Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Ce țară începe de marți campania de vaccinare împotriva COVID-19

Publicat

pe

Marți este „Ziua Victoriei”: începe campania de vaccinare împotriva Covid-19 în Regatul Unit! Acesta reprezintă un moment istoric pentru lupta împotriva pandemiei care afectează planeta de la începutul acestui an.

Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord este cea mai afectată țară de pe continentul european în ce privește decesele din cauza Covid-19 și pe locul 2, după Rusia, în ce privește numărul de îmbolnăviri, este primul stat de pe glob care a autorizat utilizarea unui vaccin împotriva virusului. Vaccinul dezvoltat de Pfizer și BioNTech a fost aprobat de urgență la începutul acestei săptămâni.

Ministrul Sănătății britanic, Matt Hancock, a subliniat că prima zi din campania de vaccinare marchează un moment istoric, numind-o „Ziua Victoriei”.  „Vor avea prioritate cei mai vulnerabili şi cei cu vârsta peste 80 de ani, personalul caselor pentru vârstnici”, precum şi cei din serviciul public de sănătate „vor fi printre primii care vor primi vaccinul”, a precizat acesta duminică într-un comunicat, potrivit Digi24.ro.

Angajaţii din Sistemul Naţional de Sănătate (NHS) „muncesc tot weekendul pentru a pregăti lansarea acestui program, primele vaccinări urmând să aibă loc începând de marţi”, a precizat NHS Anglia. În acest scop, mai multe „hub-uri” vor fi instalate în 50 de spitale din Anglia, urmând ca alte 1.000 de centre de vaccinare să fie organizate, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Restricţiile privind manipularea acestui vaccin, care trebuie depozitat la o temperatură de -70 de grade Celsius, reprezintă provocări logistice, au subliniat autorităţile sanitare. Vaccinul trebuie transportat de o companie specializată, iar decongelarea dozelor durează mai multe ore. Marea Britanie a comandat 40 de milioane de doze de vaccin, cu ajutorul cărora vor fi protejate 20 de milioane de persoane, fiind necesare două inoculări. Într-o primă etapă, 800.000 de doze vor fi disponibile în Regatul Unit.

Potrivit unor publicaţii britanice, regina Elisabeta a II-a, în vârstă de 94 de ani, şi soţul acesteia, prinţul Philip, de 99 de ani, vor fi vaccinaţi în curând, Mail on Sunday afirmând că aceştia plănuiesc să anunţe în mod public momentul imunizării pentru a „’încuraja populaţia să se vaccineze”, autorităţile temându-se că militanţii anti-vaccin ar putea răspândi îndoieli în rândul populaţiei. În ciuda rapidităţii cu care autoritatea de reglementare britanică a autorizat vaccinul, directoarea executivă a instituţiei, June Raine, a subliniat duminică, pentru BBC, că „cele mai înalte standarde” internaţionale au fost aplicate.

© 2021. Toate drepturile rezervate.