joi, mai 9, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Nepotul lui Ceauşescu a murit la Scorniceşti

Emil Bărbulescu, nepotul lui  Nicolae Ceauşescu, a murit, în noaptea de sâmbătă spre dumincă,în casa din Scorniceşti, pe care acesta o moştenise de la  fostul şef de stat.

Acesta avea 58 de ani şi, potrivit primarului din Scorniceşti, Ion Prioteasa, suferea de mai mulţi ani de lupus, având şi o afecţiune a ficatului.

Emil Bărbulescu  este fiul Elenei Bărbulescu, sora lui Nicolae Ceauşescu, şi al lui Vasile (Lică) Bărbulescu. El  locuia singur în localitatea Scorniceşti, unde avea grijă de casa în care s-a născut Nicolae Ceauşescu. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

În 1988, la numai 29 ani, Emil Bărbulescu a devenit şef al Miliţiei şi al Securităţii judeţului Olt. Se ocupa şi de echipa de fotbal din localitate.

Emil Bărbulescu a fost arestat timp de opt luni, imediat după Revoluţie.

Într-un interviu acordat, în 2014, AGERPRES, Emil Bărbulescu povestea cum în decembrie 1989 a fost transformat "din comandant în condamnat" şi cum din acel moment "a murit" din punct de vedere social.

"La noi, erau câţiva pe stradă. Vinerea dimineaţa am fost până la 12 (la Miliţie), am depus armamentul şi am plecat. (…) Au venit şi m-au luat pe 24 (n.r. decembrie 1989), cu un TAB al armatei. Am fost la Slatina în arest la câţiva metri de locul în care fusesem comandant. (…) Din punct de vedere social, eu am murit în 1989, dacă am fost îndosariat acolo ca inamic al poporului, la mine s-a terminat totul", a spus Bărbulescu, pe un ton resemnat.

El a subliniat atunci că viaţa sa a fost şi a rămas legată de Scorniceşti, unde a locuit şi de unde nu a putut să plece definitiv, deşi după 1990 a stat timp de un an în Germania. Spunea că nu are viaţă socială, se rezuma la a ieşi pentru cumpărături şi evita discuţiile, arată sursa citată.

Emil Bărbulescu a scris două volume cu titlul "Nicolae Ceauşescu a fost unchiul meu", în paginile cărţilor fiind "adevărurile" sale care pot contribui la înţelegerea evenimentelor din decembrie 1989, a adevărului privind acest moment din istoria României, după cum afirma, în momentul lansării ultimei cărţi, în decembrie 2011.

Mai trebuie spus că în anul 2007, Emil Bărbulescu a decis să deschidă porţile casei în care s-a născut unchiul său. Apoi el a instalat în curte o statuie a fostului dictator, după ce autorităţile locale au refuzat să o aşeze în centrul oraşului.

În interviul acordat AGERPRES în urmă cu doi ani, Emil Bărbulescu a vorbit despre Scorniceşti şi despre singurul proiect pe care l-a avut pentru această localitate — construirea de spaţii pentru unităţi de pompieri, parchet şi judecătorie — în perioada în care avea influenţă, înainte de 1989.

"Înainte de '89, eu am decis să se facă judecătorie acolo, aşa cum am decis şi să se facă pompieri şi parchet — erau în subordinea mea pompierii — pentru a degreva Slatina şi pentru a deservi mai rapid localităţile din nordul judeţului. Terminaseră sediul procuraturii şi acum, acolo, funcţionează Poliţia. Nu au mai avut fonduri după aceea să continue şi apoi au abandonat definitiv proiectul privind judecătoria", relata Bărbulescu.

Emil Bărbulescu va fi înmormântat astăzi, la Scorniceşti.

 

 

sursa foto: adevărul.ro

Politica