sâmbătă, mai 18, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Fifor și Klemm au comemorat 11 Septembrie la Deveselu

O ceremonie de comemorare a evenimentelor de la 11 septembrie 2001 s-a desfăşurat, marți, în Baza NATO de la Deveselu. Au particiapt mai mulți soldați, dar și ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, și ambasadorul SUA, Hans Klemm.

Cei doi oficiali au venit, în bază, marți dimineață, cu un elicopter. Ceremonia de comemorare a durat aproximativ 20 de minute.
Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a vorbit despre implicarea României în teatrele de operaţiuni din Afganistan, subliniind determinarea soldaţilor români.
„Am dorit foarte mult să fiu, astăzi, aici, alături de militarii americani într-o zi pe care nu cred că ar trebui vreodată să o uităm. Acum 17 ani, vedeam cu toţii îngroziţi cum în Statele Unite are loc un atac asupra aliatului, asupra partenerului nostru, un atac îngrozitor împotriva democraţiei, a libertăţii, a ideii de umanitate, în ultimă instanţă. A fost un atac pe care România l-a privit aşa cum au făcut-o toate celelalte ţări democratice ale acestei lumi, cu gândul că nu putem sta deoparte, cu gândul că trebuie să fim alături de partenerii noştri, ceea ce am şi făcut. Vă reamintesc că acum 17 ani, Alianţa Nord-Atlantică a activat pentru prima dată în istoria sa Articolul 5, iar noi, deşi nu eram ţară membră NATO, ne-am alăturat imediat partenerilor, în efortul comun de a lupta împotriva terorismului. Dacă teroriştii au considerat că pot să lovească la fundamentul democraţiei, acest lucru nu a fost reuşit. Dimpotrivă, cred că au reuşit să ne determine să fim mai uniţi, mai puternici, mai solidari, să arătăm că împreună putem să fim cu adevărat o forţă, lucru pe care îl demonstrăm şi astăzi alături de partenerii noştri, de această dată ca ţară membră NATO, în teatrele de operaţii, acolo unde suntem prezenţi cu aproape 700 de militari, în Afganistan, acolo unde vom continua să rămânem alături de partenerii noştri pentru a ne îndeplini obligaţiile asumate ca ţară membră a Alianţei Nord-Atlantice”, a afirmat Fifor.
El a adăugat că Baza de la Deveselu este o locaţie bine aleasă pentru comemorarea evenimentelor din urmă cu 17 ani, pentru că arată determinarea românilor şi americanilor pentru ca astfel de evenimente să nu se mai întâmple.

„România este şi rămâne un partener de nădejde pentru Statele Unite ale Americii, credem cu tărie în parteneriatul strategic şi ne dorim să continuăm acest parteneriat pentru a ne îndeplini obiectivele. România, la rândul său, a plătit o jerfă în bătălia împotriva terorismului. 29 de militari români au căzut la datorie, luptând alături de partenerii din Alianţa Nord-Atlantică. Nu cred că putea fi un loc mai bine ales decât baza de la Deveselu, unde împreună cu americanii arătăm lumii întregi că suntem determinaţi să asigurăm o apărare foarte bună aici, pe flancul estic al alianţei. Scutul antirachetă este o facilitate pur defensivă, un loc unde militarii români lucrează alături de militarii americani”, a conchis ministrul Apărării.
La rândul său, ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Hans Klemm, a ţinut să mulţumească României pentru implicarea în războiul împotriva terorismului.
„Statele Unite rămân recunoscătoare deciziei României din 2001, după atacurile violente din New York, de a ni se alătura pe câmpul de luptă din Afganistan pentru a combate terorismul şi pentru a destructura Al-Qaeda. A făcut acest lucru nu ca membru al Alianţei NATO ci ca partener strategic şi prieten al SUA. Mulţumim pentru decizia de atunci a României şi pentru constanţa de a continua în efortul nostru de a aduce pace şi stabilitate în Afganistan. Gratitudinea noastră rămâne profundă pentru pierderea vieţilor de români, în Afganistan. Deveselu este un loc foarte potrivit pentru a comemora ce s-a întâmplat acum 17 ani şi pentru a relega puternicul parteneriat dintre SUA şi România, încă de atunci”, a afirmat Klemm.
Căpitanul Charlos Whashington, comandatul NSF Deveselu, a rememorat, marţi, evenimentele din urmă cu 17 ani, de la 11 septembrie, când mai multe avioane au fost deturnate şi prăbuşite în World Trade Center din New York, printre alte obiective din SUA.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Whashington a mărturisit că, în primă fază, nu i-a venit să creadă că ceea ce vede la televizor este real.
„Acum 17 ani eram la Şcoala Navală şi în acea dimineaţă eram implicat într-un eveniment de strângere de fonduri pentru copii. Am văzut ştirea la televizor şi după ce a lovit primul avion, pe care nu l-am văzut în direct, ci doar o înregistrare, m-am gândit că este fake news, n-am ştiut ce să cred cu adevărat. Atunci când a lovit cel de al doilea avion, am ştiut că nu este o greşeală, că este ceva calculat, că cineva a făcut-o intenţionat”, a declarat Charlos Whashington.

El a ţinut să mulţumească României pentru parteneriatul cu SUA şi pentru că s-a alăturat coaliţiei de luptă împotriva terorismului, încă dinainte de a fi membru NATO.
„Vreau să mulţumesc României pentru faptul că găzduieşte sistemul Aegis Ashore. Vreau să le mulţumesc domnilor Fifor şi domnului ambasador pentru prezenţă şi suportul continuu în construirea parteneriatului nostru strategic. E foarte important că avem aceste alianţe şi că le onorăm pe tot mapamondul. Facem această ceremonie de comemorare a zilei de 11 septembrie pentru a nu uita. Au trecut 17 ani şi facem acest lucru în fiecare an. Deşi s-a întâmplat acum 17 ani şi am pierdut foarte mulţi oameni, am avut şi foarte mulţi eroi, pompieri, poliţişti, oameni de rând, care au intrat în clădiri şi au ajutat la salvarea altora. După cum ştim, şi unii dintre aceştia au murit. Au dat dovadă de altruism şi îi onorăm, odată cu cei care au murit”, a declarat oficialul american.
Charlos Whashington şi-a exprimat speranţa că evenimente ca tragedia din urmă cu 17 ani nu se vor mai întâmpla niciodată.
„Totodată, îi onorăm şi pe cei care au răspuns militar, strategic şi în prezent sunt în Afganistan. Şi acum este o forţă internaţională în Afganistan, inclusiv România. Încercăm să ne asigurăm că nu vom mai avea un eveniment ca cel de la 11 septembrie 2001”, a conchis comandantul americanilor de la Deveselu.

spot_img
spot_img

Politica