joi, mai 2, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Primăria Craiova verifică adăposturile antiaeriene. Poliția Locală are liber să dea amenzi

Reprezentanții Primăriei din cadrul departamentului Situații de Urgență și echipe de la ISU Dolj fac verificări pe teren, pentru a observa starea adăposturilor antiaeriene din Bănie. Mai exact, se verifică dacă acestea au fost eliberate, așa cum li s-a pus în vedere președinților de asociații, săptămâna trecută.

În urma inspecțiilor efectuate până luni, autoritățile locale spun că nu au identificat probleme legate de inundații. Totuși, locatarii unui bloc din Brazda lui Novac semnalează astfel de probleme de luni de zile. Astfel de situații au fost reclamate și în alte zone din oraș.

Pe unde au trecut echipele în cursul zilei de luni, 7 martie 2022, s-a constatat că acestea au fost eliberate. Astfel, până astăzi (nr.luni, 7 martie) s-au făcut verificări la 40 de adăposturi din cele administrate de municipalitatea craioveană, iar termenul de finalizare a verificărilor din teren este de două săptămâni. În paralel, Primăria Craiova a demarat deja lucrările de reparații și igienizări, care vor continua atât timp cât va fi nevoie. Nu au fost identificate adăposturi inundate în cele verificate zilele acestea”, spun reprezentanții Primăriei Craiova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Reprezentanții ISU Dolj susțin că sunt blocuri în care există adăposturi care nu sunt operative, din cauza inundațiilor sau pentru că locatarii au depozitat acolo obiecte care nu pot fi scoase cu ușurință.

ISU verifică adăposturile de protecție civilă cu ocazia controalelor de fond și a controalelor tematice. toate adăposturile sunt în administrarea consiliilor locale. Ele sunt obligate să le verifice, să le administreze. În această perioadă am desfășurat o activitate de verificare a tuturor adăposturilor de protecție civilă, dar sunt verificări. Sunt câteva blocuri unde apa ajunge în adăpost. Instalațiile utilitare și partea de operativitate a adăposturilor implică foarte multe. Ar trebui să fie garantul a tot ceea ce înseamnă clinic și utilitar. Ar trebui să aibă chiar și filtre pentru instalație de hidro-ventilație, dacă aceasta este prevăzută. Au mai fost blocuri cu probleme. S-au mai ocupat locatarii. Au schimbat conductele, s-au făcut bucle. Soluții sunt, dar trebuie să se ocupe cineva. O să vedeți adăposturi care arată bine și altele care nu pot fi folosite. Avem personal suficient pentru astfel de verificări. Ca să fie considerat funcțional, un adăpost trebuie să nu aibă modificări. Dacă a fost prevăzut cu instalație de hidro-ventilație, aceasta trebuie să fie funcțională”, a spus Laurențiu Enache, ofiter de specialitate – ISU Dolj

Din echipele trimise de Primărie fac parte cinci reprezentanți. În cazul în care se constată că asociațiile nu au eliberat adăposturile anti-aeriene, se vor aplica sancțiuni de către Poliția Locală. Amenda este cuprinsă între 1000 și 2000 lei și se acordă persoanelor juridice, conform HCL nr. 107/2021.

Politica