sâmbătă, mai 18, 2024

Ultima ora

spot_img

Sport

155 de olteni, la urgenţă din cauza drogurilor

155 de persoane din regiunea Oltenia au ajuns la spital, la secţia de primiri urgenţe, în anul 2015 ca urmare a consumului de droguri. Datele au fost prezentate de către Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Craiova care derulează activităţi în domeniul prevenirii consumului de droguri, al asistenţei medicale şi al cooperării interinstituţionale. 

În domeniul asistenţei medicale, psihologice şi sociale a consumatorilor de droguri, la nivelul C.R.P.E.C.A. Craiova, pentru  anul 2015, au fost acordate: 151 de solicitări pentru informare şi consiliere; au avut loc 308 şedinţe consiliere individuală – medicală, psihologică şi socială, 75 consultaţii medicale, iar 21 persoane consumatoare de droguri au început un tratament pentru a scăpa de acest viciu. 
Au fost de asemenea acordate 43 evaluări de specialitate şi 14 persoane au fost testate dacă prezintă droguri în organism.
În anul 2015, s-au aflat în management de caz 81 beneficiari, pentru care au fost asigurate servicii integrate de asistenţă.

În conformitate cu prevederile art. 19/1 din Legea nr. 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, cu modificările şi completările ulterioare, au fost efectuate evaluări pentru 16 persoane referite Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (C.R.P.E.C.A.) de către structurile Ministerului Public, prin ordonanţe D.I.I.C.O.T.  teritoriale, astfel: 5 ordonanţe la C.P.E.C.A. Dolj; 3 ordonanţe la C.P.E.C.A. Gorj; 1 ordonanţă la C.P.E.C.A. Olt;

Policlinica Buna Vestire Craiova

În anul 2015, demersurile Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (C.R.P.E.C.A.) Craiova au fost concentrate pe creşterea gradului de siguranţă pentru membrii comunităţilor locale, în special adolescenţi şi tineri, prin asigurarea cu profesionalism a unor servicii eficiente de prevenire a consumului de droguri şi de asistenţă medicală, psihologică şi socială pentru consumatorii de droguri.
De asemenea, accentul a fost pus pe continuarea bunelor practici în domeniile esenţiale, ţinând cont de importanţa rolului de coordonator naţional al luptei împotriva consumului şi traficului ilicit de droguri asumat prin acte normative de Agenţia Naţională Antidrog. 
Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Craiova are în structură Centrele de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog în Dolj, Gorj, Mehedinţi şi Olt, în cadrul cărora îşi desfăşoară activitatea 16 specialişti în domeniile: prevenire, psihologie, medical şi asistenţă socială, şi funcţionează în sediul Instituţiei Prefectului Judeţului Dolj, din str. Amaradia nr. 93-95.

Autorităţile publice şi instituţiile locale, organizaţiile neguvernamentale, a Strategiilor judeţene antidrog, consolideză cadrul de aplicare a politicilor antidrog în domeniu, conferind caracterul formal şi legitimitatea răspunsului la fenomenul drogurilor în regiunea Oltenia. Astfel că strategiile judeţene antidrog pentru perioada 2015-2020 şi planurile de acţiune pentru perioada 2015-2016 sunt documente programatice care însumează obiectivele generale şi specifice pe direcţiile de acţiune asumate de toate instituţiile implicate în reducerea amplorii fenomenului drogurilor la nivelul judeţelor Dolj, Gorj, Mehedinţi şi Olt.

Strategiile judeţene antidrog 2015-2020 urmăresc să reducă nivelul consumului şi dependenţei de droguri, precum şi consecinţele generate de acestea la nivelul sănătăţii, ordinii şi siguranţei publice; contribuie la reducerea disponibilităţii drogurilor pe piaţă; promovează cunoaşterea fenomenului prin evaluarea sistematică a tendinţelor şi provocărilor din domeniul drogurilor, în vederea fundamentării răspunsului instituţiilor şi structurilor societăţii civile; asigură cadrul necesar dialogului şi cooperării între instituţiile implicate şi sectorul neguvernamental.

