duminică, mai 19, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Badea ar gâdila-o pe Olguţa

Consilierii locali au votat, joi, proiectul de Hotărâre care prevede ca lucrările efectuate în Parcul Romanescu după 1 ianuarie 2016, să fie suportate din bugetul local. Nu însă fără câteva contre şi dispute pe acest subiect.

Pavel Badea s-a plâns de faptul că nu s-au înaintat mai repede procedurile pentru atribuirea lucrărilor pentru a nu se pierde finanţarea.

„Acest proiect este peste ordinea de zi, proiectul am văzut că însumează 15 milioane de euro. Din aceşti 15 milioane de euro, partea Primăriei este 3. 450.000. Noile necunoscute pe care ni le-aţi dat, cei din executiv, contribuţia noastră va creşte de la 3.450.000 la 9 milioane de euro, mi se pare o sumă extrem de mare pe care ne-o asumăm ca şi cheltuială pentru reabilitarea parcului având în vedere că aveam la dispoziţie aceste sume din fonduri U.E. şi nu vom reuşi să îndeplinim condiţiile de timp pentru a putea să accesăm suma pe care ne-am impus-o de la început. De aceea, aş dori din partea executivului, să ne dea nouă consilierilor mai multe informaţii, o rog pe doamna primar să ne spună punctul dumneaei de vedere pentru a putea lua o decizie în necunoştinţă de cauză”, a declarat Pavel Badea.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Și consilierul local, Teodor Nicuşor Sas a afirmat că i se pare o sumă prea mare ce trebuie suportată de la bugetul local:

“Este un proiect benefic pentru municipiul Craiova însă consider că suportarea de la bugetul local a unei sume de 30 milioane de lei noi pentru anul viitor , este o sumă care va bloca bugetul de investiţii al municipiului Craiova. Contractul de finanţare semnat în urmă cu nouă luni, am înţeles că au fost probleme care au întârziat licitaţia, însă văd două soluţii, ori acest proiect este finanţat din fonduri europene, aşa cum a fost prevăzut iniţial, însă municipiul Craiova să suporte 7 milioane de euro din fonduri proprii pe acest proiect din cauză că nu va fi finalizat la termen mi se pare o împovărare foarte mare”.

Ionel Pană a menţionat că sunt anumite sume ce nu coincid. De asemenea consilierul local, Toader Vergil a spus că ar fi foarte bine dacă firmele care vor reabilita Parcul Nicolae Romanescu vor putea să realizeze lucrări în valoare de 98% din suma maximă a fondurilor nerambursabile până la sfârşitul anului 2015.

„Parcul Romanescu este emblematic pentru municipiul Craiova, este imaginea oraşului Craiova şi ne bucurăm că în final se reuşeşte realizarea acestui proiect care s-a tergiversat destul de mult, din păcate. Pentru a lămuri nişte probleme adresez două întrebări. Vreau să ştiu dacă contractul s-a semnat în 5 octombrie cum scrie aici, sau este pe cale să se semneze. Dacă consorţiul de firme şi-a asumat acest proiect, pentru că dacă, într-adevăr grupul de firme vor putea realiza lucrări în valoare de 98% din suma maximă a fondurilor nerambursabile până la sfârşitul anului 2015, ar fi foarte bine. Ce se întâmplă dacă nu se realizează, întreb Direcţia Economică dacă nu se realizează graficul de lucrări decontarea a 98 % din fondurile nerambursabile”, a spus Toader Vergil.

Proiectul a fost depus la timp”

Primarul Lia Olguţa Vasilescu a explicat toate procedurile efectuate de-a lungul timpului şi a spus că este ultima şansă pentru a se putea absorbi fonduri europene pentru Parc, întrucât în următorul exerciţiu financiar al Uniunii Europene nu mai sunt deschise axe pentru parcuri.

