marți, mai 7, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Termo Craiova, preluată de CEO… cândva

În urmă cu doi ani, mai exact în noiembrie 2012, în campania pentru alegerile parlamentare, autorităţile locale anunţau cu surle şi trâmbiţe că Societatea de Termoficare din Craiova va fi preluată de Complexul Energetic Oltenia până în aprilie 2013.
Primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu, şi managerul CEO, Laurenţiu Ciurel, ieşeau în conferinţă de presă şi făceau anunţul cu pricina.

Sigur vor fi comentarii de genul „acţiune electorală”, dar vreau să spun că angajaţii SC Termo SRL vor fi preluaţi în totalitate. S-a tot auzit că doar o parte din cei peste 700 de angajaţi vor fi preluaţi. Eu vă spun că vor fi în totalitate preluaţi, toţi vor face parte din CE Oltenia, cu contract de muncă ca şi ceilalţi 19.000 de angajaţi. În legătură cu perioada, să ştiţi că lucrul acesta a devenit relativ evident la scurt timp după constituirea Complexului Energetic Oltenia prin fuziunea a patru termocentrale Işalniţa, Craiova II, Rovinari, Turceni şi mineritul, dar s-a constituit abia în iunie. Deci aceştia au fost paşii normali, chiar dacă din discuţii reieşea o situaţie bună pentru ambele părţi. Studiile acum au fost gata, iar eu am avut şedinţa de comitet director prin care am aprobat fuziunea în unanimitate săptămâna trecută. Acestea este motivul pentru care acum suntem aici.
A spus atunci Laurenţiu Ciurel

Directorul CEO   mai spunea că fuziunea se face conform Legii 31 potrivit căreia datoriile se sting în urma fuziunii, bineînţeles, nu şi datoriile cetăţenilor către Termo.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Tot atunci, primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu, spunea că înglobarea SC Termo în CEO e singura modalitate pentru a scăpa de datoriile regiei:
Singura modalitate ar fi fost un memorandum al Guvernului României, care să fie aprobat de Adunarea Generală a CE Oltenia, lucru care nu s-a întâmplat, pentru că s-a opus Fondul Proprietatea şi atunci singura modalitate de a nu mai exista aceste penalităţi era această fuziune prin absorbţie.

Acum nu se mai poate. Datoriile Termo nu pot fi şterse prin fuziune, iar Fondul Proprietatea se opune în continuare.

Este foarte complicat de făcut această fuziune pentru că aşa cum ştiţi există Fondul Proprietatea care este acţionarul Complexului Energetic Oltenia care s-a opus din răsputeri ca această fuziune să fie făcută. Eu pot să îi înţeleg de ce. Ar însemna, dacă se preia Termoficarea cu toate datoriile pe care le are, să se dezechilibreze total bugetul Complexului Energetic Oltenia. Nimeni nu vrea să preia o regie care are peste 50 milioane euro datorie. Nu am putut să facem nimic (pentru reducerea datoriei) pentru că penalităţile curg în continuare şi cresc de la o zi la alta. Este, într-adevăr, o situaţie destul de gravă şi va trebui până la urmă să luăm o decizie. Lucrăm deja la o soluţie dar aş prefera să nu o fac publică.
A declarat, ieri, primarul urbei

Datoriile craiovenilor nu pot fi recuperate.

Nu se pot recupera datoriile de la cetăţeni, este aproape imposibil, pentru că Asociaţiile de Proprietari sunt cele care trebuie să recupereze aceste datorii şi ştiţi foarte bine că asociaţiile de proprietari nu prea se îndreaptă împotriva lor în instanţă. Sau, când se îndreaptă în instanţă procesele durează de ani de zile. S-a ajuns doar la câteva situaţii în Craiova să li se scoată la vânzare apartamentele. Sunt foarte puţine situaţiile faţă de cât de mulţi datornici sunt.
Olguţa Vasilescu

Vestea bună pentru craioveni este, aşa cum vă spuneam luna trecută, că preţul gigacaloriei nu va creşte.

Preţul gigacaloriei a rămas constant din iunie 2012, atunci când a avut loc ultima modificare a preţului, prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 8 din 29.06.2012. În baza acestei Hotărâri, Consiliul Local Craiova a scăzut preţul de facturare al gigacaloriei de la 245 de lei, la 220,5 lei pe gigacalorie.
Ne-a declarat, luna trecută, directorul SC Termo, Mihai Neaţu

Politica