luni, mai 20, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

A început judecarea apelurilor traficanţilor de Xanax

Curtea de Apel Craiova a început judecarea apelurilor în cazul celor doi gorjeni trimişi în judecată de procurorii DIICOT în dosarul grupării de traficanţi care se ocupa cu procurarea şi vânzarea de medicamente – Xanax, Rivotril, Diazepam – ca droguri în Norvegia cu până la 60 de lei cutia. Cei doi au fost condamnaţi pe fond, de Tribunalul Gorj, în decembrie 2015, la 2 ani şi 4 luni, respectiv 2 ani de închisoare cu executare, iar vineri, 1 martie a.c. a fost primul termen al apelului declarat atât de ei, cât şi de procurori. Instanţa a amânat cauza pentru luna mai.

Reamintim că, poliţiştii şi procurorii de crimă organizată au făcut, pe 16 iulie 2015, percheziţii în Bucureşti şi judeţele Gorj, Mehedinţi, Dolj, Cluj şi Timiş, la persoane suspectate că, din 2014 şi până la momentul organizării acţiunii, au vândut medicamente – Xanax, Rivotril, Diazepam – ca droguri în Norvegia, în acest caz fiind implicaţi distribuitori de medicamente, farmacişti, dar şi un avocat. Percheziţiile au avut loc după ce, în mai 2014, s-a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la fapta de trafic ilicit de droguri de risc, constând în aceea că o persoană cunoscută sub apelativul „George” are ca preocupări comercializarea medicamentului Xanax, ce are în componenţă o substanţă activă drog de risc, căutând potenţiali beneficiari din judeţele Mehedinţi şi Gorj. Medicamentul comercializat provenea atât din România, cât şi din Serbia şi Bulgaria şi era furnizat în cutii, cu sume cuprinse între 25 şi 60 de lei pentru o cutie, în funcţie de concentraţia comprimatelor. În martie 2015, s-a extins urmărirea penală, anchetatorii ajungând la concluzia că activitatea infracţională este săvârşită de un grup infracţional structurat pe paliere, începând cu procurarea, distribuirea, vânzarea şi transportul acestor medicamente din România în Norvegia, unde erau vândute tot prin intermediul membrilor reţelei.  S-a stabilit că procurarea se face de la dealeri de medicamente, care le aprovizionau de la depozitele de medicamente din România, după care sunt distribuite la legături din Mehedinţi şi Gorj, care asigură finanţarea şi apoi transportul în afara ţării, în ţările nordice (Norvegia, Danemarca, Suedia), unde erau valorificate sub formă de droguri. În urma percheziţiilor au fost găsite şi ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 55.000 de comprimate de medicamente, având în componenţă substanţe cu efect psihoactiv, 200.000 de ţigarete fără timbru fiscal, 30.000 de lei, precum şi o armă cu glonţ de calibru 8 mm. La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Gorj au ajuns nouă persoane pentru audieri şi dispunerea măsurilor procedurale ce se impun, după cum au comunicat reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Române la momentul respectiv. Cercetările s-au desfăşurat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de  constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de risc, respectiv scoatere din ţară de droguri de risc şi contrabandă. La acţiuni au participat poliţişti de la structurile de combatere a criminalităţii organizate din Timişoara, Cluj, Gorj şi Bucureşti, precum şi poliţişti ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj, iar activităţile au beneficiat de suportul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.

Pe 7 septembrie 2015 s-a înregistrat la Tribunalul Gorj Dosarul în care Nicuşor Lăuratu şi Liviu Vasile au fost trimişi în judecată în acest dosar pentru trafic de droguri de risc (Legea nr.143/2000, art. 2) şi tentativă de trafic internaţional de droguri de risc, iar pe 16 decembrie 2015, după ce inculpaţii şi-au recunoscut faptele, instanţa a pronunţat sentinţa pe fond, cei doi inculpaţi primind 2 ani şi 4 luni, respectiv 2 ani de închisoare cu executare: „Inculpatul Lăutaru Nicuşor urmează să execute 2 ani şi 4 luni închisoare(…). Condamnă pe inc. Vasile Liviu la 2 ani închisoare. Menţine măsura controlului judiciar luată faţă de inculpaţi. Confiscă 34.016 comprimate Xanax (alprazolam) şi 590 comprimate Rivotril (Clonazepam 2mg) ridicate de la inculpaţi. Obligă inculpatul Lăutaru Nicuşor la 4.500 lei şi pe inculpatul Vasile Liviu la 3.500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare statului. Cu apel. Pronunţată în şedinţa publică din 16 XII-2015”.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Atât inculpaţii, cât şi procurorii DIICOT au declarat apel, care s-a înregistrat la Curtea de Apel Craiova, vineri, 1 aprilie a.c., fiind primul termen. Instanţa a amânat cauza pentru data de 4 mai a.c.

 

 

spot_img
spot_img

Politica