duminică, mai 19, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Finanţare substanţială pentru „Craiova Capitală Culturală”

Proiectul „Craiova Capitală Cultură 2021” primeşte susţinere atât de la municipalitatea locală, cât şi de la consiliile judeţene din Oltenia.

Joi, CJ Dolj a aprobat alocarea sumei de 4.000.000 euro pentru acest proiect. Banii vor fi folosiţi de administraţia judeţeană pentru investiţii în acest proiect.

„Investiţiile noastre în cultură sunt foarte importante, peste 22 milioane de euro, practic, au fost investiţi şi această zestre culturală este pusă cu atât mai mult în valoare. Banii pe care dorim să îi investim în cultură mai departe sunt banii pe care îi va gestiona efectiv consiliul judeţean”, a afirmat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Aceeaşi sumă va fi alocată culturii şi de către celelalte consilii judeţene din Oltenia.

„Solicitarea noastră a fost ca cele cinci consilii judeţene din Oltenia – Dolj, Olt, Gorj, Mehedinţi şi Vâlcea – să contribuie pentru proiectul „Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021”, cu o sumă echivalentă a patru milioane de euro, împărţiţi, am zis noi, 2 milioane euro pentru anii 2016-2020 şi 2 milioane de euro pentru anul 2021 când, sperăm noi, Craiova va fi capitală europeană a culturii. Aceşti bani pe care noi vi i-am solicitat, nu i-am solicitat pentru Asociaţie sau pentru o altă instituţie, ci sunt sume pe care v-am rugat să le garantaţi suplimentar în capitolul Cultură al Consiliului Judeţean. Aceste sume vor fi folosite exclusiv pentru activităţi, programe, proiecte sau investiţii ale CJ Dolj, în domeniul cultural. Sumele sunt prevăzute în aplicaţia de candidatură a Craiovei, bugetul alocat pentru candidatură este de 90 milioane de euro,” a declarat Lucian Dindirică, directorul Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman”, preşedinte al Asociaţiei Craiova Capitală Europeană a Culturii.

Până acum, suma a fost aporbată de CJ Dolj şi CJ Olt, urmând ca Gorjul, Vâlcea şi Mehedinţiul să ia decizii în acest sens.

Tot joi, consilierii locali ai Craiovei au aprobat un proiect de hotărâre ce vizează garantarea suplimentării fondurilor alocate pentru cultură, recreere şi religie pe o perioadă de şapte ani. Fondul va fi garantat dacă oraşul nostru va primi titulatura de „Capitală Europeană a Culturii 2021”, fiind vorba de un buget total de 243.100.000 lei, previzionat pentru perioada 2016-2022.

Consilierul local Dan Cherciu a avut unele nelămuriri legate de această hotărâre:

„M-am uitat la cifre şi revin la evoluţia lor. Noi ne propunem ca în anul 2021 să cheltuim o treime din bugetul alocat pe care îl va avea Craiova în momentul respectiv. Dacă noi alocăm o treime din buget ce vom mai face în acel an? Citesc din raport. Poate este o eroare. Cum vor primi cei care privesc acest raport că alocăm o treime în anul 2021, iar în anul imedial următor cădem la 9%. În acel moment am udat cultura să crească în oraş, iar în anul următor ne întoarcem la procentul pe care îl alocăm anul viitor. Procentul este chiar meschin. Nu credeţi că vom fi luaţi drept neserioşi? Nu sunt împotriva alocării de fonduri pentru cultură, ci împotriva acelor modalităţi care riscă să ne compromită încurajarea şi sprijinirea culturii.”

Edilul-şef al urbei a declarat că ghidul privind candidatura la CCEC 2021 prevede previzionarea unor cheltuieli în această perioadă.

„Nu cred că s-a făcut foarte bine. 15 milioane de euro nu are cum să fie niciodată o treime din bugetul Municipiului Craiova pentru că ştiţi care este bugetul. Aici ce aţi văzut procentual este defalcat pe ani până în 2022. Am avut o sumă de la care s-a pornit, şi, defalcat pe ani, înseamnă 27% din tot ce se alocă din 2016 până în 2022 din suma respectivă care ar veni 27% în anul 2021. Vreau să vă spun că înainte de a face acest proiect de hotărâre, am consultat ghidul. Ghidul cere expres. Care sunt cheltuielile pentru cultură în ultimii 5 ani şi care sunt previziunile pentru anii inclusiv 2022, deci anul de după ce ar urma să primeşti titlul. Am avut şi câteva consultări telefonice cu primarii din toată ţara. Ca să nu ne trezim că unii pun 15 milioane de euro, iar alţii 50. Avantajul nostru este că la aceste sume pe care noi le alocăm aici se adaugă şi sumele care vin din Oltenia. Fiecare judeţ, prin hotărâri de Consilii Judeţene, urmează să aloce o anumită sumă de bani. Aceşti bani nu vor veni la Craiova şi la activităţile culturale şi la infrastructura Craiovei. Aceşti bani vor fi folosiţi în judeţele respective, având în vedere că Oltenia participă alături de Craiova la titlul de Capitală Culturală Europeană,” a declarat Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei.

 

 

spot_img
spot_img

Politica