marți, aprilie 30, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, în vizită, din nou, la Slatina: „Am sprijinit mediul de afaceri din Olt cu 80 de milioane de lei”

Raluca Turcan, ministrul Muncii și Protecției Sociale, a vizitat Slatina, miercuri, în cadrul unei întâlniri de lucru cu reprezentanți ai unor firme din municipiu, dar și cu șefi ai instituțiilor din subordinea ministerului pe care îl reprezintă.

Primele două opriri au fost la firmele Alro S.A, respectiv Prysmian, acolo unde ministrul a discutat cu reprezentanții companiilor despre posibilitățile de dezvoltare și angajare în rândul oltenilor.

În ultima parte a vizitei, ministrul Muncii a oferit declarații în cadrul unei conferințe de presă organizată în Slatina, la sediul Prefecturii. Principalele subiecte abordate au fost nivelul de ocupare al forței de muncă în Olt, precum și valoarea indemnizațiilor oferite pe noua Lege a consumatorului vulnerabil.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Obiectul acestei deplasări este reprezentat de discuțiile punctuale cu angajații și angajatorii despre investiții, locuri de muncă, dezvoltare. Dincolo de orice dispută politică sau război mediatic, România se dezvoltă prin investiție și locuri de muncă. Din perspectiva mea ca ministru al Muncii, atribuțiile mele sunt de a sprijini sistemul de pensii, de asigurări sociale, persoanele vulnerabile sau aflate în centre rezidențiale. Toate acestea pot fi realizate dacă partea de ocupare va fi întărită. Acest Guvern a și făcut lucrul acesta. Pe perioada stării de urgență și de alertă, am sprijinit mediul de afaceri din Olt cu 80 de milioane de lei, iar la nivel național, cu aproximativ 7,3 miliarde de lei și am salvat 1,4 milioane de locuri de muncă. Sunt cifre și date concrete.

De asemenea, de la începutul acestui an, numărul de angajatori a crescut cu aproximativ 300, iar numărul de angajați, cu aproximativ 1.400. Ultima dată când am fost în Slatina, în cadrul târgului de locuri de muncă, doar într-o zi s-au angajat 141 de persoane, dintre care 80% cu studii superioare. Lucrurile acestea nu au venit din neant, ci pentru că ne-am asumat o direcție de dezvoltare. Pentru a menține acest trend bazat pe investiții și locuri de muncă, avem două direcții prioritare. Prima este cea a pregătirii forței de muncă și acesta este motivul pentru care discut constant cu președinta Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă, întrucât o persoană, când iese din sistemul de educație și vrea să obțină un loc de muncă pe piață, trebuie să răspundă la anumite cerințe, să aibă pregătirea necesară, o serie de competențe pe care ne axăm, cealaltă direcție fiind digitalizarea și flexibilizarea contractelor de muncă.

Din nefericire, în România, există un fenomen al prezenței muncii la negru, în anumite domenii cu preponderență, ceea ce afectează mediul concurențial pentru angajatori, iar pentru angajați, atât situația la momentul pensionării cât și situația activă, întrucât nu au toate veniturile declarate și ca atare pot să fie blocați în accesarea unor credite. Evident că și bugetul statului este afectat.

Județul Olt are nevoie ca de aer de dezvoltare, întrucât avem aproximativ 107.000 de pensionari la aproximativ 73.000 de angajați, ceea ce înseamnă că pe termen lung există o problemă legată de sustenabilitate, dar și o perspectivă de dezvoltare. V-am zis că a crescut numărul de angajatori și numărul de angajați, inclusiv sprijinul acordat la nivelul județului Olt care a fost de aproximativ 80 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că există potențial de dezvoltare.

Astfel, împreună cu Prefectura și instituțiile subordonate, urmărim acest obiectiv. Am avut întâlniri cu două mari companii, care împreună au aproximativ 5.500 de angajați. Acești doi mari angajatori, Alro S.A. și Prysmian, marchează viața tuturor oamenilor din județul Olt. Avem constituite și grupuri de lucru la nivelul Ministerului din care fac parte și acești angajatori, tocmai pentru a fi cu adevărat în serviciul nostru de minister al Muncii și de instituție care trebuie să sprijine ocuparea”, a spus ministrul Raluca Turcan.

Legea consumatorului vulnerabil, așteptată de olteni

Ajutorul din partea statului oferit în cazul persoanelor singure sau familiilor care nu dispun de suficiente resurse pentru a acoperi facturile la energie este așteptată cu prioritate de olteni.

Pe lângă discuțiile privind majorarea salariului minim pe economie, despre care Raluca Turcan a explicat că există negocieri în derulare, ministrul Muncii a pus accent și pe noua lege adoptată de Camera Deputaților.

