luni, iunie 17, 2024

Ultima ora

Sport

România va avea un Institut de Cercetare în Inteligenţa Artificială

România va avea un Institut de Cercetare în Inteligenţa Artificială prin intermediul căruia va putea să-şi dezvolte propriile soluţii tehnologice, să colaboreze cu parteneri internaţionali şi să formeze specialişti de top în domeniu, a scris sâmbătă, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, pe pagina sa de Facebook.

„Am avut onoarea să particip la inaugurarea oficială a lucrărilor de construcţie, pas important spre consolidarea poziţiei noastre pe harta internaţională a tehnologiei şi cunoaşterii. Vedem zi de zi potenţialul AI de a transforma multiple domenii, de la sănătate şi educaţie, la securitate şi administraţie publică. Prin intermediul acestui institut, România va putea să-şi dezvolte propriile soluţii tehnologice, să colaboreze cu parteneri internaţionali şi să formeze specialişti de top în domeniu. Ca ministru de Finanţe, sunt mândru să susţin acest proiect ambiţios, care va genera beneficii economice semnificative”, a afirmat ministrul Finanţelor.

El a menţionat că Ministerul Finanţelor a început să utilizeze inteligenţa artificială pentru detectarea anomaliilor şi analiză comportamentală în lupta antifraudă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Primele date pe care le-am scos deja din e-factura şi din celelalte module antifraudă ne-au uimit de-a dreptul. Este încurajator să vezi cu ce precizie pot fi evaluate riscurile cu ajutorul algoritmilor de machine learning. Aşadar, felicitări domnului rector al Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, dar şi domnului Emil Boc, pentru tenacitatea de a valorifica potenţialul uman extraordinar pe care Romania îl are în domeniile de tehnologie şi IT, în special al inteligenţei artificiale”, a mai scris Marcel Boloş.

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a participat vineri, alături de ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Gruia Ivan, primarul Emil Boc, Sorin Ştefan Decă, secretar general adjunct în Ministerul Educaţiei, secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, directorul general interimar ADR Nord-Vest, Csilla Hegedus, rectorul UTCN, Vasile Ţopa, la lansarea construcției primului centru de cercetare în inteligenţa artificială din România, printr-o investiţie de peste 105 milioane de lei, la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), scrie Agerpres.

Clădirea dedicată Laboratoarelor de Cercetare în Inteligenţă Artificială va fi amplasată în campusul universitar şi va acoperi o suprafaţă de 2.028 mp. Acest edificiu, cu o suprafaţă totală de 13.850 mp, va găzdui 30 de laboratoare, 15 săli suport, săli de conferinţe şi spaţii colaborative, toate fiind dotate cu cele mai avansate facilităţi de cercetare, echipamente de înaltă performanţă şi infrastructură IT de ultimă generaţie. Institutul se va concentra asupra dezvoltării soluţiilor de IA pentru domenii vitale precum sănătatea, transportul, securitatea cibernetică şi multe altele, contribuind semnificativ la progresul economic şi tehnologic al regiunii.

Foto: Facebook/Marcel Boloș

Politica