miercuri, mai 8, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Lori promite spectacol copleșitor la Craiova

Spectacolul „Maria Tănase Simfonic”, organizat de Filarmonica Oltenia începe în această seară la Sala Polivalentă, de la ora 21.00.

„Maria Tănase Simfonic” este un nou concept al Filarmonicii „Oltenia” prin care se doreşte îmbinarea folclorului muzical de calitate cu muzica simfonică. Un concept care urmărește să popularizeze ambele stiluri muzicale și să aducă în atenția unui public larg și divers flexibilitatea și abordarea modernă a Filarmonicii „Oltenia”.

Cunoscuta artistă, Loredana Groza se va afla în rolul Mariei Tănase, fiind acompaniată de Cvartetul Bălănescu și Orchestra Filarmonicii Oltenia.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Reprezentanții Filarmonicii Oltenia au menționat că este un proiect care va aduce folclorul în fuziune cu muzica clasică.

„Este al treilea proiect de Polivalentă pe care îl face Filarmonica Oltenia în ultimii ani, a treia fuziune. Am început cu rockul, am continuat cu popul și iată, ne aflăm în fața unei noi încercări- folclor și muzică clasică și bineînțeles nu puteam să nu avem personajul Mariei Tănase care va fi jucat cu excelență de Loredana Groza, iar Alexander Bălănescu este unul dintre cei mai mari iubitori ai muzicii Mariei Tănase, care au dus muzica ei pe toate continentele.Avem un proiect inedit, Simona Strungaru va face să se lege această poveste”, a declarat Vlad Drăgulescu, manager Filarmonica Oltenia.

Loredana a declarat joi, într-o conferință de presă că este foarte atașată de proiectul Maria Tănase Simfonic, deoarece din copilărie a descoperit cântecele ei și a dorit să le interpreteze pe scenă, lucru realizat ulterior de-a lungul anilor.

„Sunt extrem de onorată să fiu alături de Filarmonica din Oltenia, de toți acești muzicieni extraordinari care participă la acest concert unic. Este o mare bucurie să pot cânta alături de zeci de muzicieni cântecele Mariei Tănase, la rândul meu și eu sunt îndrăgostită de Maria, este muza mea eternă, de când sunt mică am descoperit cântecele ei prin mama mea și când am avut curaj să le și cânt în fața publicului, am făcut și eu la rândul meu un proiect Agurida care a adus în fața publicului contemporan puțin înstrăinat de muzica populară adevărată și cu rădăcinile pure, am readus cântecele Mariei Tănase, prin două albume Agurida și Zaraza-Vânzătoare de plăceri. Atunci a început oficial periplul meu prin această lume fantastică a folclorului românesc pe care o doresc în fiecare clipă, secundă, nu mă mai satur de ea, este o continuă uimire și inspirație”, a spus Loredana Groza.

Alexander Bălănescu, violonist și compozitor a afirmat că a fost pasionat de marea doamnă a cântecului românesc, Maria Tănase:

„Am fost foarte pasionat de viața și ce a lăsat Maria Tănase și am făcut o cercetare și am vrut să fac noi compoziții inspirate de anumite cântece. E pur și simplu un fel de întâlnire între cvartetul meu, muzicienii Mariei Tănase și dânsa. Acum de-abia aștept să mă bucur, e un moment special, având un numitor comun, având posibilitatea să lucrăm cu această orchestră, a luat mare amploare acest proiect”.

Simona Strungaru-dirijor, pianistă şi compozitor a precizat că va face tot ce îi stă în putință pentru ca spectacolul să fie de anvergură.

„Este o foarte mare adunare de forțe, avem două coruri extraordinare , corul Filarmonici Oltenia și corul Liceului de Arte și bineînțeles orchestra simfonică.Rolul meu ca orchestrator și dirijor a fost să aduc un singur sentiment pentru toată lumea, să unesc ideea muzicală a momentului în toată lumea, sper să reușesc să aduc asta de la noi de pe scenă pentru public”, a declarat Simona Strungaru.

Întrebată cum se așteaptă să fie spectacolul Maria Tănase Simfonic, Lori a mai spus că vor fi momente emoționante, chiar copleșitoare:

„Mă aștept ca spectacolul să fie neașteptat, nici noi nu știm la ce să ne așteptăm pentru că va fi copleșitor, sunt cântece atât de frumoase, marcante pentru sufletul românesc, sper să pot să cânt, să nu mă bușească plânsul la un moment dat, este foarte emoționant, eu și când repet am această senzație, dar mai ales când atâția ochi vor fi asupra noastră și câtă energie va fi în jurul meu, e greu să-mi imaginez cum va fi spectacolul.Va fi o experiență memorabilă, irepetabilă, sunt norocoasă că fac parte din acest proiect”.

„Publicul din Craiova respectă artistul”

Artista a spus că publicul din Craiova a vibrat la spectacolele sale, fiind și un public care respectă artistul, cumpărându-și bilete la spectacole. Lori a mai spus că iubește arhitectura orașului.

„Am început să mă întâlnesc cu oamenii din Craiova, încă de când eram o puștoaică, tot la Polivalenta. De abia aștept să o văd plină de viață și de muzică.Este un public extraordinar la Craiova, chit că am cântat, în Piață, într-o sală, tot timpul am avut parte de o reacție extraordinară la toate cântecelele mele, știu să se manifeste, știu să se bucure și atențiune știu să cumpere și bilete. Este Craiova în continuare un oraș care respectă artiștii și am observat în continuare cu alte orașe unde publicul s-a învățat să primească concerte gratuit. Dacă nu există un ciclu natural de dragoste și respect reciproc între noi și public, niciunul dintre noi nu putem continua și nu putem fi fericiți în a ne exprima dragostea mai departe”.

Lori a mai mărturisit că îi dă șanse mari Craiovei să câștige titlul de Capitală Culturală Europeană.

„Cred că are șanse mari, îmi place că a rămas un oraș unde se vede istoria, tradiția, îmi place foarte mult centrul vechi al Craiovei, arhitectura, stilul oltenesc care e aproape de cel moldovenesc”, a spus Lori.

 

 

Politica