duminică, mai 19, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Paștele ortodox și cel catolic, sărbătorit în aceeași zi în 2025

Paștele este o sărbătoare cu dată variabilă, și de această zi depind alte sărbători, cum ar fi Rusaliile.

Pentru calculul exact al datei sărbătorilor pascale, se iau în considerare două fenomene naturale: echinocțiul de primăvară și Luna plină.

Modul în care este stabilită ziua când cade Paștele a fost definit în anul 325, în cadrul Sinodului Ecumenic de la Niceea. Data Paștelui este influențată de două fenomene naturale importante: echinocțiul de primăvară, care are loc pe 21 martie, și Luna plină, scrie stirileprotv.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

Din cauza variației Lunii pline, și data Paștelui variază. Totuși, încă din secolul al IV-lea s-a stabilit că ziua de Paște trebuie să fie întotdeauna într-o duminică.

Paștele Ortodox și Paștele Catolic au în mod obișnuit date diferite, deoarece cele două biserici folosesc calendare diferite pentru calcul. Astfel, Paștele Catolic este calculat conform Calendarului Gregorian. Paștele Ortodox este calculat conform Calendarului Iulian. Rareori, sărbătoarea Paștelui (ortodox și catolic) va cădea în aceeași zi, cum se va întâmpla în 2025, când cele două sărbători vor coincide.

Datorită formulei de calcul, a fost posibil să se determine când va cădea Paștele în anii următori:

 Paștelui Ortodox:
Paștele Ortodox 2025 – 20 aprilie
Paștele Ortodox 2026 – 12 aprilie
Paștele Ortodox 2027 – 2 mai
Paștele Ortodox 2028 – 16 aprilie
Paștele Ortodox 2029 – 8 aprilie
Paștele Ortodox 2030 – 28 aprilie

Paștele Catolic 

Paștele Catolic 2025 – 20 aprilie
Paștele Catolic 2026 – 5 aprilie
Paștele Catolic 2027 – 28 martie
Paștele Catolic 2028 – 16 aprilie
Paștele Catolic 2029 – 1 aprilie
Paștele Catolic 2030 – 21 aprilie

Paștele Ortodox, numit și Duminica Învierii, este cea mai veche și mai importantă sărbătoare din tradiția creștină orientală, celebrând Învierea lui Iisus Hristos (înălțarea din mormânt) după crucificarea și moartea sa.

Învierea sa formează baza credinței creștine, demonstrând că Iisus este Fiul lui Dumnezeu, și simbolizează cucerirea sa asupra morții.

În cea mai mare parte a anilor, data Paștelui Ortodox diferă de data Paștelui din creștinismul occidental (catolic și protestant) și este de obicei cu o săptămână, dar uneori cu patru sau cinci săptămâni mai târziu.

În creștinismul occidental, data Paștelui se bazează pe calendarul gregorian și poate cădea între 22 martie și 25 aprilie.

Tradiția creștină orientală își bazează calculul Paștelui Ortodox pe calendarul iulian, care diferă de calendarul gregorian cu 13 zile.

Acest lucru duce la o gamă posibilă de date între 4 aprilie și 8 mai. Totuși, atât biserica ortodoxă cât și cea catolică sunt de acord că Paștele ar trebui să fie sărbătorit în prima duminică după prima lună plină după echinocțiul de primăvară, dar întotdeauna după Paștele evreiesc.

Paștele catolic este cea mai importantă sărbătoare din calendarul liturgic al Bisericii Catolice și marchează învierea lui Isus Hristos din morți.

La fel ca pentru ortodocși, Învierea este alături de Nașterea lui Iisus una dintre cele mai importante sărbători religioase de peste an.

Catolicii sărbătoresc Paștele participând la slujba specială de Înviere și apoi se adună în familie. Mulți credincioși participă la ceremonia aprinderii Candelabrului Pascal, simbolizând lumina lui Hristos care învinge întunericul morții.

De asemenea, sunt o mulțime de tradiții legate de ouăle vopsite, care simbolizează viața nouă, și coșurile pascale, pline cu bucate specifice sărbătorii.

De obicei, oamenii merg la biserică în Duminica de Paște pentru a sta la slujba de Înviere, cea mai importantă din an, apoi urmează masa de Paște cu familia.

Majoritatea creștinilor se referă la săptămâna dinaintea Paștelui drept „Săptămâna Mare”, care conține și zilele Joia Sfântă și Vinerea Neagră.

Foto: pixabay

spot_img
spot_img

Politica