marți, aprilie 30, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Petre Roman și-a făcut lobby să fie trimis special al ONU

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, ar intenționa să îl numească pe fostul premier român Petre Roman în funcția de trimis special al ONU pentru Sahara Occidentală, în locul fostului președinte german Horst Köhler, care și-a dat demisia din funcție în mai 2019.

Presa din Alegeria critică decizia, numindu-l pe Roman „pro-marocan”.

Surse oficiale au declarat pentru Digi24.ro că numirea lui Roman nu a fost propusă de Statul Român, ci este rezultatul unui lobby făcut de fostul premier pe „o filieră personală”. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

Potrivit presei algeriene, fostul oficial român este cunoscut ca fiind un susținător al colonizării Saharei de Occidentale de către Maroc.

„Discursurile sale publice mărturisesc în mod clar alinierea sa în favoarea tezelor coloniale marocane. Este suficient să spunem că, dorind să-l numească pe Petre Roman ca trimis special pentru Sahara Occidentală, secretarul general al ONU nu vrea să facă altceva decât să încredințeze gestionarea dosarului de conflict din Sahara Occidentală unui aliat al Marocului. Ceea ce ar fi extrem de grav. S-ar numi conflict de interese.”, mai scrie presa algeriană.

În finalul articolului, jurnaliștii se întreabă dacă nu cumva secretarul general al ONU, Antonio Guterres a fost dezinformat cu privire la profilul lui Petre Roman? „Ipoteza nu poate fi exclusă. Cu toate acestea, este de neînțeles cum serviciile ONU greșesc atât de grav, mai ales că este o problemă extrem de delicată”, este concluzia jurnaliștilor.

Surse diplomatice de la București au declarat pentru Digi24.ro că fostul premier Petre Roman și-ar fi făcut lobby „pe filiere personale” pentru această poziție la Organizația Națiunilor Unite.

Contactat de Digi24.ro, Petre Roman nu a oferit prea multe detalii.

Sahara Occidentală este un teritoriu din Africa de Nord în mare măsură controlat de Maroc, dar revendicat şi de mişcarea de independenţă Frontul Polisario.

Disputa asupra Saharei Occidentale a început în 1975, când regiunea a fost invadată de Maroc şi Mauritania după retragerea Spaniei, putere colonială.

Luptătorii Polisario, care sunt stabiliţi în mare măsură în Algeria, unde s-a refugiat majoritatea populaţiei din respectivul teritoriu, au purtat un război de gherilă până în 1991.

În timp ce Frontul Polisario încearcă să obţină un scrutin pentru independenţă, Marocul susţine o formă de autonomie regională sub suveranitatea sa.

ONU îl consideră „teritoriu neautonom” în lipsa unei înțelegeri, după ce discuțiile au fost suspendate în 2019.

La sfârșitul anului trecut, președintele american Donald Trump a recunoscut suveranitatea Marocului asupra Saharei Occidentale, la schimb cu normalizarea relațiilor dintre Maroc și Israel.

Recunoaşterea de către Statele Unite a suveranităţii Marocului asupra Saharei Occidentale a fost respinsă imediat de Frontul Polisario sprijinit de Algeria.

Politica