duminică, mai 19, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Elevii olimpici nu și-au primit bursele de excelență

Ministerul Educației nu a reușit să le acorde bursele, indicând responsabilitatea către autoritățile locale

Bursele de excelență pentru olimpici sunt neplătite de luni de zile. În acest timp, 8.000 de elevi cu note sub 5 primesc burse de merit.

Aceasta este situația tuturor elevilor olimpici, atât la nivel național, cât și internațional, de la un liceu privat care a obținut mai mult de 10% din medaliile internaționale. Chiar dacă acești elevi au obținut rezultate remarcabile, Ministerul Educației nu a reușit să le acorde bursele, indicând responsabilitatea către autoritățile locale. Acestea, la rândul lor, arată cu degetul către alocările bugetare.

Potrivit Digi24, David are 18 ani și este elev în clasa a 12-a la Liceul Internațional de Informatică din București și a adus României două medalii de aur: La Olimpiada Internațională de Matematică și la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Seniori. A rămas doar cu amintirile frumoase și aprecierea colegilor și profesorilor. Nu și-a primit nici până acum bursa de execelență.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Mai mult, deși are două medalii de aur are dreptul la o singură bursă.

„Astfel de burse, pe parcursul unui an întreg ar fi fost undeva la 80.000 de lei. În conditiile din anul acesta, dacă, dar dacă îmi voi primi banii aceștia, cu aceleași rezultate voi primi undeva la 20.000 de lei, poate”, a spus David Andrei Anghel, olimpic internațional la matematică.

Liceul Teoretic Internațional de Informatică a înaintat toate aceste demersuri pentru acordarea burselor de la minister. Sunt 72 de burse pentru olimpici și două sociale, dintre care 37 pentru olimpicii internaționali și 35 pentru olimpicii naționali”, a declarat Alina Farcaș, reprezentant comunicare ICHB.

Ministerul Educației a transmis că obligația de a plăti bursele este a autorităților locale, iar legea învățământului preuniversitar spune că banii vin de la bugetul de stat. Liceul lui David trebuie să primească banii de la Primăria Sectorului 3.

Primăria Sector 3: „Bursele pentru elevii din școlile private și din școlile confesionale vin la Direcția de Învățământ a Primăriei Sectorului 3 după ce Ministerul Educației trimite o decizie pentru repartizarea banilor către respectiva direcție. Decizia respectivă încă nu a venit”.

Ministerul Educației încă nu a dat încă răspuns după reacția primăriei. În total la școlile publice și private sunt aproape 300 de olimpici internaționali și aproape 2.600 de olimpici naționali. Liceul Teoretic Internațional de Informatică BucureștI este campion la numărul burselor de excelență care rămân neplătite. Așadar, David nu are nimic altceva de făcut decât să se pregătească și să aștepte. În acest timp, în care se face economie de la olimpici, 8.000 de elevi cu note sub 5 primesc burse de merit.

spot_img
spot_img

Politica