„Suntem în etapa de negociere, iar până nu le finalizăm, nu ne putem exprima. Sindicatele au exprimat o opțiune, patronatele, altă opțiune, iar concluzia a fost unanimă – că este nevoie de majorarea salariului minim și de creșterea salariului NET, a banilor cu care oamenii pleacă în mână după serviciu. Sunt foarte încrezătoare că vom găsi acel nivel care să fie susținut de economie, dar care să acopere și nivelul de trai.

Am identificat resurse încât să creștem salariul minim și să intensifice discuțiile cu mediul economic pentru a întări ideea că aveam această obligație de a majora salariul minim și de a crește veniturile. Noi ne dorim ca românii, indiferent de sfera politică, să rămână în țară și să discutăm despre lucruri concrete.

Iată că pentru prima dată, o perioadă dificilă economic ne-a prins cu proiecte pregătite. Orice om politic, în special din formațiunile care au asigurat guvernarea în această perioadă, are obligația să guverneze acolo unde trebuie. Sunt extrem de dezamăgită că această coaliție a fost frântă din orgolii politice, coaliție care putea să asigure minim trei ani de stabilitate și rezultate palpabile și rapide. Eu și colegii mei ne facem treaba la fel. Există și alte instrumente democratice moderne pe care le putem folosi într-o societate fragilă. Am atâta experiență politică încât să nu fiu foarte îngrijorată privind capacitatea de a livra rezultate.

În ceea ce privește partea cu energia, este un calcul matematic de care se ocupă instituțiile abilitate, iar indemnizațiile diferă în funcție de venituri și de energia consumată. Legea va avea două componente. Una de subvenție la factură, în funcție de consumul de energie pe care și-l asumă consumatorul, se va face diferit, în funcție de prețul de referință pentru diferitele tipuri de energie – energie electrică, termică, gaz sau combustibil solid. În același timp, va exista un supliment, care se va acorda pe toată perioada în care consumatorul accesează surse de energie.

Dincolo de compensarea pe factură se oferă și un supliment pe extrasezon rece, care diferă în funcție de tipul de energie consumat. Spre exemplu, compensarea pe factură plus suplimentul acordat, pentru o persoană cu un venit de aproximativ 800 lei, dacă pană acum primea 100 lei, pe Legea nouă a consumatorului vulnerabil va primi aproape 605 lei, adică de șase ori mai mult. În momentul în care vor fi gata normele de aplicare, vom explica mai multe, astfel încât oamenii să știe exact cât vor primi. Această lege înlocuiește ajutorul pentru încălzire.

Ajutorul de stat este adresat Ministerului Energiei și nu este, de fapt, ajutor de stat, ci o subvenție.

S-a subliniat că energia este scumpă și afectează afacerile. Guvernul s-a angajat să respecte celelalte prevederi legale ca și restul statelor membre.

Acum, ajutorul de încălzire, pe legea actuală, reprezintă aproape 20 de lei. Pe legea pe care o pregătesc, ajutoarele vor crește și de șase ori”, a mai spus ministrul Raluca Turcan.

Vaccinarea angajaților olteni din centrele rezidențiale, o prioritate

Un alt subiect extrem de important atins de ministrul Muncii și Protecției Sociale a fost vaccinarea angajaților care lucrează în centrele de rezidență din Olt, fie ele cămine de bătrâni sau case de copii. Potrivit Ralucăi Turcan, angajații care nu se vor vaccina, vor fi nevoiți să se testeze în mod regulat, însă din bani proprii.

„Pregătim o ordonanță de urgență care să pună la adăpost persoane care lucrează în centre rezidențiale. Aceste persoane vor fi protejate de infectarea cu virusul SARS-CoV-2 dacă angajații apelează la vaccinare. Dacă angajații nu se vaccinează și nu fac dovada documentelor potrivit cărora au trecut prin boală, se vor testa periodic din resurse proprii în măsura în care intră în contact cu beneficiarii.

Angajații au posibilitatea vaccinării cu excepția situației în care au contraindicație medicală. Dacă nu se vaccinează, atunci nu au acces la interacțiunea cu beneficiarii. Testele medicale sunt puse la dispoziție de DSP, iar restul se vor face din resurse proprii”, a spus ministrul Muncii.

O ultimă discuție a fost pe tema pensionării, mai exact pe recalcularea pensiilor, despre care ministrul Muncii și Protecției Sociale a declarat că va fi în beneficiul celor care momentan beneficiază de pensie mică.

„În legătură cu legea pensiilor, suntem în momentul în care am inclus resurse financiare în bugetul de anul acesta pentru reformarea sistemului de pensii printr-o formulă nouă pentru persoanele care au o pensie mai mică, ce va crește mai mult. După recalculare, vor fi trecute câteva sute de lei la pensie.

În paralel cu această formulă, aplicabilă cu începutul anului 2023, suntem în plin proces de digitalizare a tuturor celor aproximativ 5 milioane de dosare de pensii, astfel încât să existe în format electronic, iar cetățenii să aibă în format electronic toate detaliile de care au nevoie legate de pensie”, a conchis Raluca Turcan.

Politica