În vederea formării unor deprinderi sănătoase de la vârste mici şi adoptării unui comportament echilibrat pe viitor, la nivelul C.R.P.E.C.A. Craiova au fost realizate 9 proiecte („Învăţ de mic să fiu sănătos”, „Copiii noştri cresc frumos”, ,,Preşcolari în prevenire”, „ Copiii – oglinda noastră” etc.) cu 76 activităţi desfăşurate, la care au participat 1.043 preşcolari, 47 cadre didactice şi 150 părinţi.
Prevenirea consumului de droguri s-a realizat şi  în mediul şcolar prin intermediul proiectelor naţionale „Mesajul meu antidrog”, ediţia a XII-a, proiect – concurs de tradiţie al Agenţiei Naţionale Antidrog şi un exemplu de bune practici în domeniul colaborării cu instituţiile din mediul şcolar, ce a fost popularizat prin informarea unităţilor de învăţământ din fiecare judeţ. În acest an, în concurs s-au înscris un număr de 515 elevi de gimnaziu şi liceu din 65 unităţi de învăţământ, la toate secţiunile propuse, iar la faza naţională C.R.P.E.C.A. Craiova a obţinut 5 premii.
În cadrul Galelor judeţene, au avut loc spectacole artistice şi festivităţi de premiere a celor mai bune lucrări selectate de membrii juriului pentru fiecare secţiune, fiind acordate diplome şi premii oferite cu sprijinul primăriilor locale şi partenerilor din societatea civilă. 

“FRED GOES NET – Intervenţii timpurii pentru consumatorii de droguri care au fost identificaţi / depistaţi pentru prima oară” – proiect naţional de prevenire selectivă şi indicată, s-a derulat în parteneriat cu I.S.J. şi C.J.R.A.E. judeţene, iar în anul 2015, au fost realizate 21 activităţi de promovare în unităţi şcolare la care au participat 348 cadre didactice şi 169 elevi. Au fost desfăşurate 6 cursuri susţinute de specialiştii C.P.E.C.A. formaţi ca traineri pe acest proiect, având ca beneficiari 52 elevi.

De asemenea „NECENZURAT” a fost un alt program de prevenire a consumului de droguri în şcoală, bazat pe o abordare comprehensivă a influenţei sociale, adresat adolescenţilor de 12-14 ani, ce a avut ca obiectiv specific formarea de abilităţi specifice pentru a rezista influenţelor sociale asupra consumului de tutun, alcool şi droguri. Specialiştii din cadrul C.P.E.C.A. şi ai Centrelor Judeţene de Resurse şi Asistenţă Educaţională din structura fiecărui judeţ au desfăşurat 47 activităţi la care au participat 270 de elevi de gimnaziu, 17 părinţi şi 5 cadre didactice.

Campanii naţionale

În cadrul programului „Să ştii mai multe, să fii mai bun” – program derulat la nivel local în parteneriat cu Inspectoratele şcolare judeţene, specialiştii C.R.P.E.C.A. Craiova au desfăşurat 23 activităţi de prevenire a consumului de tutun, alcool, droguri şi S.N.P.P. constând în dezbateri tematice, sesiuni de informare organizate în unităţi de învăţământ, vizionare de filme tematice şi discuţii interactive, activităţi de petrecere a timpului liber cu participarea a 1.285 elevi şi 38 cadre didactice din judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi şi Olt.

Ziua Mondială a Sănătăţii a fost marcată  la nivelul C.R.P.E.C.A. Craiova în parteneriat cu  D.S.P. şi I.S.J. ocazie cu care s-au desfăşurat activităţi de prevenire a consumului de droguri în rândul adolescenţilor şi tinerilor, dar şi de sensibilizare a populaţiei generale având ca scop destigmatizarea consumatorilor de droguri şi promovarea stilurilor de viaţă sănătoasă, la care au participat 550 persoane. Cu această ocazie, 24 elevi voluntari le-au oferit beneficiarilor materiale promoţionale (tricouri şi şepcuţe) şi fly-ere informative prin grija partenerilor locali.

