sâmbătă, mai 18, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Pacienții vindecaţi de Covid-19 refuză să doneze plasmă

După 5 luni de pandemie, România numără aproape 32 de mii de pacienți vindecați. Și totuși, mai puțin de 300 au oferit altor 900 de semeni, care s-au îmbolnăvit după ei, o șansă în plus să-și revină, potrivit stirileprotv.ro

În sângele celor vindecați există anticorpi care pot ajunge la pacientul activ cu covid printr-o simplă perfuzie.

În România, sunt 32 de centre în care se poate recolta plasma din sângele pacienţilor vindecaţi. În cinci centre există aparatura care permite extragerea de la un singur donator a trei pungi de plasmă, exact cât îi trebuie unui pacient în stare critică pentru a fi salvat. Prin procedura standard de donare, se extrage plasma din sânge, însă pentru tratamentul unui bolnav este nevoie de trei donatori.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Aparatele cu care recoltează plasma sunt foarte inteligente, adaptează fluxul extracției la rezistența venelor pacientului și se opresc dacă apare pe traseu o bulă de aer, astfel încât procedeul e sigur pentru donatorul vindecat de coronavirus.

În alte țări, precum Italia, imediat punga de plasmă e congelată, astfel încât anticorpii să rămână la calitate optimă. În România, unde sunt puțini donatori, produsul e folosit imediat, din cauza volumului insuficient.

spot_img
spot_img

Politica