marți, mai 7, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Două grupări specializate în infracţiuni informatice, destructurate de oamenii legii

În perioada 1 – 5 octombrie a.c., poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova şi Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Mehedinţi, împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au organizat o amplă acţiune pentru destructurarea a două grupări infracţionale care acţionau împreună pe raza judeţelor Olteniei, specializate în săvârşirea de infracţiuni prin intermediul mijloacelor de plată electronice. S-au făcut, în total, 16 percheziţii în Dolj, Mehedinţi şi Olt, peste 30 de persoane fiind ridicate pentru audieri. Patru dintre ele au fost arestate preventiv, însă, miercuri, trei dintre membrii grupării au fost puşi în libertate de Curtea de Apel Craiova, după gratii rămânând doar coodonatorul reţelei, conform anchetatorilor.

 

Având în vedere informaţiile deţinute, poliţiştii şi procurorii de crimă organizată craioveni au declanşat, pe 1 octombrie a.c., o amplă operaţiune vizând destructurarea a două grupări infracţionale specializate în infracţiuni informatice. Astfel, două zile la rând, oamenii legii au făcut, în total, 16 percheziţii domiciliare, 10 dintre ele în Craiova şi alte localităţi din judeţul Dolj, dar şi în judeţele Mehedinţi şi Olt, peste 30 de persoane fiind ridicate şi aduse la audieri, la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova.

Cu ocazia percheziţiilor au fost găsite şi ridicate în vederea continuării cercetărilor zeci de calculatoare, laptop-uri, telefoane mobile, cartele telefonice, carduri de memorie, înscrisuri şi documente.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Din cercetările întreprinse de poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Informatice din cadrul BCCO Craiova a reieşit că, în perioada 2013 – 2015, membrii grupărilor infracţionale organizate au derulat activităţi de obţinere în mod fraudulos a datelor cărţilor de credit şi a altor date personale ale unor cetăţeni români şi străini (din state UE), pe care le-au utilizat apoi pentru achiziţionarea de bunuri şi servicii, între care bilete de avion, produse electronice, bijuterii, utilaje agricole, imobile şi terenuri.

Mai mult, în cadrul anchetei s-a stabilit că membrii celor două grupări infracţionale care acţionau în judeţele Olteniei au sprijinit prin activitatea infracţională şi alte reţele specializate în infracţiuni informatice, mai precis le-au vândut celor interesaţi date de conturi şi carduri valide.

Prejudiciul urmează să fie stabilit în continuarea cercetărilor în acest dosar, fiind vorba de zeci de mii de euro, cel puţin. Patru persoane au fost arestate preventiv în acest caz, în urma descinderilor: Dan Neis, de 33 de ani, Paul Tuică, de 29 de ani, Nicolae Sima, de 58 de ani (pe 2 octombrie a.c., la Tribunalului Dolj) şi de coordonatorul reţelei, Adrian Dumitrana, de 25 de ani, (pe 6 octombrie), toţi din Craiova.

„Admite propunerea Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DIICOT- Serviciul Teritorial Craiova privind arestarea preventiva a inculpatului Dumitrana Adrian. Dispune arestarea preventivă a inculpatului Dumitrana Adrian pe o durata de 30 de zile, începând cu data de 6.10.2015, pâna la 4.11.2015, inclusiv. În baza art. 230 C.pr.pen. Dispune emiterea mandatului de arestare”, se arată în încheierea de şedinţă a Tribunalului Dolj.

Toţi cei patru inculpaţi au făcut contestaţii, iar, miercuri, 7 octombrie, Curtea de Apel Craiova a dispus punerea în libertate a primilor trei, plasaţi sub control judiciar pentru 60 de zile. Dumitrana rămâne în spatele gratiilor, contestaţia sa fiind respinsă ieri.

Acţiunile au fost desfăşurate cu sprijinul DOS, DIPI, al jandarmilor Grupării de Jandarmi Mobile Craiova, iar pe parcursul cercetărilor s-a cooperat în vederea strângerii probatoriului cu unitatea Europol şi Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti.

 

 

 

 

Politica