vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Craiova se îmbracă în ie pe 24 iunie!

Ziua Universală a Iei este sărbătorită de craioveni într-un stil mare, cu prilejul organizării celei de a VII-a ediții a evenimentului „Craiova se îmbracă în ie”.

În parteneriat cu Muzeul Olteniei, Ansambul Folcloric „Maria Tănase”, împrejmuiește, joi, aleile Parcului „Nicolae Romanescu”, cu creații ale meșteșugarilor din cele cinci județe ale regiunii. Frumusețea tradițiilor oltenești va fi pusă în valoare prin intermediul expozițiilor de costume populare, al atelierelor susținute de meșteri olteni sau al documentarelor ce vor rula pe timpul evenimentului.

În Zona Foișor din parc va fi organizată Aleea Oltenească, ce va cuprinde o expoziție de costume populare de patrimoniu din cele cinci județe din regiune, păstrate la Muzeul Olteniei, dar și costume din colecțiile particulare ale soliștilor ansamblului. În paralel cu aceasta, în aceeași zonă, vor fi desfășurate atelierele demonstrative și vor fi rulate mai multe filme pe teme de patrimoniu cultural.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Vom avea ateliere interactive cu invitați, meșteri și creatori populari, din cele cinci județe ale Olteniei. Din Dolj, va fi prezentă familia Cretu Zorita, (creator popular), alături de grupul Oltenia coase ie (creator popular), din Vâlcea va fi familia Maria Foltea și Mihaela Marinescu, din Gorj, familia Tantan Mărioara, din Olt vom avea familia Alexandrina Olguța Filip, iar din Mehedinți, familia Oana Pîrvan, toți creatori populari.

Totodată, de la Piatra Neamț, va veni doamna Cristina Irian, antropolog, ce va prezenta filmul documentar, „Fântânile cu cumpănă din Oltenia”, ce va fi difuzat pe întreaga perioadă a evenimentului. Filmul este realizat de Asociația Omnia Photo în scopul sprijinirii patrimoniului cultural și a fotografiei istorice. Proiectul vrea să atragă atenția asupra necesității reintroducerii fântânilor într-un circuit cultural care să faciliteze cunoașterea istoriei locului, a fântânilor vechi și a obiceiurilor legate de acestea.

Un alt film documentar va fi „Camașa cu altiță, mărturie istorică și marcă identitară, va fi prezentat de colegii noștri de la Secția de Etnografie de la Muzeul Olteniei ce au reușit să strângă în spațiul expozițional toată migala și tot sufletul cusutului traditional”, a precizat, pentru „Jurnalul Olteniei”, Mihaela Smarandache, consultant artistic în cadrul Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”.

Evenimentul va avea loc în intervalul orar 12:00 – 18:30, iar începând cu ora 18:30, participanții sunt invitați la Teatrul de vară, unde va fi pus în scenă spectacolul „Iote vara oltenească”.  Soliștii Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” ce vor urca pe scenă sunt Niculina Stoican, Mariana Ionescu Căpitănescu, Constantin Enceanu,  Lavinia Bîrsoghe, Liliana Popa, Manuela Moțocu, Aneta Şişu, Marius Măgureanu, Cristian Bănăţeanu, Ciri Mayer și Liviu Dică, acompaniați de orchestra ansamblului dirijată de Nicolae Drăghia.

Coregrafia spectacolului este semnată de Ionel Garoafă, iar scenariul și regia sunt semnate de Gabriela Rusu Pasarin.

Accesul la spectacol este gratuit si se va face în limita locurilor disponibile, păstrând distanțarea fizică. Conform reglementărilor în vigoare, în incinta teatrului spectatorii trebuie să poarte măști și să-și păstreze locurile pe toată perioada spectacolului.

Ia oltenească – vedeta evenimentului organizat în Bănie

Aflat la a VII-a ediție, evenimentul „Craiova se îmbracă în ie” strânge mii de participanți atât din oraș, cât și din restul județului. Oamenii sunt fascinați de creațiile aduse în fața publicului, a căror autenticitate este remarcabilă. De asemenea, artiști îndrăgiți din Oltenia, membri ai Ansamblului Folcloric „Maria Tănase”, împărtășesc cu vizitatorii piese vestimentare tradiționale din colecția lor.

Atenția este îndreptată în mod special către costumele populare, a căror esență este dată de ie. Ia oltenească reprezintă, probabil, cel mai important izvor istoric lăsat de strămoși, nestins în zilele noastre. Portul popular din regiunea Olteniei, apreciat drept cel mai frumos din întreaga Românie, se remarcă prin simplitatea și, în același timp, prin splendoarea iei.

Materialul din care sunt confecționate iile sunt fi pânza albă, bumbacul, inul sau borangicul, fiind împodobite cu mărgele și broderii la mâneci și la gât. Croiala este acestora este simplă, însă motivele alese și cusute cu mare grijă fac ia atât de specială. Mai mult, tehnica decorării iei s-a transmis de la mamă la fiică, fapt care a conservat tradiția și gustul de la o generație la alta.

Motivele sunt stilizate, geometrice sau inspirate de natură. Se disting mai multe variante de bază în compoziția decorului de pe mâneci: ie cu mâneci cu dungi verticale brodate (în râuri drepte), dungi oblice sau „ie cu stele”. Partea din față a cămășii este și ea bogat brodată, prin repetarea acelorași modele existente pe mâneci. Culorile folosite sunt de obicei roșu, negru sau albastru, folosite pentru a scoate în evidență modele verosimile ale portului tradițional oltenesc.

În timp, finețea materialelor folosite, armonia cromatică, dar și croiul pieselor de port românesc, țesute, croite și brodate în casă au fost apreciate de reginele României, Elisabeta și Maria, dar și de aristocrația feminină a timpului, care au purtat cu mândrie costumul popular în diferite momente.

Politica