sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Primăria pune impozit pe premiile elevilor: le-a dat 50 de lei, însă i-a taxat cu 5 lei

O primărie din România a decis să a decis să-și răsplătească elevii din sat, oferindu-le câte un premiu de 50 de lei de Ziua Copilului. În buzunarul copiilor au ajuns doar câte 45 de lei. „5 lei este impozitul”, au fost anunțați copiii.

Decizia de a-i premia pe cei 185 de elevi care învață la școala din Pogonești, județul Vaslui, a fost adoptată la rectificarea bugetară votată de consilierii locali la sfârșitul lunii mai. Consilierii au aprobat amendamentul prin care fiecărui copil îi era acordat câte 50 de lei. Să aibă de o prăjitură, un suc sau o înghețată, s-au gândit consilierii locali. Pentru doi dintre elevi, care au reprezentat cu cinste satul la olimpiadele și concursurile școlare, aleșii au fost mai darnici acordându-le câte un premiu în valoare de 400, respectiv 200 de lei. De asemenea, au fost alocați 7.000 de lei pentru asigurarea unei tabere gratuite elevilor care au cele mai bune rezultate școlare, scrie libertatea.ro

Bucuria copiilor a fost urmată de mâhnire când au constatat că de fapt nu primesc 50 de lei, așa cum li s-a promis, ci 45 de lei. Reprezentanții primăriei i-au anunțat că ”5 lei este impozitul”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Așa prevede Codul Fiscal, un impozit de 10%. A fost greșeala noastră. Ar fi prebuit să prevedem o sumă mai mare și să rămână cu 50 de lei în mână”, a explicat primarul Mihai Apostu, pentru Libertatea.

Explicația primarului este însă contrazisă de însăși codul fiscal invocat. Reprezentanții Administrației Județene a Finanțelor Publice Vaslui au precizat că, potrivit prevederilor Codului Fiscal, veniturile din premii până la cel mult 600 de lei/premiu nu sunt impozabile.

De asemenea, potrivit articolului 62 din Codul Fiscal nu reprezintă venituri impozabile: „ajutoarele, indemnizaţiile şi alte forme de sprijin cu destinaţie specială, primite de la bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetele fondurilor speciale, bugetele locale şi din alte fonduri publice sau colectate public”.


Politica