duminică, mai 19, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Durac de la şefia Finanţelor Mehedinţi, spaima evazioniştilor

Şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Mehedinţi (AJFP), Cosmin Gabriel Durac a devenit, în ultimi doi ani, duşmanul numărul 1 al evazioniştilor din judeţ, după ce a reuşit să dispună zeci de controale ca la carte, în urma cărora, de cele mai multe ori s-au descoperit sume imense datorate bugetului statului, de la plata cărora evazioniştii se sustrăseseră prin metode specifice, practicate de unii dintre ei ani la rândul. Pentru «obrăznicia» de a fi deranjat marii evazionişti, Durac a fost schimbat din funcţie de mai multe ori, prin detaşare, dar de fiecare dată a atacat în instanţă aceste măsuri şi s-a reîntors la luptă. Rezultatele obţinute de omul care a băgat spaima în evazionişti sunt pe măsură: Datorii de 10 milioane de euro descoperite la RAAN, de 2 milioane de euro la AURORA SA şi de 250.000 de euro la PROORA SA, ultimele două societăţi aparţinând fraţilor Alin şi Mihai Udrişte.

Cosmin Gabriel Durac este de mai mulţi ani directorul executiv al Finanţelor judeţului Mehedinţi, încă de pe vremea când aici exista o Direcţie Judeţeană a Finanţelor Publice, adică înainte de reorganizarea care a lăsat în judeţul nostru o administraţie financiară în subordinea Direcţiei Regionale de la Craiova. Consecvent ideii că prin combaterea evaziunii fiscale şi prin normalizarea plăţilor către bugetul statului, economia românească se poate redresa mai armonios, Durac a făcut în tot acest timp ceea ce ştia cel mai bine, adică a încercat să recupereze sumele datorate bugetului de stat şi să stârpească evaziunea fiscală care ajunsese în judeţ la cote alarmante. Întâmplător sau nu, dorinţa tânărului director executiv de a aplica legea şi de a stârpi evaziunea nu a fost pe placul tuturor. Deşi nu a vrut niciodată să facă vreo legătură explicită şi nici să acuze pe cineva, Cosmin Durac povesteşte cum a fost înlăturat de mai multe ori de la conducerea AJFP Mehedinţi şi detaşat în diverse direcţii financiare din ţară, ultima fiind cea regională de la Ploieşti. De fiecare dată, Cosmin Durac s-a reîntors la post, după ce a contestat şi a câştigat în instanţele de judecată deciziile de detaşare. Ultima absenţă de la conducerea AJFP Mehedinţi s-a produs între lunile mai şi septembrie 2014, astfel încât Cosmin Durac a revenit la butoanele Finanţelor din Mehedinţi începând cu 1 octombrie 2014.

Spaima evazioniştilor

Policlinica Buna Vestire Craiova

Întoarcerea directorului executiv la conducerea AJFP a dat frisoane multora dintre firmele care speraseră că au scăpat de griji, deoarece multe dintre controalele dispuse de el, încă de la începutul acestui an, au dat roade şi încă mai produc efecte, urmând să readucă la buget zeci de milioane de euro. Metoda dispunerii de reverificări acolo unde avea suspiciuni a dat roade în cazul directorului executiv Cosmin Gabriel Durac, deoarece numai dacă luăm patru exemple concrete, de aici ar trebui să revină la bugetul statului peste 12 milioane de euro. Unul dintre clienţii prinşi cu ocaua mică este şi Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN), ajunsă acum în insolvenţă şi cu probleme financiare cumplite. De la RAAN, în urma unui control amănunţit dispus de directorul executiv ar trebui recuperat un prejudiciu de circa 10 milioane de euro, asta deoarece în ultimii 7 ani pe aici nu a mai călcat picior de inspector fiscal.

AURORA şi PROORA, printre evazionişti

De asemenea, câte o reverificare a fost realizată în acest an şi la firmele fraţilor Alin Iuliu şi Mihai Ionuţ Udrişte, societăţile comerciale AURORA şi PROORA, aceasta scoţând la iveală sume impresionante datorate bugetului de stat şi în mare parte nedeclarate potrivit prevederilor legale. Astfel, reverificarea dispusă la AURORA SA a scos la iveală datorii de circa 2 milioane de euro, în timp ce reverificarea dispusă la PROORA a scos la iveală datorii de circa 250.000 de euro.

Returnare de TVA, cu miros de deturnare!

De controalele de tip reverificare dispuse de directorul executiv al AJFP Mehedinţi nu a scăpat nici primarul oraşului Baia de Aramă – Rafael Dunărinţu, care după ce a primit o returnare de TVA în anul 2013, în anul 2014 avea datorii de trei ori mai mari decât cuantumul acestei returnări.Firma TRANS EXFOR SRL a primit la finele anului 2013 o returnare de TVA în valoare de 200.000 de lei, deşi se spune că la cererea de returnare nu ar fi prezentat nici măcar facturile originale, ci doar copii ale acestora, deoarece facturile originale fuseseră ridicate de DIICOT. În urma reverificării dispuse la firma domnului primar s-a descoperit o datorie către bugetul statului de circa 600.000 de lei.

spot_img
spot_img

Politica