miercuri, mai 8, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Niciun avort în spitalele publice din Olt, Vâlcea și Mehedinți, în 2021

În 11 județe din România nu s-a făcut niciun avort la cerere în spitalele și cabinetele publice în 2021, conform datelor de la INSP. Acestea sunt: Vâlvea, Olt, Mehedinți Arad, Bacău, Călărași, Iași, Neamț, Satu Mare, Sălaj, Vaslui.

Situația s-a menținut la zero și în primul trimestru din acest an, cu o singură excepție. În Mehedinți s-a făcut 1 avort la cerere în primele trei luni ale anului. 

În alte 4 județe, cifrele în sistemul public au fost aproape de zero anul trecut. 

Policlinica Buna Vestire Craiova
  • În Vrancea s-a făcut 1 avort la cerere  
  • În Giurgiu s-a făcut 1 avort la cerere 
  • În Bistrița-Năsăud s-au făcut două avorturi la cerere  
  • În Hunedoara s-au făcut 3 avorturi la cerere 

Deși avortul la cerere este legal în România, dacă vârsta sarcinii este mai mică sau egală cu 14 săptămâni, accesul la acest serviciu în sistemul public devine din ce în ce mai dificil, scrie libertatea.ro

Datele INSP arată că, în 2021 s-au făcut mai multe avorturi la cerere în sistemul privat decât în cel public.

Este prima dată când privatul depășește sistemul public din 2017 încoace, conform statisticii oficiale. 

În total, au fost efectuate 13.868 de întreruperi de sarcină la cerere în România anul trecut. 38% dintre acestea s-au făcut la public, 62% în sistemul privat.

Au fost înregistrate: 5.273 de avorturi la cerere în spitalele publice și 8.595 de avorturi la cerere în cabinetele private.

Datele de la INSP scot la iveală și faptul că în România există județe unde nu se fac avorturi nici la stat, nici la privat.  De exemplu, în Olt și în Vâlcea, nu s-a făcut niciun avort la cerere nici la stat, nici la privat anul trecut. 

În județul Hunedoara s-au făcut 3 avorturi la cerere în spitalele publice în 2021, respectiv 0 avorturi la privat.

„De cele mai multe ori, femeile respective ajung să își facă avorturi în alte județe. De exemplu, la spitalul Polizu din București ajungeau femei de peste tot din țară, mai ales din Muntenia”, spune Andrada Cilibiu de la Centrul Filia, un ONG care luptă pentru drepturile femeilor.




Politica