luni, aprilie 22, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Al doilea satelit construit de elevi români, lansat în spațiu de SpaceX

Al doilea satelit românesc construit de cinci elevi de la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti a trecut testele şi va fi lansat de la Space X, în noiembrie, la bordul unei rachete Falcon 9.

„Cinci elevi de la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti trimit pe orbită al doilea satelit din seria Romanian Orbital Mission. ROM-3, a doua realizare a echipei RomSpace, se află în procedurile finale. Testele mecanice şi electrice au fost trecute cu succes în laboratoarele companiei Alba Orbital din Glasgow, Regatul Unit. Picosatelitul, botezat Space Starling, este gata de zbor şi urmează să fie instalat pe rachetă în luna octombrie”, informează un comunicat citat de Agerpres.

ROM-3 e un paralelipiped dreptunghic cu dimensiunile 5 x 5 x 10 centimetri, o versiune mai mare a predecesorului său, ROM-2. Este echipat cu o tehnologie mai avansată, complexă, care include şi o cameră de 5 megapixeli. Misiunea acestuia este să culeagă date din spaţiu despre scoarţa terestră, iar recepţia acestor date se va face prin reţeaua internaţională de radioamatori.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Lansarea satelitului este programată în luna noiembrie, la Vandenberg, California, cu o rachetă Falcon 9 a companiei SpaceX.

Satelitul va orbita în jurul Pământului la o altitudine de 550 km, cu o viteză de 28.000 km/oră, va ocoli planeta de 15 ori la fiecare 24 de ore, va trece peste România de două ori pe zi şi va transmite pe frecvenţa de 436,235 MHz, sub indicativul YP3R.

ROM-3 a fost realizat cu sprijinul financiar al grupului Terapia din Cluj, al agenţiei The Group şi cu susţinerea acordată Liceului Internaţional de Informatică de Primăria Sectorului 3. Echipa de elevi este formată din Filip Buşcu, Alexandru Luchianov, Alexandru Unteşu, David Ghiberdic şi Alexandru Peticaru.

Foto: rom-space.ro

Politica