sâmbătă, aprilie 27, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Containere de gunoi îngropate, în Craiova

Craiova are, în sfârşit, containere de gunoi îngropate. Prima platformă pe care sunt instalate astfel de containere a fost amenajată, iar lucrările au fost recepţionate vineri.

Investiția este realizată în cadrul unui proiect cu finanțare europeană în valoare totală de aproape 54 de milioane de euro și prevede amenajarea a 438 de platforme, pe care vor fi instalate 759 de containere de diferite capacități, precum și furnizarea a 15 utilaje specifice, pentru gestionarea acestora, reamintesc reprezentanţii administraţiei judeţene.

Astăzi avem prima platformă pentru deșeuri amenajată în municipiul Craiova. De altfel, contractul pentru furnizarea și montarea containerelor îngropate este ultimul aflat în derulare din cele 7 contracte semnate în vederea creării sistemului de management integrat al deșeurilor în județul nostru. Iată, ne aflăm în linie dreaptă cu această investiție de 7,5 milioane de euro numai pentru Craiova, iar în perioada următoare cu siguranță vor fi recepționate noi platforme, pentru că se lucrează deja în mai multe zone din oraș.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Prin intermediul proiectului «Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Dolj», încercăm să aducem un plus de civilizație, iar cei care merg mai des în străinătate au putut vedea astfel de instalații în marile orașe ale Europei. De acum intrăm și noi în această categorie. Sperăm ca, în cel mai scurt timp, să putem avea montate toate containerele prevăzute în contract. Acest proiect nu era posibil fără implicarea nemijlocită a doamnei Lia Olguța Vasilescu și vă readuc aminte că, în urmă cu câțiva ani, am fost împreună în municipiul Slatina pentru a vedea cum funcționează aceste instalații complexe, pe care autoritățile locale din Olt le operau deja. Decizia pe care am luat-o atunci împreună a fost de a introduce acest sistem și în Craiova, lucru pe care, prin eforturi comune, îl realizăm astăzi”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

La rândul său, primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a afirmat: „Mă bucur că încep să fie amenajate primele platforme îngropate în municipiul Craiova, pentru că ele aduc un plus de confort, de curățenie, de civilizație orașului nostru. În momentul în care vor fi montate aceste instalații în tot municipiul, va trebui să dispară mirosul, dar și gunoiul din jurul acestor containere. Vom realiza investiții în continuare pentru protejarea lor, iar primul pas pe care trebuie să-l facem pentru a păstra aceste containere îngropate într-o stare bună și pentru a nu fi deteriorate este să asigurăm monitorizarea video a lor. Este foarte important acest aspect, mai ales după experiența pozitivă pe care am avut-o cu montarea camerelor în Parcul «Nicolae Romanescu». Prin implementarea acestui proiect, facem un pas înainte, iar noi, ca oraș, în fiecare clipă demonstrăm că suntem capabili să ținem pasul cu tot ce este nou, cu tot ce este frumos”.

La recepţia lucrărilor fost prezent şi vicepreședintele CJ Dolj Cosmin Vasile, acesta declarând: „Vreau să-i felicit pe toți colegii care implementează acest proiect de ani de zile, căci suntem deja la cel de-al șaptelea contract pe care îl derulăm în cadrul «Sistemului de management integrat al deșeurilor în județul Dolj». Acest ultim demers este unul de o importanță deosebită și, odată cu el, vom scăpa de deșeurile aruncate la întâmplare, dar și de mirosul neplăcut din jurul containerelor. Acum, trebuie să trecem la următoarea etapă, cea de conștientizare a populației, și să începem să colectăm selectiv. Îmi doresc să finalizăm cât mai repede și să vedem cel de-al 759-lea container montat în cel mai scurt timp. De menționat este faptul că, până în prezent, au fost obținute 73 de autorizații de construire pentru realizarea platformelor, iar alte 47 se află în curs de elaborare.”

Viceprimarul municipiului Craiova Adrian Cosman a declarat: „În aceste zile, implementăm în Craiova un program-pilot, prin intermediul căruia am montat în oraș mai multe containere pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Noi ne dorim ca, în municipiul nostru, această rată a colectării pe tipuri de gunoi să fie cât mai mare. Până în acest moment, am achiziționat un număr de 33 de recipiente, pe care am reușit să le montăm în toate zonele Craiovei, urmând ca de anul viitor să aducem mai multe.”

Marius Croitoru, reprezentantul companiei care implementează contractul pentru amenajarea platformelor pe care sunt instalate containerele îngropate destinate colectării deșeurilor în Craiova, a precizat: „Ne bucurăm că începem acest proiect de montare a containerelor îngropate și sperăm ca în cel mai scurt timp să-l ducem la bun sfârșit. Echipele noastre vor lucra în mai multe locuri odată, întrucât noi ne-am propus să executăm astfel de acțiuni pe patru amplasamente zilnic. Sperăm ca în 45 de zile să finalizăm amenajarea platformelor pentru care există deja autorizație de construire.”

Potrivit CJ Dolj, investiția constituie o componentă a proiectului cu finanțare europeană „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Dolj“, cu o valoare totală de 53,6 milioane de euro, care a mai vizat achiziționarea a 32 de autospeciale pentru colectarea și transportul deșeurilor menajere, a 3.906 containere de diferite capacități, a 102.985 de compostoare individuale pentru gospodării din mediul rural și din orașele Bechet și Dăbuleni, închiderea depozitelor neconforme de la Calafat, Filiași și Segarcea, precum și construirea a patru stații de transfer, a două stații de compostare și a unei stații de sortare a deșeurilor.

Politica