duminică, mai 19, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Ion Clămparu a devenit poet. Proxenetul este autor într-un volum lansat la Penitenciarul Aiud

Un volum semnat de oameni de cultură din Aiud, laolaltă cu poliţişti de penitenciar și deţinuţi, a fost lansat vineri, 13 ianuarie, la Centrul Cultural Castelul Sâncrai din Alba, în cadrul evenimentelor dedicate Zilei Culturii Naţionale, informează Agerpres.

Alături de proxenetul Ion Clămparu, în cartea „Liter-Art, Penitenciarul Aiud”, mai semnează Rareș Vladimir Ghenoiu, fost membru al unei grupări care falsifica carți de identitate și permise de conducere, și Ion Dăneasă, condamnat la 27 de ani de închisoare, în 2010, pentru dublă crimă, semnalează Adevărul.

Cartea conține poeme, eseuri, proză scurtă, lucrări de grafică şi fotografie realizate în Penitenciarul Aiud în 2022, se menţionează în comunicatul centrului.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Liter-Art” este „un proiect unic la nivel de sistem penitenciar românesc, prin implicarea în demersurile de creaţie literară şi ilustraţie de carte atât a deţinuţilor, cât şi a angajaţilor aşezământului de deţinere şi a unor literaţi consacraţi. Este un proiect pentru inimă, minte şi literatură unic printre demersurile de reintegrare socială derulate în penitenciarele româneşti, care oferă deţinuţilor oportunităţi unice pentru a înţelege lumea şi propria persoană şi de a crea o identitate culturală proprie”, a declarat directorul adjunct al Penitenciarului Aiud, Ciprian Sabău, citat de AiudInfo.

Clămparu, zis și „Cap de porc”, are de ispășit o condamnare de 25 de ani de închisoare, dictată de Tribunalul Alba în septembrie 2017, după ce i-au fost contopite pedepsele primite în Spania, Italia și România.

În țară, fusese condamnat în 2014, în lipsă, la 11 ani și opt luni de închisoare pentru trafic de persoane, prostituție forțată și spălare de bani.

În Italia exista o condamnare pe numele său din 2008: 18 ani pentru trafic de droguri. El a fost transferat în România pe 17 aprilie 2015, după ce se predase autorităților spaniole în 21 septembrie 2011. Până atunci, fusese întemnițat timp patru ani la o închisoare de maximă siguranță din Pontevedra, Galicia.

Căutat 12 ani prin Interpol, care, la un moment dat, oferise 3.800.000 de euro pentru informații despre locul în care se afla, interlopul este încarcerat acum la Penitenciarul Aiud.

În singurul interviu pe care l-a oferit de la întemnițarea sa, în 2019, Ioan Clămparu, supranumit „regele proxeneților din Europa”, afirma că este cântăreț în corul bisericii Penitenciarului Aiud, că se ocupă de organizarea festivităților de final de an și că merge cu colindul.

spot_img
spot_img

Politica