duminică, mai 19, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

Fostul primar din Cârna, condamnat definitiv

Lovitură de teatru în dosarul fostului primar al comunei doljene Cârna. Trimis în judecată, în anul 2011, pentru comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu, instigare la fals intelectual, uz de fals şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată, Cornel Andrei a fost achitat de Judecătoria Segarcea în vara anului trecut. Însă, luni, 21 martie a.c., Curtea de Apel Craiova a dat câştig de cauză Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea şi a decis să-l condamne pe fostul primar la 2 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 5 ani. Sentinţa este definitivă, iar Cornel Andrei trebuie să achite, în baza aceleiaşi decizii, 10.000 lei cheltuieli judiciare şi 44.000 lei despăgubiri civile Primăriei Cârna.

 

Luni, 21 martie a.c., Curtea de Apel Craiova a soluţionat apelul în dosarul fostului primar al comunei doljene Cârna, Cornel Andrei. Judecătorii craioveni au admis apelul Parchetului, l-au găsit vinovat şi l-au condamnat pe fostul primar la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 5 ani, timp în care trebuie să respecte o serie de obligaţii impuse de instanţă.

„Inculpatul va executa pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare. Deduce detenţia preventivă de la 22.06.2011 la 21.11.2011. Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de încercare de 5 ani. Pe durata termenului de încercare inculpatul trebuie să se supună următoarelor măsuri de supraveghere: – să se prezinte la datele fixate, la Serviciul de Probaţiune Dolj; – să anunţe în prealabil orice schimbare de domiciliu, reşedinţă şi orice deplasare ce depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; – să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă; – să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele sale de subzistenţă; Admite în parte acţiunea civilă. Obligă pe inculpat către partea civilă, comuna Cârna, la 44.014,43 lei despăgubiri civile. Obligă pe inculpat la 10.000 lei cheltuieli judiciare către stat (4.000 lei la instanţa de fond, 6.000 lei la urmărirea penală). Cheltuielile judiciare efectuate în apel rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică”, se arată în hotărârea instanţei, care este definitivă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Reamintim că Andrei Cornel, primar al comunei doljene Cârna până în iunie 2011, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Segarcea pentru comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu, instigare la fals intelectual, uz de fals şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate săvârşite în formă continuată. Anchetatorii au reţinut în sarcina lui Cornel Andrei că, în calitate de primar al comunei Cârna şi ordonator principal de credite, a încheiat contracte de executare a unor lucrări publice cu nerespectarea procedurii legale privind achiziţiile publice şi organizarea de licitaţii. Contractele au vizat reparaţii de drumuri comunale, întreţinerea unor drumuri comunale, reabilitare-construcţie garaj, reabilitare magazie lemne, demolare şcoală generală, colectarea deşeurilor de pe raza comunei Cârna, achiziţionarea de ornamente electrice pentru sărbătorile de iarnă, bază sportivă, alimentare cu apă în sistem centralizat. Potrivit procurorilor, în scopul eludării prevederilor legale privind organizarea de licitaţii, primarul a dispus scindarea forţată a unei lucrări de pietruire a drumurilor în două lucrări distincte pentru a le putea încredinţa direct unei anumite firme, determinându-l prin presiuni psihice pe consilierul principal din cadrul Compartimentului Achiziţii Publice, Toma Atanasie, să întocmească în fals documentaţia necesară încheierii contractelor. În plus, primarul a determinat-o şi pe secretară, Aurelia Petrescu, să falsifice registrul de corespondenţă al Primăriei, dar şi pe membrii comisiilor de recepţie să semneze procesele-verbale de recepţie, fără verificarea pe teren a lucrărilor. De asemenea, s-a reţinut că, inculpatul a dispus angajaţilor Primăriei să modifice actele aferente consumului de carburant alocat utilizării autovehiculelor instituţiei, prejudiciul cauzat bugetului local ajungând la 367.000 lei. Zeci de persoane au fost audiate în calitate de martori în acest proces, majoritatea fiind angajaţi ai Primăriei Cârna, dar şi experţi contabili şi ingineri. Arestat preventiv pe 23 iunie 2011, Cornel Andrei a fost pus în libertate cinci luni mai târziu, mai exact pe 21 noiembrie 2011. După mai bine de trei ani de proces, pe 25 iulie 2014, Judecătoria Segarcea a pronunţat sentinţa în dosar, primarul fiind achitat de toate infracţiunile reţinute în sarcina sa. Bineînţeles că procurorii au declarat apel împotriva sentinţei instanţei de fond, apel care s-a înregistrat la Curtea de Apel Craiova pe 10 octombrie 2014, fiind soluţionat acum.

 

 

spot_img
spot_img

Politica