sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Energie electrică. Întreprinderile mici și mijlocii ar putea avea TVA-ul redus de la 19% la 5%

Veste bună pentru cei care dețin întreprinderi mici și mijlocii. Premierul Florin Cîțu a anunțat sâmbătă că ia în calcul reducerea taxei pe valoarea adăugată (TVA) de la 19% la 5% la energia electrică consumată de cele 500.000 de întreprinderi mici și mijlocii (IMM) din România, ca măsură de scădere a prețurilor la electricitate. Acest lucru vine duăî ce costurile la energia au crescut masiv în acest an, atât în România, cât și în restul Europei, ca urmare a revenirii economice și a costurilor cu certificatele de emisii.

Reamintim, în urma creșterilor mari de prețuri Guvernul a aprobat recent compensarea facturilor la energie și gaze pentru consumatorii casnici, în perioada 1 noiembrie – 31 martie. Pentru electricitate se compensează 21 de bani pe fiecare kWh, iar la gaze naturale se compensează 25% din factură. În ambele cazuri, este necesar ca să fie respectat un consum între anumite limite. Concomitent, premierul demis Florin Cîțu a anunțat că dorește plafonarea prețurilor la electricitate și gaze naturale și a avertizat recent companiile. Schema de ajutorare a companiilor necesită acordul Comisiei Europene, fiind un ajutor de stat.

Prețul energiei a crescut puternic în acest an datorită revenirii economice și a majorării costurilor cu poluarea. Prețul gazelor a crescut, la rândul său, masiv ca urmare a repornirii industriei după pandemie, a unei ierni care s-a prelungit mai mult în primăvară, dar și ca urmare a refuzului Gazprom de a livra suplimentar gaze.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica