duminică, mai 19, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Preşedinta Kosovo cere Washingtonului ajutor pentru aderarea la NATO în contextul războiului din Ucraina

Preşedinta Kosovo, Vjosa Osmani, i-a cerut preşedintelui american Joe Biden să se folosească de influenţa Washingtonului în rândul statelor membre ale NATO pentru a-i ajuta ţara să adere la alianţa militară.

Osmani afirmă, într-o scrisoare trimisă lui Biden la data de 10 martie, că după invazia Ucrainei de către Rusia, aderarea la NATO este principala ei prioritate de securitate naţională.

„Aderarea Kosovo la NATO a devenit un imperativ”, a precizat Osmani în scrisoarea sa.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Ne exprimăm credinţa şi aşteptările că Statele Unite se vor folosi de leadership-ul şi influenţa lor pentru a sprijini şi promova în mod activ procesul complex de aderare la NATO pentru Kosovo„, a scris Osmani.

Washingtonul rămâne principalul susţinător al Kosovo, atât politic cât şi financiar, de când mica ţară din Balcani şi-a declarat independenţa faţă de Serbia în 2008, aminteşte Reuters.

„Suntem expuşi eforturilor persistente ale Rusiei de a submina Kosovo şi de a destabiliza Balcanii de Vest”, a mai scris Osmani.

Oficiali NATO nu au răspuns deocamdată la o cerere de a comenta scrisoarea.

Serbia şi aliatul său tradiţional Rusia nu recunosc independenţa Kosovo, iar Moscova a blocat cererea ţării de a deveni membru al Naţiunilor Unite. Serbia consideră Kosovo parte a teritoriului său, deşi nu are instituţii de stat în fosta sa provincie separatistă.

Cu toate acestea, aproximativ 50.000 de sârbi care trăiesc în partea de nord a Kosovo, la graniţa cu Serbia, şi care sunt susţinuţi de Belgrad refuză să recunoască autorităţile din Kosovo şi doresc separarea de-a lungul liniilor etnice pentru a se uni cu Serbia.

Kosovo este păzit de trupele NATO din 1999, când NATO a recurs la bombardamente pentru a opri uciderea etnicilor albanezi de către forţele sârbe într-un război de contrainsurgenţă în 1998-99, mai aminteşte Reuters, citată de Agerpres.

Ţara de 1,8 milioane de locuitori vrea acum să se alăture Alianţei Nord-Atlantice, dar încercarea sa de a o face este complicată. Patru membri NATO – România, Spania, Grecia şi Slovacia – încă nu au recunoscut declaraţia de independenţă a Kosovo din 2008.

În prezent, trupele NATO în Kosovo numără 3.770 de membri, dintre care 600 sunt militari din Statele Unite.

 

spot_img
spot_img

Politica