vineri, mai 10, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Penitenciarul de Maximă Siguranță Craiova, scos din oraș

Penitenciarul de Maximă Siguranță din Craiova va fi mutat în afara orașului. Guvernul a aprobat, prin memorandum, relocarea acestuia, dar și a celor din Târgu Jiu, Miercurea Ciuc şi Brăila.

Potrivit unui comunicat al Executivului, beneficiile relocării închisorilor în afara zonelor urbane prezintă numeroase aspecte pozitive din perspectiva sistemului administraţiei penitenciare, precum creşterea siguranţei publice şi îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie.

„În vederea realizării acestui demers, Ministerul Justiţiei, Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi unităţile subordonate acestora vor colabora cu autorităţile publice locale pentru a identifica cele mai bune decizii pentru procesul de relocare până la finele anului 2024. Construirea unităţilor noi de detenţie se va face cu respectarea normelor obligatorii privind condiţiile de cazare a persoanelor private de libertate, iar terenurile sau construcţiile rămase ulterior relocării unităţilor penitenciare vor putea prelua funcţiuni de utilitate publică, în beneficiul comunităţii locale şi în acord cu interesul public”, se arată în comunicat, potrivit Agerpres.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Reamintim că, la sfârșitul lunii februarie, Lia Olguța Vasilescu, în calitate primar al Municipiului Craiova, a cerut Guvernului României relocarea Penitenciarului de Maximă Siguranță Craiova în afara orașului.

„Am solicitat astăzi Guvernului României, printr-o adresă din partea Primăriei Municipiului Craiova, includerea Penitenciarului de Maximă Siguranță Craiova în lista penitenciarelor care trebuie relocate în afara zonelor urbane”, a declarat Vasilescu, pe pagina sa de Facebook, subliniind problemele generate de amplasarea închisorilor în zone urbane, inclusiv riscurile pentru comunitate și dificultățile întâmpinate de poliția penitenciară.

Penitenciarul din Craiova, situat într-o zonă centrală și înconjurat de locuințe, un colegiu și chiar o grădiniță, nu a fost considerat pentru relocare în planul inițial al Ministerului Justiției. Lia Olguța Vasilescu a cerut astfel revizuirea listei, răspunzând dorințelor comunității locale de a muta instituţia penitenciară în afara orașului.

Foto: Facebook/ Lia Olguta Vasilescu

Politica