duminică, mai 26, 2024
spot_img

Ultima ora

spot_img

Sport

spot_img

Elevii vâlceni critică reforma burselor din noua lege a educației

Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) a criticat profund reforma adusă burselor în proiectul pentru noua lege a educației. Aceștia au declarat că ministrul Câmpeanu vrea să fure bursele elevilor și să creeze haos.

Practic, elevii spun că prin prisma noi legi, nu Ministerul va fi cel care va stabili criteriile de acordare a burselor, ci fiecare Consiliu de Administrație în parte.

„După luni de zile în care s-a așteptat redactarea noului proiect de lege ce privește viitorul educației elevilor, Ministerul Educației propune un sistem dezastruos de acordare a burselor pentru anii școlari următori. Prin articolul 90 al noii legi întregul viitor al elevilor este aruncat pe fereastra, iar conceptul de burse devine unul aberant, haotic. Astfel, se propune standardizarea finanțării burselor într-o formă de finanțare în funcție de numărul de elevi al unității de învățământ. Mai mult, criteriile de acordare a burselor nu vor fi stabilite de către Ministerul Educației, alături de specialiști, ci de către fiecare Consiliu de Administrație în parte. Astfel, orice școală va putea să decidă, pe nedrept, să nu acorde burse unor elevi aflați în situații de nevoie, perpetuându-se astfel inechități în funcție de unitatea de învățământ în care învață elevul”, au spus reprezentanții AVE.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Deși apreciază faptul că sumele propuse pentru burse sunt mai mari, elevii solicită Ministerului reconstruirea sistemului propus de acordare a burselor.

“De asemenea, la nivelul proiectului de propune introducerea unui cuantum minim al burselor prin lege, nu prin Hotărâre de Guvern ca până acum. Deși salutăm faptul că sumele propuse sunt mai mari ca cele de până acum, considerăm că un astfel de cuantum nu ar trebui stabilit printr-o lege, fiind un calcul bugetar ce ar trebui să varieze anual în funcție de multiplii factori, precum salariul minim pe economie sau rata inflației Solicităm reconstruirea sistemului propus de acordare a burselor și tragem un semnal de alarmă pentru dezastrul catastrofal ce va apărea la nivelul educației dacă acest sistem este aprobat”, au mai adăugat elevii vâlceni.

spot_img
spot_img
spot_img

Politica