sâmbătă, mai 18, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Val de pensionări în rândul polițiștilor, în plină criză Covid

Tot mai mulți polițiști aleg să iasă la pensie în momentul în care ating vârsta legală sau anii de vechime. Deși ar mai putea rămâne în sistem, ei pleacă în civilie. 

Numai anul trecut au avut loc peste 7.000 de plecări, dintre care 6.500 au ieşit la pensie, scrie realitatea.net

Poliția trage un semnal de alarmă în ceea ce privește deficitul de lucrători din sistem. Vorbim despre un procent de  21% în cazul ofițerilor și de 12% în cazul subofițerilor sau agenților de poliție.

Cea mai recentă situație care ilustrează criza acută de personal din sistem o întâlnim în județul Sălaj, acolo unde se pare că numărul de pensionări în rândul poliţiştilor a explodat în acest an. 

Astfel, dacă în urmă cu un an, au fost depuse şi aprobate 20 de rapoarte de încetare a raporturilor de serviciu, anul acesta 51 de lucrători au solicitat să iasă din sistem.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Conform statisticilor Poliției Române, în anul 2019 s-au pensionat 1.325 de polițiști, 1.234 dintre aceștia la împlinirea vârstei și/sau vechimii și 91 pentru pierderea capacității de muncă.

Valul de pensionări are loc în contextul în care, Ludovic Orban a anunțat încă de anul trecut că intenția Guvernului este de a crește vârsta de pensionare pentru polițiști.

În acest moment, angajații din MAI și Armata pot beneficia de o pensie de până la 80% din salariul brut, dacă au minim 25 de ani de vechime în sistem.

Adică un comisar șef sau un ofițer ar putea avea o pensie între 6.000 și 8.000 de lei, cuantumul depinzând de funcția deținută, în timp ce un agent sau un subofițer ar putea ieși cu o pensie de 4.000 sau 5.000 de lei, raportată la funcția și indemnizația avută.

După schimbarea modului de calcul exista posibilitatea pe lângă creșterea vârstei de pensionare, să nu se mai ia în calcul sporurile și nici salariile de excelență.

spot_img
spot_img

Politica