duminică, mai 19, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

O nouă tentativă de asasinat împotriva lui Volodimir Zelenski, dejucată de serviciile ucrainene

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) anunță că a dejucat planurile unei rețele de agenți ruși care complotau pentru a-l asasina pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski și pe alți oficiali guvernamentali, scrie libertatea.ro care citează Reuters și Ukrainska Pravda.

Doi colonei ai Administrației Securității de Stat au fost demascați pentru trădare și complicitate la comiterea unui atac terorist, precizează SBU.

„Contraspionajul și anchetatorii SBU au zădărnicit planurile FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei) de eliminare a președintelui Ucrainei și a altor reprezentanți ai celei mai înalte conduceri politico-militare a statului. Planurile urmau să fie puse în aplicare de o rețea de informații, care a fost expusă în prealabil de către Serviciul de Securitate al Ucrainei cu ajutorul conducerii Administrației Securității de Stat”, au transmis reprezentanții serviciului secret.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Aceștia mai precizează că „una dintre sarcinile rețelei de informații a FSB era să caute executanți în rândul militarilor apropiați de securitatea președintelui, care să îl ia ostatic pe șeful statului și apoi să îl ucidă”. Iar pe lângă Volodimir Zelenski, erau vizați și șeful SBU, Vasili Maliuk, șeful Agenției de informații militare a Ucrainei (HUR), Kirill Budanov, și alți oficiali de rang înalt.

Autoritățile ucrainene mai precizează că suspecții au transmis informații confidențiale reprezentanților serviciului rus de informații și au pregătit și ascuns mijloace și instrumente pentru comiterea unui act terorist. Unul dintre ei a primit de la reprezentanții rețelei de informații a FSB două drone și muniții pentru acestea, pe care trebuia să le transfere altor complici pentru a declanșa explozia.

Potrivit Ucrainei, planurile au fost dejucate, iar suspecții au fost reținuți și ulterior arestați. În timpul perchezițiilor la domiciliile lor, au fost găsite obiecte și documente care conțineau dovezi ale activității infracționale, mai precizează Kievul.

Un anunţ similar fusese făcut şi luna trecută, când ofiţerii ucraineni de aplicare a legii, în cooperare cu omologii din Republica Polonă, au reţinut un cetăţean polonez, suspectat că ar fi fost dispus să acţioneze în favoarea serviciilor speciale ale Federaţiei Ruse şi s-ar fi oferit să îl asasineze pe preşedintele Ucrainei.

Şi în august anul trecut serviciul de securitate al Ucrainei anunţa că a arestat o femeie, cetăţean rus, care ar fi fost implicată într-un complot pentru asasinarea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski în timpul unei vizite pe care acesta a făcut-o la Mikolaiv.

Foto: arhivă

spot_img
spot_img

Politica