vineri, aprilie 26, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Lumea se ceartă, parcarea subterană tot goală rămâne

Deși lumea se ceartă în plină zi în centrul Băniei pentru un loc de parcare, parcarea subterană de la Teatrul Național „Marin Sorescu” stă aproape goală. Primarul interimar al Craiovei, Mihail Genoiu, a declarat, pentru Jurnalul Olteniei, că aceasta nu depășește niciodată un grad de ocupare de 20%. Asta deși este foarte aproape de zona Centrului Istoric, care geme de mașini mai tot timpul. Situația pară să rămână așa până în această vară, atunci când se estimează că ar urma să înceapă să fie ridicate și mașinile, dorindu-se să înceapă să funcționeze și parcarea cu plată prin SMS.

Artistul craiovean Ciri Mayer și fiul său au fost implicați, marți, într-un conflict izbucnit din cauza unui loc de parcare din centrul orașului. Conflictul a avut loc în jurul orei 15:00, în apropierea Primăriei Craiova. Ciri Mayer găsise un loc de parcare în zona blocului în care locuiește. Însă, pentru a parca, trebuia să mai facă un ocol. Așa că l-a sunat pe fiul său, ca acesta să coboare din apartament și să îl aștepte în zona locului de parcare cu pricina. Între timp, un alt șofer, un tânăr de 31 ani, a vrut să parcheze în locul amintit, iar din acest motiv a început să se certe cu Rareș. Conflictul a degenerat, ajungându-se la lovituri. Scena a fost filmată de un reporter Craiova Forum, care se afla în zonă. Acesta a fost și el agresat verbal de prietena tânărului de 31 ani, ea făcând scandal chiar în fața polițiștilor ajunși la fața locului. Oamenii legii au calmat spiritele și i-au dus pe toți la secție, fiind întocmit dosar penal pentru loviri și alte violențe.

Toată lumea uită un lucru: că există parcarea subterană”

Policlinica Buna Vestire Craiova

De ce se ajunge aici? Este un lucru binecunoscut că, de câțiva ani, și mai ales de când Centrul Istoric a devenit o zonă pietonală, zona centrală a Băniei este sufocată de mașini, iar asta o poate vedea oricine cu ochiul liber, la aproape orice oră din zi.

Cu toate astea, foarte aproape de perimetrul amintit există parcarea subterană, care, conform primarului interimar al municipiului, Mihail Genoiu, nu are niciodată un grad mai mare de ocupare de 20%.

Toată lumea uită un lucru: că la 50 de metri – poate dacă ne raportăm la blocul de la Femina nu sunt decât 30 de metri – există parcarea subterană, care are 619 locuri și care niciodată nu depășește un grad de ocupare de 20%. Și atunci, cum putem să motivăm acest lucru? Decât cu o comoditate și cu celelalte măsuri colaterale pentru a dirija cetățenii spre a ocupa parcarea subterană. Ea este una dintre cele mai comode parcări subterane. Sunt parcări în țară care sunt greu de utilizat, care nu au ținut cont de unghiuri, de virări, de întoarceri. Aceasta este o parcare foarte comodă. Eu nu am auzit pe cineva care să reclame faptul că se intră sau se iese greu din parcare. La început, până s-a obișnuit fiecare cu automatul, cu restul, cu tichetul… Au fost niște lucruri inevitabile, dar parcarea este facilă și este foarte comodă. Până la urmă, noi nu avem decât o problemă de a ne adapta la noutățile care sunt și la a lăsa zona centrală liberă”, a explicat Mihail Genoiu.

Cel mai târziu la vară vom avea ridicări de mașini

Măsurile despre care a vorbit acesta se referă la parcarea cu plată prin SMS, dar și la ridicările de mașini care mai au ceva vreme până să intre în vigoare. Pentru parcarea cu plată prin SMS, procedura de achiziție ar urma să fie scoasă la licitație în zilele următoare.

La parcarea cu plată prin SMS, care vizează chiar zona centrală, este în derulare procedura de achiziție pentru un operator de semnale prin SMS pentru plata acestor locuri de parcare. Probabil că va dura în jur de o lună. Am promisiunea celor din Primărie că până la sfârșitul săptămânii procedura va fi pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice”, a precizat primarul interimar.

În ceea ce privește ridicarea mașinilor, nu se poate spune o dată exactă la care aceasta va începe să intre în vigoare.

La cealaltă parte, cea cu ridicarea mașinilor, în ședința de luna trecută a fost delegată această activitate către societatea de transport public local, urmând ca ei să-și achiziționeze mașinile și să stabilească tariful, după care serviciul va deveni operațional”, a spus Genoiu. Întrebat dacă poate estima o dată concretă la care vor începe ridicările de mașini, acesta a spus că depinde foarte mult de felul în care vor merge procedurile de achiziție, asta pentru că RAT SRL trebuie să cumpere două autoutilitare pentru ridicarea mașinilor. Același lucru se poate spune și despre parcarea cu plată prin SMS, neștiindu-se dacă vor exista sau nu contestații ori prelungiri la procedura de achiziție.

Sunt proceduri la care pot să apară contestații și, eu știu, se pot lungi mai mult, dar ridicarea de mașini va intra în vigoare în vara aceasta, obligatoriu”, a mai precizat Mihail Genoiu.

Politica