„Acest proiect nu a existat anterior, ne-am hotărât să-l depunem în martie 2013 când am văzut că pe ciclul financiar următor al Uniunii Europene, perioada 2016-2020 nu mai există axă deschisă pentru parcuri. Există o axă care se referă la terenuri virane care se pot transforma în parcuri, dar nu există o axă de reabilitare a parcurilor existente. Este ultimul tren în care putem să absorbim fonduri europene. Nu s-a întârziat absolut deloc cu acest proiect, din punct de vedere al municipalităţii am făcut toate eforturile ca acest proiect să fie depus la timp. Dar, aşa cum bine ştiţi, pe ciclul financiar trecut, Craiova a avut o sumă de aproximativ 100 milioane de euro, puse la dispoziţie pentru absorţie. Acest proiect se finanţează din economii, care au rămas de la celelalte licitaţii. De exemplu, la parcarea subterană a fost estimat la 12 milioane de euro, să zicem, s-a adjudecat la 10 milioane de euro, cei două milioane de euro s-au transferat în economii. În 2013 când am dat drumul la proiect, nu ştiam care va fi suma care va rămâne din economii. Pentru asta a trebuit să aşteptăm să se finalizeze toate celelalte licitaţii pe fonduri europene ca să vedem cu exactitate care este suma în care ne putem include acest proiect. Situaţia a fost că s-a făcut un studiu de fezabilitate, ajungea la aproximativ 20 milioane de euro, nu mai rămâneau bani din economii pentru 20 milioane de euro, a trebuit să se refacă studiul de fezabilitate, să se ajungă la o sumă de aproximativ 10 milioane de euro, cât mai rămăsese din economii, dar şi o parte a noastră din cofinanţare, s-a aprobat în urmă cu ceva timp.În rest, a durat perioada de licitaţii, am ajuns în situaţia în care s-a finalizat licitaţia, acum două zile s-au dat lucrările către firmele participante, dar proiectul cum fusese gândit în 2013, ar fi trebuit să dureze un an.Când am modificat studiul de fezabilitate pentru că am scos 10 milioane am zis să se tragă cât mai mult de termen să fie maxim patru luni de zile ca să apucăm să-l prindem în acest ciclu de finanţare, până la sfârşitul anului. La cât a durat licitaţia, nu am reuşit să-l prindem ca până la sfârşitul anului să mai avem patru luni de zile”, a explicat Lia Olguţa Vasilescu, primar Craiova.

"Trebuie să luaţi decizia, nu pot semna contractul fără avizul CL", le-a spus primarul consilierilor.

“Am întrebat firma câştigătoare dacă este de acord să-l execute mai devreme, nu se poate mai devreme de patru luni, pentru că este vorba de sute de stâlpi de iluminat care trebuie schimbaţi, nu există producători care să poată să asigure această producţie atât de mare, trebuie discutat cu mai multe fabrici care să asigure 300-400 de stâlpi cât au capacitatea, e vorba de kilometri de gard de fier forjat, care trebuie executat şi rocărie şi ce se mai pune pe la lac, care trebuie executat de alte firme de specialitate. Patru luni de zile ar însemna undeva luna februarie. Firma a fost întrebată dacă îşi asumă că absorb 98% fonduri până la sfârşitul anului şi au zis nu, este foarte posbil să asumăm 60-70% şi atunci să scadă cota de cofinanţare dar pentru faptul că de la 1 ianuarie firma intră în penalităţi pentru cum şi-a asumat acum ca procent, vă daţi seama că nu a acceptat.

Trebuie să luaţi decizia, nu pot semna contractul fără avizul CL. Luăm 6 milioane de euro până la final şi punem partea de cofinanţare sau de la începutul anului viitor facem tot proiectul pe banii noştri.

În ceea ce priveşte partea de dezvoltare nu va fi afectat pentru că pe bugetul anului 2015 s-a mers pe fonduri europene, dar a existat o cotă de cofinanţare pe care a suportat-o bugetul municipalităţii la toate aceste proiecte europene. Noi am însumat partea noastră de cofinanţare ca să vedem dacă putem să transferăm pe bugetul viitor. 2% de la parcarea subterană, 2% de la drumuri. Aceşti bani pe care îi puneam, îi reportăm anul viitor când nu mai avem proiecte pe finanţare europeană şi banii merg pe această cotă de finanţare”, a mai menţionat primarul.

Consilierul local Pavel Badea a inistat pe faptul că s-a întârziat cu procedurile din cadrul licitaţiei:

„Am citit raportul celor de la Compartimentul de Specialitate şi spun că au demarat procedura de achiziţie prin licitaţie deschisă cu publicarea anunţului în SEAP pe 7.04.2015. În 2.07.2015 au fost depuse ofertele. Au trecut trei luni de la data în care am pus pe SEAP şi când am primit. Având în vedere că eram presaţi de timp am mai stat încă două luni că pe 16.09.2015 a fost semnat raportul procedurii de către comisia de evaluare. Am pierdut şaşe luni de zile cu aceste proceduri. Noi, PNL, vom vota, considerăm că acest parc merită reamenajarea, dar s-a pierdut extrem de mult timp care ne costă pe craioveni peste 9 milioane de euro. Cei implicaţi în licitaţie trebuiau să aibă grijă vizavi de modul de derulare şi să fie la limita de jos a timpului necesar pentru îndeplinirea condiţiilor pentru a obţine această finanţare.”

„Domnule Badea, când o să fiţi primar o să învăţaţi legislaţie”

Primarul Lia Olguţa Vasilescu a spus că nu au fost întârzieri.

„Domnule Badea, când o să fiţi dumneavoastră primar o să învăţaţi şi legislaţie. Până atunci creditaţi-i pe colegii noştri că ştiu ce fac. Stă 56 zile pe SEAP. Este obligatoriu pentru orice proiect cu valoare mare. Apoi urmează validarea de la ANRMAT, apoi procedurile de clarificări.Nu s-a întârziat nici măcar o zi. Singura întârziere a fost cauzată de faptul că trebuia să aşteptăm toate licitaţiile să vedem care este economia noastră. În ceea ce priveşte absorţia fondurile U.E. ar trebui să ne creditaţi mai mult pentru că sunt pe primul loc la absorţia de fonduri europene, ca dovadă am absorbit la blană 100 milioane de euro şi din economii reuşim să mai prindem măcar jumătate din proiect”.

