duminică, mai 19, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Directorul unui post de radio a fost ucis de talibani

Atacurile asupra jurnaliștilor continuă. Doar luna trecută, peste 30 de jurnaliști au fost uciși, răniți sau răpiți în atacuri comise de gruparea fundamentalistă. Talibanii se află în spatele uciderii directorul unui post de radio din capitala Kabul și a răpirii unui alt jurnalist din provincia Helmand.

Toofan Omar, directorul postului de radio Paktia Ghag și membru într-un grup care militează pentru o presă independentă în Afganistan (NAI), a fost împușcat duminică în capitala Kabul. „Omar a fost ucis de un atacator neidentificat, era un liberal, suntem atacați pentru că lucrăm independent”, a declarat Mujeeb Khelwatgar, liderul NAI. Surse oficiale din Kabul pun asasinatul pe seama talibanilor. În provincia sudică Helmand, oficiali anunță că un jurnalist local, Nematullah Hemat, a fost răpit duminică de la domiciliul său din Lashkar Gah, de către luptători talibani.

Un purtător de cuvânt al talibanilor a declarat pentru Reuters că nu are informații despre uciderea jurnalistului din Kabul și nici despre răpirea din Helmand. O coaliție de organizații de presă afgane au transmis o scrisoare către președintele american Joe Biden și către Camera Reprezentanților prin care cer vize speciale pentru jurnaliștii afgani care vor să emigreze. Profitând de retragerea trupelor occidentale, forțele talibane au preluat controlul asupra unei părți însemnate din Afganistan după ce a sporit ofensiva armată. Doar în weekend au reușit să cucerească trei orașe din nord și amenință să controleze cât mai mult din teritoriul țării.

Policlinica Buna Vestire Craiova
spot_img
spot_img

Politica