vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

40 de milioane de euro pentru extinderea şi modernizarea porturilor Calafat şi Corabia

Două porturi importante din Oltenia, Calafat şi Corabia, vor beneficia de investiții masive. Este vorba de două proiecte europene care presupun extinderea infrastructurii portului de la Calafat şi reabilitarea și modernizarea infrastructurii de transport naval în portul Corabia.

Investițiile însumează aproximativ 40 de milioane de euro și vor fi derulate de Compania Naţională Administraţia Porturilor Dunării Fluviale (CN APDF) SA Giurgiu din subordinea Ministerului Transporturilor. Finanţarea europeană a fost obţinută în noiembrie 2021, iar procedura de achiziţie publică a lucrărilor a fost lansată în ultimele zile ale anului trecut. Totodată, lucrările ar trebui să fie finalizate până la sfârşitul anului 2023.
Proiectul „Extinderea infrastructurii portului Calafat (km 795) şi sistematizarea dispozitivului feroviar al portului” are drept obiectiv modernizarea şi dezvoltarea capacităţii porturilor situate pe reţeaua TEN-T centrală.
În același timp cu extinderea infrastructurii portului Calafat se va moderniza şi Portul Corabia. Conform cererii de finanțare, obiectivul implementării acestui proiect constă în dezvoltarea portului Corabia și creșterea cantității de mărfuri operate în porturile dunărene.

UE are peste 1.200 de porturi de-a lungul celor peste 70.000 km de coastă. În fiecare an, 74% din bunurile tranzacționate cu țări din afara UE trec prin porturi, precum și 37% din traficul de marfă intern al UE și 385 de milioane de pasageri. Porturile au un rol important în economia UE în ceea ce privește locurile de muncă, estimându-se că ele angajează 3 milioane de persoane în mod direct (în industriile portuare și legate de porturi) și indirect (logistică/lanț de aprovizionare) într-o varietate amplă de sectoare din cele 22 de țări membre cu regiuni costiere. Până în 2030 se așteaptă o creștere cu 50% a volumelor de marfă manipulate în porturile din UE. Acest lucru înseamnă că va fi necesară crearea unor locuri de muncă noi pentru manipularea traficului sporit, notează Asociația Viitor pentru Oltenia.
În România sunt 13 porturi fluviale, iar cele mai multe sunt în Oltenia. De-a lungul Dunării, există 7 porturi: Calafat, Corabia, Bechet, Rast, Cetate, Severin și Orșova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica