marți, mai 7, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Lipsa parcărilor și refacerea fațadelor blocurilor, în atenția Primăriei Craiova

Craiova se confruntă zi de zi cu probleme cu adevărat importante, după cum susține însăși Lia Olguța Vasilescu, primarul municipiului.

Făcând trecerea de la înfrumusețarea zonei centrale a Craiovei, la care au contribuit elevii de la Liceul de Artă cu totemurile pictate și amplasate pe Calea București, edilul le promite cetățenilor că se va ocupa și de probleme mult mai importante, precum lipsa parcărilor, asfaltarea anumitor zone din oraș ori curățarea și refacerea fațadelor blocurilor.

„În ceea ce privește asfaltările din zona de blocuri, în ultimii ani s-a asfaltat aproape toată suprafața stradală și parcările din zonele de blocuri. La ora actuală, lucrăm în periferie cu acel proiect pe fonduri europene privind canalizarea și, bineînțeles, vom finaliza cu asfaltarea în aceste zone imediat cum vor ieși constructorii de la canalizare. Deci nu ne preocupăm doar de estetica orașului, ci și de ce este cu adevărat important pentru cetățeni, adică de condițiile de civilizație.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În ceea ce privește parcările, suntem deja într-o procedură pentru cinci parcări supraetajate, care urmează să fie efectuate anul următor. Bineînțeles, în momentul în care vom avea ghidurile de finanțare de la Uniunea Europeană vom accesa bani pentru a face cât mai multe parcări. Mi-aș dori ca să nu existe cartier care să nu aibă parcare supraetajată.

De altfel, dacă vorbiți cu orice constructor din Craiova, o să vă spună că nu mai recepționăm niciun bloc dacă nu are locurile de parcare așa cum sunt ele stipulate de lege. Sunt deja mulți care au construit și nu au putut să le pună la dispoziție craiovenilor locuri de parcare și s-au trezit în situația în care au trebuit să găsească cumva o soluție. Nu mai acceptăm să existe construcții de blocuri fără să existe locuri de parcare”, este mesajul transmis de Lia Olguța Vasilescu.

Pe lângă aceste două aspecte, edilul a amintit și de refacerea fațadelor blocurilor, inițiativă pe care n-au agreat-o toți craiovenii. Potrivit acesteia, atât locuitorii de la bloc, cât și cei de la casă, sunt obligați prin lege (Legea nr. 273 din 25 noiembrie 2020, care a modificat și completat OG nr. 21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale) să-și reabiliteze imobilul.

În cazul în care craiovenii nu se vor trece pe listele de asociații, putând astfel să beneficieze de sprijinul fondurilor europene, vor fi nevoiți să scoată bani din buzunar.

Poliția Locală a început deja să notifice blocurile pentru care nu s-au strâns suficiente semnături necesare demarării lucrărilor de refacere și anvelopare a imobilelor.

„Sunt multe autorizații pe care le semnez la Primărie pentru reabilitări de blocuri sau schimbarea conductelor de pe casa scării. Craiovenii mai au șase luni de zile, pe cale legală, pentru a face asta.

De altfel, pe Calea București, unde mai sunt trei luni, locuitorii au fost deja notificați pentru perioada în care noi am început să lucrăm pe bulevard. Săptămâna viitoare, împreună cu Uniunea Arhitecților din județul Dolj, doamna arhitect-șef va trece pe la fiecare spațiu comercial în parte și le va face notificări despre cum ar trebui să arate aceste spații comerciale.

În ceea ce privește accesarea de fonduri europene pentru reabilitarea de blocuri, deocamdată avem 700 de blocuri pentru care am primit de la asociațiile de proprietari listele de semnături. Evident că pentru aceste blocuri nu vom cere să facă proprietarii vreo reparație, pentru că ele deja vor fi prinse într-un proiect de finanțare. 

Pentru celelalte însă, va trebui să aplicăm legea, care prevede foarte clar, nu numai în Craiova, că proprietarii sunt obligați să-și refacă fațadele. Nu este vorba doar despre zona de blocuri, ci și de zona de case”, a mai spus Olguța Vasilescu.

Politica