luni, aprilie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Revoluție digitală la graniță: România și Ucraina deschid era schimburilor electronice de date vamale

Zorii digitalizării își revărsă lumina peste granița dintre România și Ucraina. Într-un exercițiu de colaborare transfrontalieră, Autoritatea Vamală Română și Serviciul Vamal al Ucrainei pun la punct un proiect pilot inovator, ce presupune schimbul electronic de date vamale. Cu sprijinul experților din cadrul programului regional al UE, „EU4Digital”, și ai EUAM Ucraina, aceștia construiesc punți digitale peste granițe, redefinind facilitarea comerțului în regiunea Parteneriatului Estic.

Focalizat pe vehiculele fără încărcătură ce trec frontiera, acest proiect marchează o etapă importantă în procesul de modernizare. Operațiunile se desfășoară între 19 și 26 iunie 2023, la biroul vamal Siret (RO) – Porubne(UA), cel mai mare punct de trecere dintre cele două țări. Inima acestui proiect pulsează în ritmul aplicației informatice SEED (Systematic Electronic Data Exchange), un instrument care promite să eficientizeze procesul de analiză a riscurilor și să fluidizeze traversarea frontierei.

Sistemul SEED dă startul unei noi ere, în care datele sunt introduse în sistem doar de către autoritatea vamală din țara de ieșire, fiind apoi verificate și confirmate în țara de intrare, evitând astfel redundanța. Odată cu încheierea etapei operaționale, echipa de experți va evalua rezultatele obținute, având în vedere extinderea acestui sistem revoluționar și la alte puncte de trecere a frontierei România-Ucraina.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Prin implementarea acestui proiect pilot, Autoritatea Vamală Română și Serviciul Vamal al Ucrainei pășesc decis în viitor, îmbrățișând digitalizarea pentru a facilita comerțul legitim și a consolida securitatea la frontiere. În fond, este vorba despre un pas uriaș pentru regiunea Parteneriatului Estic, dar și pentru cetățenii din România și Ucraina, care vor beneficia de un sistem de tranzit mai rapid și mai eficient.

Politica