Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Un nou lockdown în România? Raed Arafat: Încercăm să evităm valul trei al pandemiei

Publicat

pe

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat că autorităţile se pregătesc pentru valul 3 al pandemiei, în primul rând prin încercarea a-l evita. Acesta recomandă respectarea măsurilor până când vom ajunge în situaţia Israelului, de exemplu, cu destul de mulţi oameni vaccinaţi.

„În primul rând pregătirea este prin a evita apariţia valului 3, prin respectarea regulilor, respectarea purtării măştii, respectarea măsurilor care sunt recomandate la acest moment şi vedem că e greu. Lumea clar că s-a săturat. În acelaşi timp, văzând că suntem într-o situaţie relativ bună măcar cu stabilitate la acest moment, mulţi cred că s-a terminat. Noi încercăm să atragem atenţia tuturor că situaţia nu s-a terminat, poate să se înrăutăţească din nou şi din cauza asta trebuie să respectăm regulile în continuare până avem un număr suficient de oameni vaccinaţi, aşa cum a făcut, de exemplu, Israelul”, a spus Arafat, citat de Mediafax. 

Raed Arafat a mai spus că secţiile de ATI trebuie să să preia în contuare pacienţii cu forme grave de COVID-19, care din fericire sunt într-un număr tot mai mic. În prezent că creşterile numărului cazurilor de infectări sunt încă controlabile.  

„Există unele cifre care sugerează creşteri, dar încă sunt controlabile. Nu pot să spun că avem creşteri vertiginoase care să alerteze şi există alte cifre care arată o staţionare, un platou, aşa că urmărim situaţia şi acolo unde e nevoie s-au luat măsuri de carantinare zonală pe localităţi mici, în Maramureş, în Timiş, am avut mai multe localităţi care au fost carantinate, pentru a opri creşterea care ajunsese în unele cazuri la peste 8 – 9 la mie”, a declarat şeful DSU.

Întrebat dacă este posibil un nou lockdown, în situaţia în care apar cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, cu tulpini noi, Arafat a răspuns că exclude acest lucru în prezent.  

„Eu sper să nu ajungem acolo. Nu se pune problema de lockdown în niciun caz, dar măsuri locale, măsuri zonale, asta da, poate creşte numărul lor dacă ajungem la o situaţie de creştere semnificativă în unele zone”, a afirmat şeful DSU.  

De altfel, pentru a preveni un posibil un val 3 al infectărilor SARS-CoV-2 care ar putea afecta România în următoarele luni, mai ales din cauza noilor tulpini supercontagioase ale virusului şi Ministerul Sănătăţii a transmis că pregăteşte un plan de rezervă în eventualitatea în care mutaţiile virusului vor deveni predominante în rândul noilor infectări.  

Și secretarul de stat al Ministerului Sănătăţii dr. Andreea Moldovan a declarat că specialiştii lucrează la un plan de rezervă pentru o eventuală creştere a cazurilor de infectare cu noile tulpini.

Continue Reading
Faceți clic pentru a comenta

LASĂ UN RĂSPUNS

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.