În campania internaţională „19 zile de activism pentru prevenirea violenţei împotriva copiilor şi tinerilor” iniţiată de Fundaţia Summitul Femeilor Lumii în parteneriat cu FICE România, membrii C.R.P.E.C.A. Craiova au desfăşurat 8 activităţi tematice la care au participat 490 de elevi şi 27 cadre didactice. 

În Săptămâna prevenirii criminalităţii au fost desfăşurate 8 activităţi de conştientizare şi sensibilizare a adolescenţilor şi tinerilor, în special elevi, cu privire la riscurile asociate consumului de droguri şi delincvenţei juvenile, în colaborare cu I.P.J., I.J.J., Poliţia Locală şi ONG-uri locale. La activităţi au participat 658 elevi, 41cadre didactice şi 20 reprezentanţi ai instituţiilor partenere. 

,,Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Traficului şi Consumului Ilicit de Droguri’’ a fost marcată prin organizarea unor conferinţe de presă, ocazie cu care au fost promovate obiectivele campaniei şi transmis mesajul directorului Agenţiei Naţionale Antidrog dedicat acestei zile.
Au fost desfăşurate activităţi panotaj în zonele cu aglomerări urbane din municipiile reşedinţă de judeţ, care au avut ca scop transmiterea unor mesaje antidrog de către cetăţeni, informarea persoanelor din comunitate cu privire la riscurile care se expun consumatorii de droguri şi efectele negative ale drogurilor. La cele 16 activităţi au participat 852 persoane din comunităţile locale, 78 de copii instituţionalizaţi, 40 elevi şi sportivi şi 15 persoane private de libertate.
Activităţile dedicate zilei de 26 iunie s-au realizat cu sprijinul instituţiilor publice locale şi reprezentanţilor societăţii civile. 

Ziua Naţională Fără Tutun a fost marcată la nivel local sub sloganul „Ajută-mă să cresc!” şi a oferit posibilitatea informării grupurilor ţintă asupra pericolului pe care îl reprezintă fumatul pentru sănătate. 
În cadrul acestui eveniment, au fost organizate sesiuni de informare în unităţi şcolare, activităţi de petrecere a timpului liber în parcuri, în unităţi de detenţie, şi în zone de agrement. 
Cele 25 de activităţi realizate cu sprijinul a 27 voluntari CPECA au avut ca beneficiari 781 elevi, 28 cadre didactice, 30 copii instituţionalizaţi şi 50 de persoane din comunitate. 
C.P.E.C.A. Dolj a fost partener în proiectul „Cu mintea limpede” iniţiat de Asociaţia Europrotector România în cadrul programului „Erasmus“ finanţat de Comisia Europeană, ocazie cu care au fost desfăşurate activităţi de promovare a sănătăţii mintale şi creşterii şanselor de incluziune a adolescenţilor cu probleme de sănătate mintală.

C.P.E.C.A. Gorj a fost partener în implementarea proiectului  ”Timp liber fără droguri” – proiect desfăşurat în parteneriat cu Poliţia municipiului Târgu Jiu, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi ”Tudor Vladimirescu” Gorj şi Poliţia Locală Târgu Jiu. 
Acest proiect a avut drept scop creşterea factorilor de protecţie şi reducerea factorilor de risc în rândul a 500 persoane cu vârste între 15 şi 35 ani din municipiul Târgu Jiu şi 50 de angajaţi ai localurilor ce oferă servicii de petrecere a timpului liber prin informare şi sensibilizare a acestora cu privire la efectele nocive ale consumului de droguri şi SNPP.

C.P.E.C.A. Mehedinţi a implementat campania ,,Tinerii între violenţă şi toleranţă” –activitate de informare şi sensibilizare a opiniei publice, desfăşurată în mediile recreaţionale din municipiul Drobeta Turnu Severin, cu privire la comportamentul violent manifestat ca urmare a consumului de droguri, cu sloganul ,,Nu te lăsa aburit…drogurile au gust de violenţă!”, în parteneriat cu DJST, IJJ; materiale promoţionale – 25 şepci, 25 tricouri; 500 beneficiari, persoane din comunitate, s-au distribuit 500 fly-ere; au participat 23 voluntari CPECA Mehedinţi.

