duminică, mai 19, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

De ce să vizităm Craiova?

Vă întrebaţi poate ce vizitează cei care vin pentru a ne vedea oraşul. Deşi se încearcă obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană pentru Craiova şi avem sufieciente atracţii turistice şi culturale, oraşul nostru ar putea atrage mai mulţi vizitatori dacă obiectivele turistice pe care le avem ar fi promovate mai bine.

Cu proiectul Craiova Capitală Culturală Europeană ce se mai încearcă promovarea oraşului, în rest nu prea. Avem şanse să ajungem Capitală Cultural Europeană, dar să lucrăm mai mult la infrastructură.
Ne-adeclarat o locuitoare a urbei

Unul dintre cele mai cunoscute obiective este Parcul “Nicolae Romanescu”. Acesta este al treilea ca mărime din Europa, având o suprafaţă de 96 de ha. Construcţia acestuia s-a terminat în 1903, iar în 1900 planurile parcului au primit medalia de aur la Expoziţia Internaţională de la Paris.
„Parcul Romanescu merită vizitat de turişti pentru că ştiu că este de o importanţă istorică,” a afirmat o craioveancă.
Principalele atracţii ale parcului sunt grădina zoologică, podul suspendat, hipodromul de peste 20 de ha şi amfiteatrul pentru spactacole, ce acum se află în renovări. În curând, nu doar amfiteatrul, ci tot parcul va fi în renovări deoarece Primăria Craiova intenţionează să reabiliteze parcul cu 15 milioane de euro.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În timp ce Parcul “Nicolae Romanescu” este un parc încărcat de istorie, Parcul Tineretului este exact opusul acestuia, find recent construit şi inaugurat în 2009. Parcul Tineretului este dotat cu numeroase terenuri, piste şi mese pentru practicarea diferitor sporturi şi cu terneuri de joacă amenajate modern , dar se întinde pe o suprafaţă mult mai mică decât Parcul “Nicolae Romanescu”.
Grădina Botanică din Craiova a fost înfiinţată în anul 1952 la iniţiativa profesorului universitar Alexandru Buia. Din păcate aceasta nu a mai fost renovată de mult timp, iar asta se vede.
„Şi grădina botanică este frumoasă dar nu ştiu cât de întreţinută este. Acum un an când am fost ultima oară nu era prea bine amenajată. Ar trebui să fie şi mai curată” ne-a spus Silvia Slăvulete.
Teatrul Naţional “Marin Sorescu” din Craiova este considerat o emblemă a oraşului. Teatrul a fost construit în 1973, iar tot în incinta acestuia se află şi Muzeul Teatrului Naţional fondat de Constantin Gheorghiu. Teatrul este punct de atracţie în special când găzduieşte festivaluri de teatru şi muzică.

Un alt loc încărcat de cultură din lumea artei, ce a contribuit la istoria Craiovei de-a lungul timpului este Teatrul Liric. Aici se desfăşoară spectacole de operă, operetă, balet, spectacole pentru copii şi comedie muzicală. Filarmonica Oltenia a fost înfiinţată în anul 1904, iar grupurile muzicale ce evoluează în cadrul acesteia sunt diverse.
Printre muzeele ce nu trebuie ratate, din oraşul nostru, se numără Muzeul de Artă şi Muzeul Olteniei.

Muzeul de Artă este un punct turistic deosebit de important, dar care  este închis din anul 2011 pentru renovări. Muzeul de artă al oraşului este „găzduit” de Palatul “Jean Mihail”, iar construcţia sa a început în 1900 şi a durat 7 ani. Printre creaţiile ce se găsesc la acest muzeu, se numără opere ale lui Constantin Brâncuşi şi picturi semnate Th. Aman, Constantin Lecca şi Nicolae Grigorescu.
Muzeul Olteniei este deschis vizitatorilor din 1915. Muzeul este alcătuit din trei secţii: Secţia de Istorie şi Arheologie, Secţia de Etnografie şi Secţia de Ştiinţele Naturii.

În momentul de faţă, Secţia de Istorie şi Arheologie se poate lăuda cu numărul impresionant de 110 000 de piese.
Biblioteca Judeţeană “Alexandru şi Aristia Aman” este cea mai mare bibliotecă a oraşului şi prima bibliotecă publică a Craiovei. Biblioteca a fost înfiinţată datorită donaţiilor Aristiei şi ale lui Alexandru Aman, iar aici se găsesc multe valori ale patrimoniului cultural naţional. În curtea Bibliotecii Judeţene se află şi Casa Memorială “Elena Farago”.
Casa Universitarilor a fost iniţial locuinţa primarului Craiovei, Nicolae Romanescu. Aceasta a intrat în posesia Universităţii de la Craiova la 25 noiembrie 1985.
Alte obiective turistice din Craiova care nu trebuie ratate sunt Mitropolia Olteniei, înfiinţată în anul 1939, Primăria, Prefectura, English Parcul, piaţa William Shakespeare.

«Sunt necesare mai multe activităţi culturale pentru a fi promovat oraşul»

Craiovenii pe care noi i-am întrebat sunt de părere că ar trebui pus accentul pe istoria oraşului şi pe activităţile culturale pentru a atrage cât mai mulţi turişti.

Oraşul nostru este promovat foarte prost. În afară de centrul Craiovei, restul străzilor sunt foarte prost amenajate. Cred că turiştii oricum nu au ce să viziteze, nu avem ce promova. Trebuie adus ceva din istorie: magazinele de altădată, străzile de altădată, casele scriitorilor, sculptorilor pe care le-au demolat şi de care s-a ales praful.
Ne-a declarat un craiovean

Nici tinerii nu sunt mulţumiţi de modul în care este promovată Craiova.

Cred că turiştii ar trebui să vadă în primul rând Parcul Romanescu, centrul oraşului şi Muzeul de Artă. Avem un oraş frumos dar ar trebui ca autorităţile să se intereseze mai mult de ele şi de partea istorică a Craiovei.
Ne-a spus Ghiţă Iulia, 14 ani

Se tot fac îmbunătăţiri prin centru , mici lucruri pentru aspect dar nu se promovează adevăratele atracţii: muzeele, şcolile, Universitatea.
A afirmat Pavel Miruna, 17 ani

spot_img
spot_img

Politica