vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

S-a decis. Craiovenii plătesc mai mult pentru iluminatul public și pentru o cursă cu taxiul

S.C. Flash Lighting Services S.A., firma care face lumină în Bănie, a cerut ajustarea tarifelor pentru activităţile specifice serviciului de iluminat public din Municipiul Craiova (Detalii AICI). Proiectul a trecut de votul Consiliului Local, iar noile tarife au intrat direct în vigoare. Acestea nu se vor aplica retroactiv pentru lucrările deja recepţionate. Înainte de votul consilierilor, Cezar Drăgoescu a cerut ca punctul referitor la ajustarea tarifelor să fie scos de pe ordinea de zi.

De când sunt în Consiliul Local, eu nu am văzut tarife mai nesimțite decât cer cei de la Flash Lighting în aceast punct de pe ordinea de zi. Am făcut o comparație, pe partea de manoperă, cu cei care se ocupă de serviciul de iluminat public în Fetești. Avem așa: montaj corp de iluminat led – în Craiova, acești indivizi ne cer 3.500 de lei. La fetești, același montaj, pentru același corp costă 458 de lei. În opinia mea, acest punct ar trebui retras de pe ordinea de zi, contractul ar trebui renegociat, pentru că nu mi se pare normal. Sunt convins că, toți consilierii care vor vota acest punct de pe ordinea de zi, mai devreme sau mai târziu, vor fi întrebați de Curtea de Conturi ce e cu tarifele astea efectiv nesimțite”, a spus Cezar Drăgoescu.

Aurelia Filip, viceprimar al orașului, i-a răspuns consilierului local: „Această licitație de întreținere și furnizare a iluminatului public a fost câștigată în 2017. Domnul Drăgoescu, comparați mere cu pere. Curtea de Conturi vine, în fiecare an, la Primărie. Anul trecut au avut chiar acest contract. Nu au lăsat nicio măsură. Citiți și veniți în Primărie. Sunteți consilieri locali. Puteți să veniți în Primărie și să puneți toate întrebările. Nu nouă, ci celor care semnează aceste situații de lucrări. Vă vor explica, fix ca la … începători”, a replicat Aurelia Filip.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În completare, Lia Olguța Vasilescu a dorit să mai dea o serie de explicații, în ceea ce privește firma care se ocupă de iluminatul public din Bănie: „În ceea ce privește firma respectivă să știți că a participat la o licitație la care au fost alți 8 competitori. Pentru această licitație s-a pronunțat și instanța. Nu Primăria Craiova a decis câștigătorul, ci o instanță de judecată”, a mai explicat și primarul Craiovei.

Tariful taximetriștilor, un alt motiv de ceartă în Consiliul Local

Asociaţia Taximetriştilor Pelendava a înaintat autorităţii locale documentația referitoare la fundamentarea tarifului de distanţă maximal pentru transportul de persoane în regim de taxi, în cuantum de 5,6 lei/km (Detalii AICI). Totodată, această asociație și-a trimis unul dintre reprezentanți în fața consilierilor locali, pentru a explica dorința creșterii tarifului.

Acesta este un tarif maximal. Nu este tariful cu care se va circula în Craiova. Este nevoie de acest tarif maximal, pentru că în lege ar trebui să avem tarife și pentru exteriorul localității. Avem clienți care vor să circule în afara localității. Casa de marcat are doar tariful pentru oraș. Când clientul cere să meargă la București, noi puteam să dăm bon doar pe dus, fără întors. Așa trebuie să îl refuzăm. Conform codului muncii, avem impozitare și remunerare diferită pentru prestarea muncii pe timp de noapte sau în zilele libere legale, unde ne-ar trebui un alt tarif. De aceea vă rugăm să nu considerați că acest tarif maximal este cel pe care vrem să îl folosim uzual”, a explicat reprezentantul Asociaţiei Taximetriştilor Pelendava.

În ședința Consiliului Local, de joi, proiectul referitor la „aprobarea tarifului de distanţă maximal, pentru transportul de persoane, în regim de taxi” a fost aprobat, dar nu înainte ca unii consilieri să se contrazică pe această temă.

Solicit retragerea de pe ordinea de zi a proiectului, pentru că eu am vorbit cu unul dintre cei patru dispeceri ai orașului. Se lucrează la un raport asemănător și cel cu care am vorbit eu ne promite că în maxim două-trei săptămâni îl vom avea. Eu am înțeles că este vorba despre un preț maximal și că nu va ajunge la prețul acesta, dar am văzut că motivarea era legată de achiziționarea de mașini electrice. Nu știu dacă, în momentul de față, poate acoperii rețeaua de stații de încărcare a orașului o creștere semnificativă a numărului de automobile electrice. Eu cred că o întâlnire cu cei patru dispeceri ai orașului ar trebui organizată și apoi să reintroducem pe ordinea de zi un proiect nou”, a spus Cosmin Corâțu – consilier local din partea PNL.

De această dată, consilierii din partea USR au fost de acord cu noul tarif cerut de taximetriști: „Ce să vă zic. De 15 ani, tariful acesta este nemodificat. Dacă tot vorbim de cetățeni și, evident ne pasă de aceștia. Nu poți să ai servicii de calitate la un preț de doi lei. Între timp, toate s-au scumpit. Benzină, motorină, asigurări. Este un lucru bun că se introduce acest tarif maximal. Acest lucru va genera o creștere a calității serviciilor prestate de taximetriști. Tot din cauza acestor dispeceri de 15 ani nu se modifică nimic, pentru că ei nu au un astfel de interes”, a spus Cezar Drăgoescu.

Politica