marți, aprilie 30, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

9 mai. Ziua mamei sau a tatălui?


Ziua de 9 mai are o semnificație aparte pentru România.
Astăzi este sărbătorită Ziua tatălui. Conform legii, aceasta se sărbătorește în cea de-a doua duminică a lunii mai. „Ziua Tatălui și Ziua Mamei au fost legiferate ca sărbători în România începând cu anul 2010. Legea cu privire la aceste două sărbători a fost aprobată de Senatul României în luna iunie 2009 unui grup de parlamentari români, printre care Ludovic Orban, Mircia Giurgiu și Liana Dumitrescu. Pe 29 septembrie 2009, legea a fost dezbătută și aprobată în Camera Deputaților. Ziua Tatălui a fost sărbătorită oficial, pentru prima dată în România, în data de 9 mai 2010 (în a doua duminică a lunii mai)”, conform site-ului wikipedia.ro.
Însă in lume, tot pe 9 mai, în multe țări este sărbătorita ziua mamei. Aproximativ 70 de state ale lumii au ales ziua de 9 mai pentru această sărbătoare. Printre acestea se regăsesc: Australia, Africa de Sud, Austria, Belgia, Bulgaria, Brazilia, Canada, China, Germania, Grecia, India, Italia, Japonia, Mexic, Olanda, Elveția, Turcia, Ucraina, Statele Unite ale Americii, țările baltice, statele din America de Sud. Alte țări sărbătoresc ziua mamei la data de 8 martie, așa cum și în România, neoficial, multe persoane dau zilei de 8 martie semnificația de ziua mamei, nu ziua femeii. „Până în anul 2009, România era printre puținele state ale lumii care, în lipsa unei Zile a mamei, a marcat doar Ziua Femeii – 8 Martie, extinzându-i acesteia aria de semnificații. Astfel, această sărbătoare a femeilor de pretutindeni a ajuns la noi să aibă neoficial și statutul de zi a mamei, în lipsa unei sărbători distincte destinate mamei”, conform aceleiași surse, care adaugă și că legal, Ziua Mamei se sărbătorește în România în prima duminică a lunii mai: Legea nr. 319/2009 pentru instituirea Zilei mamei și a Zilei tatălui, din 13 octombrie 2009, publicată în M.Of. al României, Partea I nr. 694 din 15 octombrie 2009.
Așadar în timp ce pe mapamond, în multe țări ziua de 9 mai a fost aleasă pentru a sărbătoriziua mamei, în țara noastră se sărbătorește ziua tatălui. Deși motivul separării zilei tatălui de ziua mamei este cel de a  ajuta la recunoașterea contribuției individuale a fiecăruia dintre cei doi părinți la viața de familie, România a ales cumva sărbătorirea zilei tatălui în aceiași zi în care pe mapamond se sărbătorește ziua mamei.

Politica