luni, aprilie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Şcoală doctorală europeană, la Craiova

Masterat în limba franceză la Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova

După terminarea concursului de admitere la studiile universitare de licenţă din sesiunea iulie 2016 şi încheierea cu succes a selecţiei bobocilor pentru anul universitar viitor, Dreptul nu se odihneşte nici în perioada vacanţei de vară.

Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova a primit recent (luni, 3 august 2016) Raportul Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în învăţământul Superior privind evaluarea programului de studii universitare de maserat Drepturile omului în limba franceză – Droits de l’homme. Consiliul ARACIS a apreciat că programul de studii respectiv îndeplineşte cerinţele normative, standardele şi indicatorii de performanţă, precum şi standardele specifice impuse de normele legale aplicabile şi a avizat favorabil organizarea acestui masterat, în perioada următoare fiind aşteptată hotărârea de guvern care să finalizeze procedura de evaluare specifică.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În aceste condiţii, începând cu anul universitar 2016/2017, oferta educaţională a facultăţii include un program de masterat în limba franceză în specializarea drepturile omului, care oferă multiple oportunităţi absolvenţilor.

Specializarea în protecţia naţională şi internaţională a drepturilor omului este necesară şi utilă profesioniştilor dreptului, indiferent dacă sunt judecători, procurori, avocaţi, notari publici, funcţionari în administraţia publică, dar şi tuturor celor care sunt interesaţi de acestă direcţie de actualitate a dreptului.

«Oportunitatea desfăşurării activităţilor didactice într-o limbă străină este susţinută de necesitatea internaţionalizării programelor de studii şi de împrejurarea că limba franceză este limbă oficială a sistemelor europene de protecţie a drepturilor omului, asigurând astfel absolvenţilor masteratului propus accesul pe piaţa muncii în instituţiile internaţionale în domeniu şi atragerea unui număr mai mare de studenţi străini», a declarat prof. univ. dr. Sevastian Cercel, decanul facultăţii.

În perioada următoare facultatea va pregăti două programe de studii de masterat cu predare în limba engleză, în domeniul drept şi în domeniul ştiinţe administrative, proiecte menite să asigure dezvoltarea instituţională şi creşterea vizibilităţii internaţionale cu efecte benefice pentru întreaga regiune.

Programul de masterat lansat în acest an la Universitatea din Craiova valorifică relaţiile internaţionale ale Facultăţii de Drept şi deschide posibilitatea continuării studiilor prin programele de doctorat în cotutelă, având în vedere că profesorii străini implicaţi în acest program sunt conducători de doctorat.

Bilanţul Școlii doctorale a Facultăţii de Drept arată că în ultimii cinci ani au fost susţinute şase teze de doctorat în cotutelă, iar în prezent sunt în desfăşurare două doctorate în cotutelă.

« În cadrul programului de masterat vor susţine cursuri cadre didactice de la Facultăţile de Drept din Fribourg – Elveţia, Dijon, Toulon şi Lille – Franţa, precum şi de la Universitatea din La Coruňa – Spania. Programul a obţinut din partea Agenţiei Universitare a Francofoniei o finanţare importantă pentru mobilitatea profesorilor străini şi pentru stagii de pregătire pentru profesorii români», a declarat prof. univ. dr. Dan Claudiu Dănişor, directorul Şcolii doctorale a facultăţii.

Facultatea de Drept a Universităţii din Craiova a încheiat astfel o etapă importantă în selecţia viitorilor studenţi, iar bilanţul concursului de admitere din sesiunea iulie 2016 este pozitiv. Dreptul este specializarea de licenţă pentru care Universitatea din Craiova organizează de mulţi ani concurs de admitere, probă scrisă la disciplina Limba română. Practic, toate locurile bugetate oferite pentru cele două programe de licenţă gestionate de facultate, specializările drept şi administraţie publică, au fost ocupate, cei 546 de candidaţi având la dispoziţie 231 de locuri bugetate.

În această perioadă este pregătită sesiunea de admitere la programele universitare de masterat şi doctorat, care se va desfăşura în luna septembrie a.c., iar oferta educaţională a Facultăţii de Drept este completată de programele de masterat în specializările Drept privat, Dreptul afacerilor, Știinţe penale şi Știinţe Administrative. În cadrul Școlii doctorale, facultatea asigură conducere de doctorat în drept constituţional, drept civil, drept comercial şi drept penal.

Programul «de vacanţă» al Facultăţii de Drept include pregătirea şi desfăşurarea Școlii de vară, ediţia 2016, un proiect binecunoscut studenţilor craioveni, dar şi pregătirea participării la un important eveniment educaţional pentru studenţi din domeniul ADR – Alternativ Dispute Resolution, care se va desfăşura anul viitor în Franţa, la Paris, la sediul Camerei Internaţionale de Comerţ, şi care încurajează pregătirea şi utilizarea eficientă a procedurii de mediere.

În luna mai a acestui an studenţii jurişti craioveni au fost pe podium la International Mediation Tournament, care s-a defăşurat la Atena, în Grecia, fiind găzduit de ALBA Business Graduate School şi de American College of Greece. La Atena, Facultatea de Drept din Craiova a debutat ca participant la acest gen de competiţii studenţeşti internaţionale, fiind invitată la acest prestigios turneu internaţional datorită eforturilor decanului Sevastian Cercel şi ale mediatorului Constantin Adi Gavrilă, precum şi al sprijinului acordat de dr. Elena Koltsaki, avocat şi mediator la Greek Mediation Institute din Thessaloniki.

1. Drept, învăţământ cu frecvenţă (zi), buget, probă scrisă tip grilă – 297 candidaţi

2. Drept, învăţământ cu frecvenţă (zi), taxă – 64 candidaţi

3. Drept, învăţământ cu frecvenţă redusă (FR), taxă – 56 candidaţi

4. Administraţie publică, învăţământ cu frecvenţă (zi), buget – 81 candidaţi

5. Administraţie publică, învăţământ cu frecvenţă (zi), taxă – 2 candidaţi

6. Administraţie publică, învăţământ cu frecvenţă (zi), la Drobeta Turnu Severin – 46 candidaţi

 

Politica