luni, aprilie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Aeroportul Craiova, extins cu peste 100 de hectare

Consiliul Județean Dolj continuă investițiile în Aeroportul Internațional Craiova, punându-i la dispoziție un teren de peste 100 de hectare pe care se poate extinde.

Printr-un proiect de hotărâre, consilierii județeni vor avea de votat, în cadrul ședinței ordinare de marți, inițiativa instituției de a da în administrarea Aeroportului Craiova un teren de 1.173.524 de mp, dedicat extinderii și modernizării acestuia. Infrastructura aeroportuară craioveană va cunoaște astfel reale evoluții odată cu înaintarea studiului de fezabilitate realizat pentru lărgirea suprafeței Aeroportului Internațional Craiova.

„Aeroportul Internațional Craiova este un real vector de dezvoltare al Regiunii Sud Vest Oltenia având în vedere că transportul aerian este o componentă de bază a economiei în regiune, generând creștere economică, noi locuri de muncă, îmbunătățirea calității vieții pentru populația din zona Olteniei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Datorită creșterii traficului internațional de pasageri și a noilor reglementări aeronautice europene, inclusiv Regulamentul nr.139 (UE) al Comisiei, se impune realizarea unei investiții, având ca rezultat îndeplinirea cerințelor de siguranță și securitate pe Aeroportul Internațional Craiova cât și asimilarea creșterii traficului aerian de pasageri și a creșterii numărului de mișcări pe suprafața de mișcare aeroportuară.

Studiul de fezabilitate realizat pentru obiectivului de investiții „EXTINDEREA ȘI MODERNIZAREA AEROPORTULUI INTERNAȚIONAL CRAIOVA”, studiu ce analizează oportunitatea investiției pornind de la Studiul de trafic care prognozează creșterea numărului de pasageri la 1.933.186 și a numărului de mișcări aeronave/an la 34.070, în perspectiva anului 2046, propune dezvoltarea infrastructurii aeroportuare, astfel încât Aeroportul Internațional Craiova să poată deservi numărul de mișcări aeronave și numărul de pasageri prognozați. Având în vedere evoluția numărului de pasageri, începând cu anul 2025 infrastructura actuală va deveni insuficientă atât din punct de vedere al procesării numărului de pasageri cât și a numărului de mișcări aeronave”, se arată în proiectul de hotărâre.

Obiectivele principale vizate de implementarea proiectului în cauză includ un nou terminal de pasageri, parcare, drumuri de acces, amenajarea mai multor suprafețe de mișcare, gard perimetral de securitate, drumuri rutiere de acces si drumuri tehnologice, puncte de acces si control, platforme de îmbarcare-debarcare, mijloace aeroportuare, echipamente si sisteme de control securitate, centrală termică, post transformare, gospodărie de apă și incendiu precum și o zonă de transfer pasageri.

Pentru a putea fi realizată investiția, Aeroportul Internațional Craiova va accesa fonduri nerambursabile în cadrul Programului Operațional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, Axa prioritară 2, Obiectivul specific OS 2.3 Apel de proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii aeroportuare – proiecte noi de investiții.

Terenul respectiv de 1.173.524 mp se află în domeniul public și privat al județului Dolj și în administrarea Consiliului Județean Dolj și este aferent Imobilului 349 (parțial) Craiova, situat în Calea București, nr. 325 A – amplasamentele nr.1 și pe teritoriul localității Pielești – amplasamentul nr.7.

Politica