duminică, mai 19, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Școlile din Craiova, reabilitate la foc automat

Se fac demersuri pentru modernizarea școlilor din Bănie, astfel încât elevii, și, implicit profesorii, să beneficieze de cele mai bune condiții. Autoritățile spun că vor să fie totul pregătit până la 13 septembrie, când începe noul an școlar.

Echipele de muncitori lucrează atât pentru modernizarea curților, cât și pentru refacerea interiorului din unitățile de învățământ.

„S-au reabilitat în ultima perioadă foarte multe școli și avem, în continuare, multe șantiere deschise. Vrem ca la începutul anului școlar, toate curțile școlilor să fie reparate și, cum deja suntem foarte avansați, cred că vom reuși să ne îndeplinim acest obiectiv.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Se lucrează, de asemenea, și la interior, acolo unde este cazul – băi, schimbarea instalațiilor electrice sau lucrări de canalizare și se refac foarte multe fațade. Probabil că va mai dura cu refacerea fațadelor, în sensul că nu avem capacitatea de a putea lucra în acest mod încât să fie toate gata până la începutul anului. Dar vom lucra și în perioada anului școlar, pentru că pe exterior nu vom deranja procesul de școlarizare.

Cred că anul viitor vom putea avea niște școli la standardele pe care ni le dorim cu toții”, a spus primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.

Și pentru că noul an școlar se apropie cu pași repezi, iar personalul medical din școli a fost detașat în centrele de vaccinare anti-Covid, municipalitatea a precizat că medicii și asistenții școlari se vor putea întoarce printre elevi.

Dacă va fi cazul, Primăria se va ocupa de recrutarea de personal medical pentru centrele de vaccinare. Momentan însă nu este o urgență, având în vedere cifrele scăzute privind vaccinarea împotriva noului coronavirus la nivelul Craiovei și județului Dolj.

„Am primit de la Prefectură o listă cu locurile unde trebuie amplasate centrele de vaccinare. Ne organizăm foarte repede. Dacă vă aduceți aminte, undeva pe vineri seara am primit notificare că trebuie să fie centrele deschise, fără ca Guvernul să se gândească că noi trebuie să facem niște proceduri de achiziție și să ne mobilizăm cu personalul. Totuși, am reușit să deschidem punctele solicitate. Deci, în cazul în care vor exista astfel de cereri, fără niciun fel de problemă vom reuși să le satisfacem.

Deocamdată, nu mai există cereri. După cum știm, procesul de vaccinare la ora actuală este destul de întârziat și asta din cauza faptului că oamenii nu se mai prezintă într-un număr atât de mare să se vaccineze. Centrele deschise la ora actuală sunt goale.

Medicii și asistenții se vor întoarce la școli, cel puțin în primele zile în care se vor face acele proceduri de început de an școlar și vizualizați copiii care intră la clase. Vom încerca să găsim un alt personal pentru centrele de vaccinare, dar, așa cum v-am zis, nu este foarte necesar pentru că nu sunt foarte mulți doritori”, a mai spus Olguța Vasilescu.

Bazinul de înot de la Liceul Carol rămâne o amintire

O investiție măreață, care s-ar fi putut bucura de un potențial semnificativ rămâne, deocamdată, în amintirea craiovenilor. Este vorba despre bazinul de înot de la Colegiul Național „Carol I”, care stă închis mai bine de un an din cauza lipsei de personal.

Momentan, Primăria Craiova nu a primit niciun semn de la Guvern pe această temă, asta după ce edilul l-ar fi înștiințat pe premierul Florin Cîțu cu privire la imposibilitatea folosirii bazinului.

„Am avut discuții și cu directorul de la Liceul Carol. Din punctul nostru de vedere este o investiție făcută de Primăria Municipiului Craiova care nu este pusă în valoare, pentru că nu există personal.

Am solicitat acest lucru la întâlnirea Asociațiilor de Municipii din România, inclusiv domnului Cîțu, pentru că nu suntem singurii în această situație. Sunt foarte multe baze sportive care s-au construit în ultimii ani, bazine de înot, săli de cursuri, care, la ora actuală, nu beneficiază de personal.

Am discutat cu domnul director și propunem drept procedură ca Direcția de Baze Sportive care se ocupă de administrarea Complexului Water Park, în momentul în care va începe școala, să poată să existe acolo personal calificat. Dumnealui a solicitat ca această investiție să fie dată unui investitor privat, care să plătească o taxă, dar nu am fost de acord, pentru că este vorba de o investiție făcută din bani publici și atunci nu putem accepta să vină un operator privat.

Este nevoie de cel puțin șase persoane pentru bazin. Deocamdată, acesta va rămâne închis până la începutul anului școlar. El este dotat cu tot ce este nevoie. Am făcut demersurile respective la Minister, am vorbit personal cu domnul Cîțu, care a zis că se va gândi la o variantă cu Ministerul Educației, încât să se facă angajări. Deocamdată nu s-a făcut nimic”, potrivit Olguței Vasilescu.

Bazinul va fi disponibil atât orelor de sport, desfășurate în incinta Liceului Carol I, cât și celorlalți copii, care vor să se relaxeze în weekend sau după orele de curs.

„Copiii, indiferent de școală, pot să folosească acest bazin de înot. El se va folosi pe perioada orelor de sport, dacă vor să facă ore de înot, doar de către copiii de la Carol. Dar, sâmbăta și duminica ori în afara programului școlar, bazinul poate fi folosit de orice elev care dorește.

De asemenea, nu cred că vom percepe niciun fel de taxă pentru cei care vin din afara liceului. Este o investiție făcută din bani publici, de care pot beneficia toți copiii”, a conchis Olguța Vasilescu.

Investiția pentru bazinul de înot din incinta Colegiului Național „Carol I” s-a ridicat la aproximativ 500.000 de euro. Acesta a fost inaugurat în luna ianuarie 2020, în prezența primarului Lia Olguța Vasilescu. La scurt timp a fost închis, însă. A fost deschis apoi pe 20 februarie, dar tot pentru puțin timp. Motivul pentru care bazinul nu poate deveni funcțional este lipsa de personal calificat, după cum precizează atât edilul Craiovei, cât și directorul Colegiului Național „Carol I”.

spot_img
spot_img

Politica