joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Un grup internațional de experți a votat pentru retragerea secundei bisecte până în 2035

Timpul a expirat pentru secunda bisectă. O coaliție internațională de oameni de știință și agenții guvernamentale a votat recent pentru retragerea sistemului de cronometrare învechit, care se va încheia oficial în 2035.

Decizia a fost luată la 18 noiembrie, în timpul unei conferințe organizate în Franța de Biroul Internațional de Măsuri și Greutăți (BIPM), organizația responsabilă de măsurarea timpului la nivel mondial, conform LiveScience.

Similare cu anii bisecți, secundele bisecte reprezintă o măsură a timpului, care se adaugă periodic la ceasuri pentru a compensa diferența dintre timpul astronomic (Timpul Universal1 sau UT1), sau rotația Pământului, și Timpul Universal Coordonat (UTC), care se bazează pe ceasul atomic.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Directorul departamentului de măsurare a timpului din cadrul BIPM, Patrizia Tavella, a explicat ce factori au fost luați în considerare atunci când a fost inventată secunda bisectă.

„În timp ce rotația Pământului continuă să încetinească, un minut de întârziere este acumulat la fiecare secol și o oră de întârziere la fiecare 5.000 de ani”, a declarat Patrizia Tavella.

Astfel, a apărut secunda bisectă. Introduse pentru prima dată în 1972, secundele bisecte au fost mult timp „blestemul ceasornicarilor”, iar aceștia sunt tot mai presați să le elimine, scrie descopera.ro Pe măsură ce tehnologiile foarte utilizate, cum ar fi navigația prin satelit, rețelele de computere, telecomunicațiile și aviația avansează, avem nevoie tot mai mult de o precizie crescută în măsurarea timpului.

În urmă cu 50 de ani, zece secunde bisecte au fost adăugate la scara timpului atomic. În anii care au urmat, au fost făcute alte 27 de adăugiri ori de câte ori cele două sisteme de timp s-au îndepărtat cu mai mult de 0,9 secunde.

„Secundele bisecte pot fi o sursă de defecțiuni și anomalii în sistemele informatice”, a declarat Tavella.

Spre exemplu, Tavella a indicat industria aviației, care se bazează foarte mult pe o cronometrare precisă pentru a programa rutele de zbor în jurul lumii.

„Din cauza secundei bisecte și a diferenței de timp, companiile aeriene au avut probleme în programarea zborurilor. Se pot produce erori dacă nu există o sincronizare internațională atunci când se aplică secunda bisectă”, a spus Tavella, deoarece diferite rețele de calcul au dezvoltat propriile metode pentru a adăuga secundele bisecte suplimentare.

Tavella s-a grăbit să precizeze că, cel mai probabil, o persoană obișnuită „nu va observa schimbarea”.

„În orice moment în care există un decalaj de o secundă, îl putem lăsa să treacă până când se compune până la un minut sau mai mult și apoi să facem schimbarea timpului la fiecare secol sau mai mult”, a spus Tavella.

Politica