marți, aprilie 30, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Diferențe de mii de lei între amenzile aplicate de Jandarmerie și Poliție în starea de urgență

Numărul record de infectări cu SARS-CoV-2 de primăvara trecută a dus la instituirea stării de urgență pe teritoriul țării în perioada 16 martie – 14 mai 2020.

Una dintre cele mai dure măsuri luate cu scopul de a limita, pe cât posibil, răspândirea virusului Covid-19, a fost cea de a permite un interval orar în care oamenii se pot deplasa în afara locuinței. În cazul în care cetățenii nu respectau intervalul permis și nu dețineau o adeverință care să demonstreze motivele deplasării, erau sancționați. În acest sens, autoritățile responsabile cu sancționarea populației au fost Poliția Română, Jandarmeria și poliția locală.

De menționat totuși că între amenzile aplicate de Poliție și Jandarmerie, pe perioada stării de urgență, au existat discrepanțe enorme, pe care nicio instituție nu a reușit să le explice până acum.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit unei cercetări realizate de Expert Forum, care a solicitat informații legate de modul în care cele două instituții ale statului au aplicat amenzi în anumite perioade din starea de urgență, dar și despre diferențele între mediul rural și urban, a fost posibilă observarea acestor discrepanțe între amenzi.

Astfel, în timp ce cea mai mare valoare medie a amenzii aplicate de Poliția Română a fost înregistrată în Mehedinți – 3.101 lei, cea mai mică este în județul Constanța – 1.101 lei. Pe de altă parte, datele oferite de Jandarmeria Română arată că cea mai ridicată valoare medie e amenzii aplicate de instituția în cauză a fost în Tulcea – 3.362 lei, iar cea mai mică în Timiș – 858 lei. Totodată, jandarmii au optat pentru aplicarea amenzii și nu a avertismentului atunci când cetățenii nu respectau normele referitoare la deplasarea în afara intervalului orar permis.

În ceea ce privește restul zonelor din Oltenia, pot fi sesizate cu ușurință diferențele între cuantumul unei amenzi date de un polițist, respectiv jandarm.

În Dolj, spre exemplu, amenda medie a fost de 2.285 de lei, fiind printre județele unde au fost aplicate cele mai multe sancțiuni (7.846). În Olt și Gorj, Poliția a aplicat amenzi cu o valoare medie asemănătoare – 1929 lei și 1928 lei.

La polul opus se află jandarmii, preocupați și ei de atenționarea populației cu privire la răspândirea rapidă a pandemiei de coronavirus și, după caz, de sancționarea persoanelor care nu se conformează măsurilor sanitare.

Și de data aceasta, județul Mehedinți raportează cea mai mare valoare medie a  amenzii – 3.019 lei, în timp ce județe Gorj (933 lei) și Olt (1.092 lei) au înregistrat valori mult mai mici. La mijloc se află valoarea medie a unei amenzi date în Dolj – 1.439 lei, respectiv Vâlcea – 1.541 lei.

După cum se poate observa, Poliția Română este instituția ale cărei sancțiuni, implicit amenzi, au valoarea cea mai mare, spre deosebire de Jandarmerie, unde amenzile sunt mai mici și cu 1.000 lei.

Întrucât Inspectoratele de Poliție Județene nu au oferit date clare din care să rezulte numărul fix de amenzi aplicate, în mod defalcat, nu poate fi realizată o comparatie certă între numărul exact de amenzi date de Poliție și cel dat de Jandarmerie. Reprezentanții Expert Forum au întocmit un singur raport comparativ – cel la nivel de sancțiuni (unde intră atât amenzile, cât și avertismentele). În urma interpretării acestui raport, se poate observa că, față de jandarmi, polițiștii au fost cei care au aplicat cele mai mult sancțiuni în județe, din cauza nerespectării regulilor de deplasare în timpul stării de urgență.

La nivel național, în perioada 16 martie – 14 mai 2020, a fost aplicat un număr total de 282.390 de sancțiuni – venite atât din partea Poliției Române, cât și din partea Jandarmeriei Române.

Politica