vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Institutul de Medicină Legală eliberează din nou certificate de virginitate la cerere

Institutul Național de Medicină Legală a reluat procedura de eliberare a certificatelor de virginitate pentru fetele ale căror părinți cer asta, deși în vara acestui an INML anunțase, la presiunea unor organizații civice, că nu va mai elibera astfel de documente, procedura fiind calificată drept „un abuz asupra adolescentelor”.

Anunțul privind reluarea procedurii de eliberare la cerere a certificatelor de virginitate a fost făcut de ministrul Familiei, Gabriela Firea, care a spus, la o dezbatere cu organizaţii ce militează pentru drepturile femeilor din România, că este vorba despre „un barbarism crunt”, iar România nu ar trebui să mai accepte ca „fetițele să fie marfă de schimb, de tranzacţionare”.

„Sunt foarte des întrebată în legătură cu un subiect pe care mi-aş dori să îl dezbatem, care este opinia mea ca mama, ca părinte, ca senator, ca ministru şi opinia colegelor mele de la ANES în legătură cu certificatele de virginitate care sunt solicitate încă în acest moment pentru adolescentele din România.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Un barbarism crunt. Consider că acest lucru nu ar trebui să se mai întâmple. Am avut întâlniri cu asociaţii care militează pentru drepturile fetelor, adolescentelor, tinerelor”, a declarat Gabriela Firea.

Ea a spus că a avut întâlniri pe această temă cu conducerea INML, care anunțase public că nu va mai emite astfel de certificate la cerere.

„Ce s-a întâmplat pe urmă? Deşi s-a anunţat public că nu se vor mai elibera la cerere astfel de documente medicale, cu ghilimele, aş putea spune, totuşi procedura s-a reluat la anumite insistenţe.

Nu este responsabilitatea Ministerului Familiei, dar eu trag un semnal de alarmă: câtă vreme vom considera că o tânără care nu are 18 ani, care nu şi-a încheiat studiile, poate fi o marfă, poate fi vândută de către părinţi şi nu doar în anumite comunităţi, înseamnă că acceptăm cu toţii că este normal ca fetele să abandoneze şcoala, să avem din ce în ce mai multe minore, unde, din păcate, suntem pe locuri fruntaşe la aşa nu, în ceea ce priveşte acest fenomen al mamelor minore şi adolescente (…)

Să nu mai acceptăm ca în România fetiţele să fie marfă de schimb, de tranzacţionare, să se poată face acest lucru şi prin prisma acestor certificate de virginitate solicitate în mod barbar de către părinţi, pentru a creşte suma, pentru a negocia, fireşte”, a spus Gabriela Firea.

„Începe. Simt că mi se face rău. O să-mi plesnească inima….

Testul cu două degete. Ăsta e cel mai greu examen pentru mine. Ca să vadă tata dacă mai sunt virgină, că așa se cade… Până la căsătorie trebuie să fiu imaculată, că altfel… ne supărăm. Doctorul zice să mă relaxez, că trece repede…. (…)

Cât timp are degetele în mine, cât timp mă atinge fără voia mea, mă simt umilită și violată, și parcă-mi doresc să nu mai exist”, spune o fată în clipul de promovare a campaniei sociale #DeNetestat, inițiată în vara acestui an de Reţeaua pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei Împotriva Femeilor (VIF).

Cu toate că Organizația Mondială a Sănătății condamnă testarea virginității, în România această practică nu a fost încă scoasă în afara legii în unitățile de medicină legală, scrie hotnews.ro Prin urmare, chiar și în anul 2022, încă există tinere care, sub presiunea impusă de părinți, sunt obligate să își demonstreze virginitatea printr-un astfel de examen medical, arată ONG-urile din Rețeaua VIF.

Testele de virginitate se realizează în diverse unități de medicină legală din țară. Există două tipuri de examene: cele care au legătură cu o anchetă penală și cele realizate la cerere, de către părinți, procedura fiind cunoscută drept „examenul cu două degete”.

„În fiecare an se fac între 400 și 1.000 de astfel de teste de verificare a virginității, din datele pe care le avem noi. Practic, sute de fete sunt forțate anual, de către părinții lor, în cele mai multe cazuri, să-și demonstreze virginitatea printr-o astfel de procedură”, spunea Andrada Cilibiu, activistă pentru drepturile femeilor de la Centrul Filia, conform Libertatea.

În luna iunie, Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” (INML) anunța că nu mai eliberează certificate de virginitate la cerere, indiferent de vârsta femeii. Anunțul a fost făcut ca urmare a campaniei la nivel național vizând eliminarea testelor de virginitate.

Politica