marți, martie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Pentru prima dată după 2010, băncile centrale au vândut aur!

Băncile centrale au vândut aur în trimestrul al treilea, pentru prima dată după 2010, în condiţiile în care unele state producătoare de metal galben au profitat de preţurile record pentru a diminua impactul pandemiei de coronavirus, transmite Bloomberg, potrivit Agerpres, citat de Digi24.ro.

Conform unui raport al Consiliului Mondial al Aurului (WGC), în trimestrul al treilea al acestui an, vânzările nete de aur ale băncilor centrale s-au ridicat la 12,1 tone, comparativ cu achiziţii de 141,9 tone în perioada similară a anului trecut.

Vânzările de aur au fost stimulate în special de tranzacţiile efectuate de băncile centrale din Uzbekistan şi Turcia, dar banca centrală a Rusiei a vândut şi ea aur în trimestrul al treilea, pentru prima dată în ultimi 13 ani.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Nu este surprinzător că în condiţiile actuale băncile se uită la rezervele lor de aur. Practic, toate vânzările provin de la bănci care cumpără aurul din surse interne, profitând de preţul ridicat al aurului într-un moment în care sunt supuse la presiuni fiscale”, a spus Louise Street, analist şef la WGC.

Potrivit Consiliului Mondial al Aurului, băncile centrale din Turcia şi Uzbekistan au vândut 22,3 tone, respectiv 34,9 tone de aur în trimestrul al treilea. Uzbekistanul a început să îşi diversifice rezervele valutare, diminuând ponderea aurului, pe măsură ce ţara din Asia Centrală pune capăt mai multor decenii de izolare.

Cotaţia aurului a crescut până la un nivel record în trimestrul al treilea, chiar dacă cererea a scăzut cu 19% în ritm anual, până la cel mai redus nivel de după 2009, susţine WGC. Declinul cererii generale a fost alimentat şi de scăderea la jumătate a cererii de aur pentru bijuterii în India, precum şi de consumul slab de bijuterii în China.

Scăderea cererii de aur pentru bijuterii a fost parţial contracarată de o creştere cu 21% a cererii din partea investitorilor, potrivit WGC, care îşi bazează analizele pe datele furnizate de Fondul Monetar Internaţional şi Metals Focus.

Politica