luni, mai 6, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

S-a „spart solul” la Spitalul Regional Craiova

Craiova va avea, în sfârșit, Spital Regional. Olguța Vasilescu: „De când am vorbit despre acest spital, s-au schimbat 8 prim-miniștri și câțiva interimari”

Ceremonia de „spargere a solului” pe amplasamentul viitorului Spital Regional de Urgență Craiova a avut loc vineri, 26 aprilie. Primarul Craiovei, Olguța Vasilescu, președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile, dar și reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate (ANDIS) au pus umărul la treabă, instalând prima bordură din construcția ce va urma, dar aruncând și prima lopată de pământ.

„Noi la Craiova nu prea suntem obișnuiți să avem ceremonii de debut la vreo instituție. În general, suntem în șantier atunci când se termină investițiie. De data aceasta, facem o excepție. Și nu numai de data aceasta. Am mai avut vreo 3 excepții. Una dintre ele a fost stadionul de fotbal care a început cu o bordură. Toți cârcotașii spuneau că nu o să se termine în doi ani de zile. S-a terminat într-un an și șapte luni. A doua ceremonie am avut-o pe Drumul Express. I-am rugat pe colegii mei să spargă o bordură ca să spargem ghinionul de fiecare dată. Și eu sunt superstițioasă. De când am vorbit despre acest spital, s-au schimbat 8 prim-miniștri și câțiva interimari”, a spus Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei.

Președintele CJ Dolj este de părere că o astfel de investiție era mai mult decât necesară. Această ideea bazându-se și pe faptul că sute de mii de oameni au călcat pragul Unității de Primiri Urgențe, de la SCJU Craiova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Este un moment deosebit pentru întreaga regiune. Oltenia avea nevoie de un Spital Regional de Urgență, avea nevoie de un spital la standarde europene. Oltenia este martoră la demararea unei mega-investiții. 115.000 de oameni au fost, anul trecut, la Spitalul Județean, la Unitatea de Primiri Urgențe. Cu alte cuvinte, la fiecare 4 minute, un om deschidea ușa. Noi, Consiliul Județean, am fost alături încă de la început. De la identificarea terenului și amplasamentului, la primele comisii de licitații. Am avut 6 persoane deplasate la Ministerul Sănătății atunci când încă nu se crease ANDIS. Vom fi alături pe tot parcursul investiției”, a declarat Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Dolj.

Dr. Tiberius Marius Brădățan, Secretar de Stat în Ministerul Sănătății, a prezentat detalii despre capacitățile viitorului Spital Regional din Craiova. Potrivit acestuia, unitatea medicală va dispune de 807 paturi pentru spitalizare continuă și 45 de paturi pentru spitalizare de zi. De asemenea, construcția va include 20 de săli de operații, pregătite să primească pacienți care necesită îngrijiri de urgență și intervenții chirurgicale de urgență.

„Este un moment extraordinar, este o vreme extraordinară care vine să anunțe o investiție capitală pentru sistemul de sănătate local și național. Spitalele Regionale de Urgență sunt investiții prin care Ministerul Sănătății, prin care statul român aduce către pacienți servicii de sănătate de calitate care să permită românilor să acceseze cele mai noi tehnologii. Vorbim de un Spital Regional care are un număr de 807 paturi de spitalizare continuă, 45 de paturi de spitalizare de zi. Vorbim de o investiție totală de aproximativ 750 de milioane de euro. Vorbim de o suprafață totală desfășurată de 227 de mii de metri și o suprafață a incintei spitalului de aproximativ 25 de hectare. Este o investiție majoră, este un moment de importanță maximă.

Vom avea 20 de săli de operații care vor putea permite accesul pacienților care au nevoie de îngrijiri de urgență și de intervenții chirurgicale în urgență suficiente. Vorbim de ceea ce trebuia să se întâmple mai demult, dar în acest moment a devenit un lucru care se întâmplă. Avem un Spital Regional de Urgență la Craiova care începe să se construiască și încep lucrările majore. Mai avem un motiv de bucurie. Spital Regional de Urgență la Craiova părea să fie în urma celorlalte spitale, dar acum este al doilea care face această ceremonie de spargere a solului. Aici lucrurile se mișcă repede, eficient și avem încredere că vom face toți pașii necesari ca să vedem totul finalizat până la finalul anului 2028. Nu numai finalizată fizic, ci și populată cu medici”, a declarat dr. Tiberius Marius Brădățan, Secretar de Stat în Ministerul Sănătății.

Președintele Agenției pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate, prezent și el la eveniment, a subliniat și el eficacitatea cu care lucrurile s-au mișcat. Acesta a amintit de un „triunghi” care s-a format și care face ca totul să meargă conform planului.

„Mulțumesc Bunuțului pentru vremea de azi, cu toate că, un prieten îmi spunea că pentru agricultura județului e mai bună ziua de ieri. Mulțumesc echipei ANDIS care a înțeles că a îmbrățișat sintagma „cei din urmă vor fi cei dintâi”. Cam așa s-a întâmplat. Craiova a fost primul dintre cele 3 spitale regionale cu primele două contracte semnate. Am creat un fel de triunghi în care avem un proiectant foarte bun care are un proiect tehnic foarte detaliat. Acum avem și un constructor care începe lucrările, avem și un supraveghetor pe întreaga perioadă a acestui spital. Practic e indestructibil acest triunghi care n-are cum să nu facă decât ca lucrurile să meargă înainte”, a declarat președintele Agenției pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate, Adrian Popa.

Coordonatorul Organismului Intermediar al Programului Sănătate a lăudat investiția și spune că este cel mai mare proiect care s-a implementat din anul 2000 și până în prezent.

„Implementarea acestui contract de finanțare reprezintă și pentru instituția noastră o provocare. Vreau să vă spun că este cel mai mare proiect finanțat cu fonduri europene pe care am avut ocazia să-l implementăm din anul 2000. Suntem pregătiți să primim cererile de rambursare cu care beneficiarul sperăm să vină cât de curând la noi la agenție pentru a beneficia de fondurile care sunt alocate acestui proiect. Alocarea pentru acest proiect reprezintă cam jumătate din alocarea pe Programul Operațional Regional 2014-2020. Este o concentrare de finanțare extraordinară”, a declarat Dorin Delureanu, coordonatorul Organismului Intermediar al Programului Sănătate.

Proiectantul care a gândit spitalul spune că este foarte optimist și că lucrurile n-au cum să meargă în alt sens, decât în cel bun. „Vreau să ne exprimăm recunoștința pentru că noi, echipa de proiectare, suntem implicați într-un proiect așa de important pentru țară și pentru regiune. Sunt foarte optimist asupra desfășurării lucrărilor în continuare. Partea de proiectare este încheiată, începe supravegherea de șantier. Formatul care se prefigurează este unul important”, a declarat Silviu Popescu, proiectant al Spitalului Regional Craiova.

Potrivit ANDIS, Regionalul din Bănie, care se construiește în zona Centurii de Nord a orașului, va avea 807 paturi, 19 săli de operație în Blocul operator central, 17 cabinete pentru imagistică medicală, 6 cabinete de intervenții endoscopice, 3 camere de cardiologie intervențională, 12 camere de cardiologie non-invazivă, 5 posturi de hemodializă și numeroase clinici ambulatorii. Clădirea principală va avea 8 niveluri,iar proiectul include un total de 1567 de locuri de parcare, dintre care 1011 sunt exterioare, iar 556 subterane. Ar urma să fie gata la finele lui 2026.

Politica