marți, aprilie 30, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Lipsă de procurori în județul Olt. Activitatea parchetelor, îngreunată

Parchetele oltene se confruntă cu o mare lipsă de procurori, potrivit prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, Anca Anuţa, doar 28 de posturi din cele 39 prevăzute fiind ocupate.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, Anca Anuţa, a declarat că numărul procurorilor care au lucrat efectiv la dosare a fost mai mic de 28, unii dintre ei fiind în concedii medicale, iar alţii în concedii de studiu.

Anul trecut, pentru procurorii din judeţul Olt, a fost un an foarte greu prin raportare la disfuncţiile de personal şi am în vedere disfuncţia de procurori de la toate unităţile de parchet, tocmai pentru a putea aprecia şi a vă forma un punct de vedere cu privire la volumul de activitate desfăşurat de fiecare procuror. Dacă Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt şi unităţile subordonate sunt prevăzute cu o schemă de personal de 39 de procurori, anul trecut am funcţionat cu 28 de procurori. Însă, în realitate, au fost şi funcţii vacante temporar, care nu se evidenţiază în schema de personal. Avem în vedere concediile medicale şi din nefericire, pentru noi, trei colegi procurori din circumscripţia teritorială a judeţului Olt sunt în concediu medical de mai bine de un an. Am în vedere funcţiile vacante temporar cu privire la colegii stagiari care, aproape o jumătate de an, au fost în concediu de studiu şi concediu de odihnă pentru pregătirea examenului de capacitate”, a declarat şefa procurorilor olteni.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ea a exemplificat că la Parchetul de pe lângă Judecătoria Corabia, doi procurori au avut de soluţionat peste 5.000 de cauze.

Potrivit raportului de bilanţ al Parchetului Olt, în anul 2017, procurorii din cadrul PT Olt şi unităţile subordonate au avut de soluţionat 26.481 cauze penale, din care 14.202 existente la începutul anului şi alte 12.279 intrate în cursul anului. Activitatea este în creşte cu 1%, faţă de anul 2016. Au fost soluţionate 9.949 de cauze, în scădere cu 8% comparativ cu anul 2016, când au fost soluţionate 10.798 de cauze. La clauzele soluţionate se adaugă, potrivit documentului citat, alte 1.458 de dosare în care s-a dispus declinarea sau conexarea.

La sfârşitul anului 2017, au rămas nesoluţionate 10.499 cauze, comparativ cu 9.497 cauze, la finele anului precedent, însemnând o creştere cu 11 procente.

Toate aceste vacantări temporare nu au făcut altceva decât să influenţeze într-un mod negativ activitatea noastră a celorlalţi prin lipsa de continuitate a cercetărilor în dosarele instrumentate, ori a urmăririi penale. Cu toate acestea, cu eforturile pe care le-am depus am reuşit să obţinem rezultate bune sau foarte bune, dacă ne raportăm la activitatea desfăşurată de colegii noştri din circumscripţia aceleiaşi curţi de apel, care şi ei la rândul lor s-au comportat cu deficienţe de personal”, a conchis procurorul Anuţa.

Nereușite la instanță

11 din cei 15 inculpaţi care au fost achitaţi, în anul 2017, în cauze instrumentate de procurorii olteni, au beneficiat de dezincriminarea sau de declararea ca neconstituţională a uneia dintre infracţiunile de care erau acuzaţi.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, Anca Anuţa, a declarat că din acest motiv a crescut şi numărul soluţiilor de achitare de la doar şase, în 2016, la 15, anul trecut.

Deşi am înregistrat soluţii de achitare, într-un număr de 15 faţă de şase anul trecut, la nivel de judeţ, niciuna dintre acestea nu a fost reţinută ca fiind imputabilă procurorului. Vreau să precizez că din cele 15 soluţii de achitare, 11 s-au pronunţat ca urmare a dezincriminării, respectiv ca urmare a unor decizii de neconstituţionalitate prin raportare la abuzul în serviciu, respectiv circulaţia pe drumurile publice sub influenţa băuturilor alcoolice, unde a intervenit o decizie de neconstituţionalitate, acum doi ani şi jumătate. Ca şi pondere, numărul inculpaţilor achitaţi din numărul inculpaţilor trimişi în judecată pe alte temeiuri decât cele privind dezincriminarea este destul de mic, 0,47%”, a declarat Anca Anuţa.

Logisitica ajută

Pe de altă parte, cele trei camere de anchetă ale Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt au fost dotate cu aparatură de înregistrare, în urmă cu doar şase luni, conform prevederilor noului Cod de procedură penală, intrat în vigoare în anul 2013.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, Anca Anuţa, a afirmat că procurorii pot să-şi desfăşoare activitatea corespunzător, din acest punct de vedere.

În ceea ce priveşte infrastructura, stăm bine. Spaţiul de lucru este cel pe care îl avem, dar condiţiile pentru desfăşurarea activităţii sunt corespunzătoare. De anul trecut, cele trei camere de anchetă au fost dotate şi cu aparatură de înregistrare, astfel încât nu mai este nicio problemă. Din perspectiva infrastructurii, mi-aş dori multe, însă trebuie să mă raportez la buget care, din nefericire, este şi mai mic”, a declarat Anuţa.

Ea a explicat şi care este motivul pentru care de aceste dotări beneficiază doar procurorii Parchetului Olt.

Deocamdată, cu aparatură de înregistrare au fost dotate doar camerele de anchetă de la Parchetul Olt, vizând activitatea proprie, pentru că şi activitatea dar şi competenţa parchetului de pe lângă tribunal este o alta. Investigăm clauze complexe. Dacă ne uităm la urmărirea penală proprie, cam toate cauzele sunt instrumentate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt şi de asta şi măsura a fost pentru această unitate de parchet. De regulă, la parchetele locale, dosarele sunt la supraveghere”, a conchis Anca Anuţa.

Politica