vineri, mai 17, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Vărsatul de apă, în Dolj. Gospodinele s-au întrecut în tradiții

Joia Mare a Paștelui a fost o oportunitate deosebită pentru gospodine să celebreze cele mai frumoase tradiții

Joia Mare a Paștelui a fost o ocazie desăvârșită pentru gospodinele din Dolj să pună în valoare cele mai frumoase tradiții ale acestei sărbători. De pildă, în sudul județului, în dimineaţa de Joimari, la ivirea zorilor, se practică „Vărsatul de apă”.

În Bechet, femeile își pregătesc cu grijă locul pentru vărsatul apei, alegând o porțiune curată de malul Jiețului. Marchează acest loc în avans cu ajutorul unor nuiele de salcie verde, îndoite în arcade și înfipte în pământ.

În dimineața Joimari, femeile din Bechet, însoțite de o copilă în vârstă de 10-14 ani, merg cu gălețile și ulcicile lor pentru a săvârși ritualul vărsării apei, atât pentru cei morți, cât și pentru cei vii. Fiecare persoană decedată este chemată pe nume, iar ulcica cu apă este aruncată din Jieț, sub arcadele de salcie. Trochițele cu lumânări aprinse sunt plasate pe apă, servind drept legătură cu lumea de dincolo, cu cei dispăruți din neam. Multe lumânări se aprind pe nisipul apei, având același scop ca și focurile aprinse la morminte: să încălzească spiritele celor decedați, să le deschidă calea pentru a reveni pe pământ în zilele de Paște.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De la malul Jiețului, femeile se îndreaptă către cimitir, unde aprind lumânări, vărsă apă la morminte și împart mâncare de post pentru fiecare persoană decedată. În contrast cu ritualul specific, membrii comunității fac foc din boz uscat pentru a încălzi sufletele celor decedați și pentru a alunga spiritele rele.

foto: Marinela Vasile/Facebook

La Ostroveni, în dimineața de Joi Mare, un grup de fete, împreună cu băieții din sat, încep construirea Vadurilor, morminte căptușite cu bucăți mari de brazde decupate din împrejurimi, având o cruce realizată din brazdă în mijlocul lor. În noaptea precedentă, copiii au mers la casa uneia dintre fete, unde au rămas până dimineață. Înainte de răsăritul soarelui, fetele au plecat cu lumânări, tămâie, flori, crengi de salcie și oală de tămâiat. Au decorat mormântul cu salcie și flori, iar apoi au vărsat apă în apropierea acestuia, pentru binecuvântarea sufletelor celor trecuți și a celor vii. Vadul construit de copii simbolizează mormântul lui Iisus și al strămoșilor noștri.

Foto: Facebook/Traditii Doljene

Politica