Consilierul Badea a continuat să ceară explicaţii, insistând că s-a întârziat foarte mult cu procedurile şi din această cauză s-a pierdut finanţarea.

„Doamna primar, vin din mediul privat şi am accesat fonduri europene,atunci când le faci ca pentru tine faci toate eforturile pentru a obţine finanţarea. E adevărat, dacă dumneavoastră doriţi să fiţi gâdilată eu o fac cu mare plăcere, dacă este necesar. Eu vă spun doar că s-a întârziat. Că dumneavoastră dacă doriţi să vă uitaţi cu adevărat pe această perioadă de timp, veţi observa că am întârziat. Cele şase luni pe care le-am avut la dispoziţie şi puteam să profităm de ele, le-am pierdut, cel puţin o lună şi azi nu ar mai fi trebuit să acceptăm în plată nouă milioane de euro”, a spus Badea.

Și cearta a continuat.

“Nu am întârziat nicio zi, vă mai explic încă o dată. A trebuit să aşteptăm să se termine toate licitaţiile ca să vedem partea de economii care rămâne, să modificăm proiectul care era la 20 milioane de euro, şi trebuie depus la 10 milioane de euro. Înţeleg că trebuie să fiţi Gică Contra că aşa prevede fişa postului, dar eu vă spun ca să înţelegeţi, ori absorbim 6 milioane de euro sau nu luăm nimic şi facem totul pe banii noştri”, a spus primarul.

„Doamna primar vă spun că e vorba de 56 zile şi dumneavoastră 90 zile. Diferenţa de timp dintre 56 şi 90 putea fi exploatată în favoarea noastră. Orice ne-aţi spune nu mă convinge. Eu nu sunt Gică Contra, v-am ridicat doar o hotărâre pertinentă”, a completat Badea.

În final, primarul Lia Olguţa Vasilescu a spus că mai sunt şi alte proceduri în afară de SEAP care au făcut să existe întârzieri.

În afară de SEAP mai sunt şi alte proceduri legale, care trebuiesc făcute şi respectate. Eu nu ştiu dacă aţi respecat toate procedurile şi cum aţi absorbit fonduri europene”, a mai spus primarul.

Proiectul pentru reabilitarea Parcului Romanescu a fost votat în cele din urmă.

 

Strategia culturală, votată

Tot în şedinţa de joi, consilierii locali au aprobat Strategia culturală a municipiului Craiova, pentru perioada 2015-2025.

“Cultura joacă un rol major în dezvoltarea pe termen lung a municipiului Craiova, de aceea stabilirea unei strategii culturale a constituit o necesitate pentru administraţia publică locală. Punctual, în ceea ce priveşte strategia culturală 2015-2025, aceasta a fost elaborată în urma unui amplu proces de evaluare a sectorului cultural craiovean şi are ca idei centrale asumarea culturii ca domeniu strategic pentru dezvoltarea oraşului, conştientizarea şi valorificarea potenţialului de transformare socială şi regenerare urbană prin cultură”, se arată în raportul prezentat consilierilor.

În acest document, publicat şi pe site-ul Primăriei, se arată că strategia stabileşte pentru următorii 10 ani, 2015 – 2025, modalitatea de desfăşurare a acţiunilor cultural – turistice şi este construită pe 10 axe prioritare: Cultura şi tinerii; Excelenţa în cultură; Integrarea valorilor cultural europene; Creativitatea; Cultura şi dezvoltarea; Echilibru şi armonie culturală; Tradiţie, istorie şi patrimoniu; Cultură şi minorităţi; Economia cultural-turistică; Creaţii şi tehnologii contemporane.

“Dezvoltarea şi implementarea acestor axe se fundamentează pe măsuri ce necesită finanţare atât din fonduri proprii, cât şi, pe cât posibil, din fonduri externe. Toate proiectele şi activităţile culturale propuse au o certă dimensiune europeană. Tocmai de aceea este necesar să susţinem şi implementăm corespunzător toate obiectivele strategiei. Dacă pentru celelalte oraşe candidate obţinerea titlului de Capitală Europeană a Culturii reprezintă un trofeu, pentru Craiova şi regiunea Oltenia, perspectiva dobândirii acestui titlu reprezintă o şansă importantă, un impuls vital oferit dezvoltării din punct de vedere cultural, social şi economic”, potrivit raportului.

În ceea ce priveşte însuşirea rapoartelor de evaluare a spaţiilor pe care PSD, UNPR şi PNL ar vrea să le cumpere în Craiova, consilierii l-au aprobat doar pe cel al PSD. Celelalte două au primit vot negativ, pentru că preţurile stabilite de evaluator le-au părut prea mari.

spot_img
spot_img

Politica