C.P.E.C.A. Olt a implementat campania „Slatina-oraş fără vicii“, realizată în parteneriat cu Primăria Municipiului Slatina, s-a implementat prin organizarea a 9 activităţi de informare, cu participarea a 16 elevi voluntari şi informarea a 1.600 de membri ai comunităţii locale. 

Proiecte şi activităţi locale de prevenire în şcoală

Pe parcursul anului 2015, Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Craiova a implementat la nivelul judeţelor Dolj, Gorj, Mehedinţi şi Olt un număr de 36 proiecte locale.
În acest an, în cadrul celor 36 proiecte locale s-au desfăşurat 324 activităţi, la care au participat  9.253 elevi,  299 cadre didactice, 25 voluntari C.P.E.C.A. şi 1.900 părinţi.

Au fost organizate şi acţiuni de prevenire  în mediul familial. Pentru sensibilizarea şi responsabilizarea familiilor, în scopul oferirii de modele pozitive copiilor şi creşterea influenţei factorilor de protecţie, dar şi pentru dezvoltarea rolului proactiv al părinţilor în viaţa copiilor, la nivelul C.R.P.E.C.A. Craiova au fost iniţiate 7 proiecte locale: „Părinţi informaţi, copii protejaţi” la C.P.E.C.A. Dolj, „Copilărie liniştită” la C.P.E.C.A. Gorj,  “Parentalis” la C.P.E.C.A. Mehedinţi şi “Interes şi acţiune pentru familia ta” la C.P.E.C.A. Olt.
De asemenea, cele patru centre au desfăşurat 18 activităţi punctuale de prevenire în familie la care au participat 958 părinţi/aparţinători.

Prevenirea în comunitate

Activităţile de prevenire în comunitate s-au desfăşurat prin implementarea unor campanii şi proiecte naţionale, prin elaborarea şi derularea unor proiecte locale, dar şi prin activităţi punctuale. 
Centrele din cadrul C.R.P.E.C.A. Craiova au iniţiat şi desfăşurat 11 proiecte locale din care amintim: „Şi eu am dreptul la informare” – desfăşurat în parteneriat cu DGASPC Dolj;„Sănătos prin sport” – proiect desfăşurat în colaborare cu baza sportivă „Dolce Vita” Tg. Jiu; “Info alcool” în parteneriat cu Centrul Regional de Formare Profesională a Adulţilor Mehedinţi; “Drogurile nu au graniţe”-  proiect implementat în parteneriat cu A.J.O.F.M. Olt.
În cadrul acestor proiecte au fost desfăşurate 102 activităţi cu 3.120 persoane informate. 

Au fost oferite cursuri de formare în domeniul drogurilor pentru mai multe persoane 20 de specialişti din  cadrul DGASPC Dolj, 22 poliţişti locali din cadrul Direcţiei de Poliţie Locală Drobeta Turnu Severin, 42 ofiţeri – cadre didactice din cadrul Centrului de Formare şi Perfecţionare a Poliţiştilor „Nicolae Golescu” Slatina, pentru 28 medici, asistente medicale şi elevi din anii terminali ai Şcolii Postliceale Sanitare „Carol Davila“ Caracal.

Priorităţi pentru anul 2016 ale Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog: realizarea obiectivelor propuse în Planul local de acţiune 2014-2016 pentru implementarea strategiei Judeţene Antidrog 2014-2020; dezvoltarea parteneriatelor cu instituţii publice şi ONG-uri; identificarea ONG-urilor eligibile pentru atragerea fondurilor nerambursabile; orientarea activităţilor de prevenire către programe selective, destinate grupurilor vulnerabile (abandon şcolar, exmatriculare) şi către programe indicate pentru persoane cu risc crescut la consumul de droguri; atragerea în circuitul terapeutic a persoanelor cu probleme legate de consumul de droguri printr-o colaborare eficientă cu unităţile din domeniul sanitar şi cele private, care desfăşoară activităţi de asistenţă medicală, psihologică şi socială, în conformitate cu prevederile regulamentului 860 pentru aplicarea Legii nr. 143/2000. 

 

spot_img
spot_img

Politica